DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

Policija pabeidz izmeklēšanu par gadījumiem, kad Latvijā mājokļos turēti plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (VP GKrPP ENAP) nosūtījusi Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai divus kriminālprocesus par apdraudētu savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem, lai izvērtētu procesa virzītāja ierosinājumus par notikumā iesaistīto personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Pirmais kriminālprocess ir par gadījumu, kad kādā mājoklī tika turēts plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieks, kuram bija arī amputēti pirkstu gali.

Lai gan pircējs pats labprātīgi vērsās Dabas aizsardzības pārvaldē ar paziņojumu par to, ka viņa īpašumā atrodas plēsīgs dzīvnieks, kura pārdevējs solītos izcelsmes dokumentus tā arī nav sagādājis, tas nevarēja mainīt to, ka par notikušo policija uzsāka izmeklēšanu. Tās rezultātā policijas vērtējumā ir iegūti pietiekami pierādījumi tam, ka gan dzīvnieka pārdevējs, gan pircējs ir izdarījuši noziegumu. Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka savvaļas dzīvnieku nedrīkst ne pārdot, ne iegādāties, ja nav reģistrēta atbilstoša tā turēšanas vieta, tomēr abas personas vieglprātīgi paļāvās uz to, ka nepieciešamos dokumentus būs iespējams nokārtot pēc dzīvnieka iegādes. Ievērojot to, ka dzīvnieks ir ar nezināmu izcelsmi un tā populācija ir sarūkoša, šī nelikumīgā tirdzniecība ir nodarījusi būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām interesēm.

Policijai arī izdevies noskaidrot personu, kas visticamāk amputējusi dzīvnieka pirkstu galus. Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku policija rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret trim personām.

Otrais kriminālprocess ir par gadījumu, kad kādā privātmājā arī tika turēts plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieks, par ko informācija tika saņemta no Dabas aizsardzības pārvaldes un vietējās pašvaldības sociālā dienesta. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka potenciālajam pircējam dzīvnieku sagādājusi viņam pazīstama persona, ievedot dzīvnieku Latvijā no ārvalstīm. Gan pārdevējs, gan pircējs apzinājās, ka šādu dzīvnieku iespējams pārdot un iegādāties tikai reģistrētām savvaļas sugu dzīvnieka turēšanas vietām, taču policijas vērtējumā abas personas nebija šādu vietu reģistrējušas atbilstoši tai kārtībai, kāda ir attiecināma uz konkrēto apdraudēto savvaļas sugas dzīvnieku.

Dzīvnieks tika turēts terasē, ko īpašnieks bija centies pielāgot tā vajadzībām, taču šī vieta nebija atbilstoša ne no dzīvnieka labturības, ne apkārtējo personu drošības viedokļa. Izmeklēšanas ietvaros tika secināts, ka tirdzniecības noteikumu pārkāpums ir radījis ievērojamu apdraudējumu ar likumu aizsargātām personu un dzīvnieku interesēm, tādēļ VP GKrPP ENAP ierosina pie kriminālatbildības saskaņā ar Krimināllikuma 115.1 pantu saukt gan dzīvnieka pārdevēju, gan pircēju.

Abi dzīvnieki pašlaik atrodas Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, kura speciālisti nodrošina to uzturēšanu atbilstoši pastāvošajām labturības un drošības prasībām. Par turpmāko rīcību ar dzīvniekiem tiks lemts tālākajā kriminālprocesa gaitā.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Ņemot vērā to, ka kriminālprocess nav beidzies, policija pašlaik nesniegs sīkākus komentārus attiecībā uz dzīvnieku turēšanas apstākļiem, to iespējamo izcelsmi, un nekomentēs ziņas par kriminālprocesā iesaistītajām personām.

VP GKrPP ENAP pateicas par sadarbību izmeklēšanā Dabas aizsardzības pārvaldei, īpaši tās pārstāvim Jēkabam Dzenim, Pārtikas un veterinārajam dienestam, veterinārārstiem Nikolajam Oborinam, Valentīnai Oborinai un Arno Klevinskim, kā arī Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam, īpaši tā pārstāvēm Gunai Vītolai un Tatjanai Ivasenko, ar kuru kopējo atbalstu ir bijis iespējams nodrošināt izņemtajiem dzīvniekiem atbilstošu un apkārtējai sabiedrībai drošu dzīves vidi!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI