DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ielūgums uz VARAM informatīvās kampaņas par gaisa piesārņojumu Latvijā atklāšanas pasākumu “Diena par tīru gaisu!”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Laipni aicinām pievienoties ekspertu diskusijas tiešraidei par gaisa kvalitāti Latvijā un ko mēs katrs ikdienā varam darīt, lai šo piesārņojumu mazinātu.  

Pasākuma norises laiks:

19. oktobrī plkst. 12.00 tiešraide:

Delfi portālā - https://www.delfi.lv/

Kustības “Pilsēta cilvēkiem” Facebook lapā - https://www.facebook.com/pilsetacilvekiem/

VARAM Facebook lapā - https://www.facebook.com/VARAMLATVIJA/

Pasākuma norises vieta: Kalnciema kvartāls (Kalnciema iela 35)

Dalībnieki:

  • Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve: Alda Ozola, valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos;
  • Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāve: Iveta Indriksone,  Monitoringa daļas vadītāja;
  • Vides un veselības eksperts: Ivars Vanadziņš, asociētais profesors, docētājs, Aroda un vides medicīnas katedra, Darba drošības un vides institūta direktors;
  • Vides NVO pārstāvis: Raivis Dejus, apvienības “ Pilsēta cilvēkiem” pārstāvis, projekta “Mūsu gaiss” vadītājs;
  • Apkures iekārtu eksperts: Raimonds Pašķis, augstākā izglītība ar specializāciju enerģētikā un elektrifikācijā; apkures iekārtu eksperts ar vairāk nekā 25 gadu pieredzi;
  • Moderators: Toms Bricis, TV laika ziņu moderators. 

Pirmdien, 19.oktobrī ar pasākumu “Diena par tīru gaisu!” tiek atklāta informatīva kampaņa iedzīvotājiem. Tās mērķis ir skaidrot, ka gaisa piesārņojums ir problēma un izglītot iedzīvotājus par gaisa piesārņojuma avotiem un individuālām rīcībām, lai to mazinātu.

Diskusijā vides un veselības eksperti skaidros, kādas kaitīgās vielas ir Latvijas gaisā, kā arī diskutēs par ilgtermiņa risinājumiem valsts, pašvaldību un individuālā līmenī. Gaisa kvalitātes mērījumi norāda – gaisa piesārņojums dažviet Latvijā ir augsts un tas  būtiski ietekmē iedzīvotāju veselību. Piesārņojumu veido arī pavisam smalkas, neredzamas putekļu daļiņas, kuras pastāvīgi ieelpojot, tiek nodarīts kaitējums veselībai.

Galvenie gaisa piesārņojuma PM2,5 smalko daļiņu avoti Latvijā ir mājsaimniecības un pakalpojumu sektors (mazie uzņēmumi, veikali u.c. pakalpojumu sniedzēji), kur emisijas rodas no biomasas sadedzināšanas apkurei (59%), lielie enerģijas ražotāji (13 %) un transports veido (5%). Lai veicinātu gaisa kvalitātes uzlabošanu Latvijā, VARAM ir izstrādājusi rīcības plānu “Par Gaisa piesārņojuma samazināšanu 2020.-2030. gadam”, kurā ietverts plašs risinājumu klāsts, kā Latvijā samazināt gaisa piesārņojuma emisiju apjomu, tajā skaitā PM 2,5 rādītāju, kas ir nozīmīgs ieguldījums vides kvalitātes un iedzīvotāju veselības veicināšanā.

Lai piedalītos kampaņas atklāšanā ar iespēju uzdot savus jautājumus Zoom platformā, aicinām pieteikt savu dalību uz e-pastu miks.lusis@medijutilts.lv, norādot savu vārdu uzvārdu, pārstāvēto mediju, tālruņa numuru un e-pastu. Uz Jūsu e-pastu tiks nosūtīta pieslēgšanās saite/ielūgums, uz norādītā tālruņa numura – WhatsApp saite pieslēgumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI