DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze

Nekustamā īpašuma nozare un tieslietu ministrs ir vienisprātis par nodokļa sloga nepalielināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 7.augustā, tikšanās laikā ar nekustamā īpašuma nozares pārstāvjiem no vērtētāju, attīstītāju un investoru vides J.Bordāns skaidroja nepieciešamību reformēt nekustamā īpašuma nodokļa politiku, lai plānotās kadastrālās vērtības netraucētu uzņēmējdarbības attīstībai un vēl vairāk - to sekmētu, pateicoties mājokļu faktiskai atbrīvošanai no NĪN maksājumiem.

Šobrīd Tieslietu ministrija izskatīšanai valdībā ir iesniegusi likumprojektu par nekustamā īpašuma nodokli, kura rezultātā 95% mājokļu būtu 0 EUR NĪN maksājums. Nozares pārstāvji uzsvēra, ka Rīga ir atpalikusi jaunu dzīvokļu būvniecībā starp Baltijas valstu galvaspilsētām un ir jāmeklē iespējas ar NĪN palīdzību sekmēt jaunu mājokļu būvniecību.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka vēl jāturpina darbs pie jauno kadastrālo vērtību pilnveidošanas – tiks veiktas vēl nepieciešamās korekcijas, taču tās nedrīkst kļūt par draudu pieaugošiem NĪN rēķiniem. Tieslietu ministrs vēlreiz apliecināja, ka nepieļaus jauno kadastrālo vērtību stāšanos spēkā, kamēr valdība nebūs vienojusies par NĪN politikas izmaiņām. Nozares pārstāvji atzinīgi vērtēja centienus sakārtot NĪN sistēmu kopumā.

J.Bordāns: “Nepieciešamību aktualizēt novecojušās kadastrālās vērtības, kas traucē investīciju piesaistei, izmantojam, lai beidzot sakārtotu Latvijas Republikas Satversmē noteiktās mājokļa neaizskaramības tiesības. Kadastrālās vērtības tiek iesaldētas tikai līdz mirklim, kad tiek izstrādāta jauna NĪN politika, kas aizsargā mājokļus un nepalielina nodokļu slogu uzņēmējiem un lauksaimniekiem.

Jābeidz censties palielināt budžeta ieņēmumus, slēpti palielinot nekustamā īpašuma nodokli. Tas ir netaisnīgi un ekonomiski tuvredzīgi. Mani priecē arī sabiedrības aktīvā iesaistīšanās, lai valdības gaiteņos tiktu sadzirdēta patiesā situācija nekustamā īpašuma nozarē. Gan balto karogu akcija, gan jebkāda cita sabiedrības viedokļa skaļa paušana tikai nostiprinās demokrātisku lēmumu pieņemšanu valstī."

Nekustamā īpašuma nozares pārstāvji aicināja valdību veidojošās partijas atbalstīt tādas NĪN politikas veidošanu, kas ļautu atdzīvināt nekustamā īpašuma tirgu un padarītu Latviju pievilcīgu ārzemju investīciju piesaistei. No nekustamā īpašuma nozares pārstāvju puses atzinīgi tika uztverts uzsāktais darbs ar VZD modernizāciju un aktuālu KV izstrādi, kas ir nodalāmas no esošajām NĪN likmēm. J.Bordāns un tikšanās dalībnieki uzskata, ka NĪN politika ir jāpārskata, ja vēlamies panākt nekustamā īpašuma nozares izaugsmi un arvien vairāk cilvēku varētu atļauties sev jaunu un modernu mājokli.

“Jauno kadastrālo vērtību izziņošana bez izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa likmēs jau ir nodarījusi kaitējumu Latvijas investīciju videi. Mūsu nodevas un nodokļi jau tā nebija konkurētspējīgi, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju. Tagad jauniem mājokļiem, birojiem, viesnīcām, ražotnēm un loģistikas centriem draud vismaz trīskārtējs nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma pieaugums no 2022.gada. Tādēļ esam uzsākuši miermīlīgu protesta akciju #baltiekarogi, kuras ietvaros jau pie vairāk nekā 50 ēkām Rīgā ir izkarināti balti karogi. Ar šo akciju aicinām “iesaldēt” jaunās kadastrālās vērtības, kā arī nepieļauj nekustamā īpašuma nodokļa reālā maksājuma lēcienu. Novērtējam uzsākto sarunu ar tieslietu ministru un meklēsim dialoga iespējas ar valdību, lai situāciju labotu un tuvinātu NĪN maksājuma īpatsvaru investoru izdevumos Lietuvas un Igaunijas līmenim,” norāda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Pašreizējais risinājums, kardināli nemainot sistēmu, ir kadastrālo vērtību “iesaldēšana”, kā arī izmaiņas normatīvos, nosakot to, ka kadastrālā vērtība ir 85% apmērā no vidējā tirgus līmeņa, pauž Vilis Žuromskis, Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs. Savukārt turpmāk ar kosmētisko remontu vien iztikt nevarēs. Arī Latvijā tāpat kā Igaunijā būtu jāapsver iespēja ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt tikai zemi.

Savukārt Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas LANĪDA valdes loceklis, Vestards Rozenbergs, Baltic Sotheby’s International Realty īpašnieks, uzsver, ka pirms kardinālu izmaiņu izziņošanas ministrijai, atbildīgajām institūcijām būtu svarīgi uzklausīt nozares viedokli. Pretējā gadījumā signāli kā iedzīvotājiem, tā uzņēmējiem un ārvalstu investoriem ir graujoši un neveicina tiesisko paļāvību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI