DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

NMPD turpina reģionos veidot jaunus brigāžu punktus, lai kritiskās situācijās iedzīvotāji neatliekamo palīdzību saņemtu ātrāk

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai kritiskās situācijās mediķi ātrāk nokļūtu pie pacientiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) Sabilē izveidojis jaunu brigāžu punktu un papildus brigādi Kurzemes reģionā. NMPD brigāde Sabilē darbu sāk no šodienas, 5.maija.

Jaunā punkta izveidošana šajā apkaimē būtiski uzlabos kopējo brigāžu izvietojuma tīklu Kurzemē, palielinot dienesta reaģētspēju un operativitāti Sabilē un tās tuvumā esošajos pagastos, kur iepriekš ilgstoši ir bijis sarežģīti nodrošināt savlaicīgu ierašanos izsaukumos.

“Viens no dienesta stratēģiskajiem mērķiem tuvāko gadu laikā ir – tuvāka un ātrāka neatliekamā palīdzība. Mēs vēlamies panākt, lai dzīvībai bīstamās situācijās iedzīvotāji gan laukos, gan pilsētās palīdzību saņemtu ātrāk, tādēļ pietuvinām brigādes iedzīvotājiem, veidojot jaunus brigāžu punktus. Tos veidojam tur, kur mediķiem līdz izsaukuma vietai nākas mērot lielus attālumus, kur nav atbilstošas ceļu infrastruktūras vai ir citi apstākļi, kas kavē ātri ierasties izsaukumos,” norāda NMPD direktore Liene Cipule.

Neraugoties uz to, ka liels izaicinājums ir medicīnas darbinieku trūkums, īstenojot darba organizācijas izmaiņas, tostarp veidojot arī jauna tipa brigādes, NMPD kopš 2019.gada sākuma līdz šim visā Latvijā ir izveidojis jau sešas papildus brigādes un septiņus jaunus brigāžu punktus. Pieci no tiem – Murmastienē, Sinolē, Jaunjelgavā, Dricānos un Pāvilostā – darbu sāka pagājušajā gadā. Savukārt šogad marta sākumā jauns brigāžu punkts, ņemot vērā operativitātes rādītājus un arvien pieaugušo iedzīvotāju skaitu Pierīgā, izveidots arī Ikšķilē.

Jaunizveidotajos punktos lielākoties strādā jaunā tipa brigādes, kurās uz izsaukumiem dodas viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs un kuras tiek veidotas papildus jau esošajām brigādēm. Tās darbojas pēc pirmā reaģētāja principa – izsaukuma vietā ierodas pirmās, jo atrodas notikuma vietai vistuvāk, un nepieciešamības gadījumā īpaši kritiskās situācijās tām no tuvākajiem punktiem palīgā steidz citas brigādes.

NMPD atgādina - lai saņemtu neatliekamo palīdzību, ir jāzvana uz ārkārtas tālruni 113, nevis jādodas uz brigādes punktu. Mediķu brigādes steidz no viena izsaukuma uz otru un ne vienmēr atrodas uz vietas savā punktā, turklāt nepieciešamības gadījumā, ja to prasa operatīvā situācija, brigāde var būt pārdislocēta arī citviet. Šādos gadījumos 113 dispečercentrs uz izsaukumu nekavējoties nosūta citu tuvāko, brīvo brigādi.

NMPD uzdevums ir sniegt palīdzību situācijās, kad cilvēka veselība un dzīvība ir apdraudēta un izšķirošas ir minūtes. NMPD mediķu brigāde jāizsauc, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, elpas trūkums, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks, u.c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, ir vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad ir padraudēta dzīvība un palīdzību nepieciešams sniegt nekavējoties un neatliekami.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI