DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

R. Kols: primārais ārpolitikas uzdevums – Latvijas neatkarības nepārtrauktības nodrošināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols ceturtdien, 23.janvārī, ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs kā nemainīgu un primāru ārpolitikas uzdevumu uzsvēra Latvijas neatkarības nepārtrauktības nodrošināšanu.

“Mēdz teikt, ka ārpolitika ir iekšpolitikas atspoguļojums. Šodien gribu aicināt jūs padomāt no citas puses – ārpolitika ir arī Latvijas sabiedrības kopējo interešu realizēšanas instruments. Ārpolitika ir Latvijas nacionālo interešu instruments. Tā bija 1918.gadā, kad Latvija kopā ar mūsu sabiedrotajiem izcīnīja neatkarību. Tā bija arī Atmodas laikā, kad mūsu nacionālās intereses noteica Latvijas atgriešanos Eiropā. Tā tam jābūt arī turpmāk – mūsu intereses definē mūsu rīcību,” uzsvēra R.Kols.  

Atskatoties uz 2019.gada ārpolitikas aktualitātēm, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka to spilgti raksturo starptautisko organizāciju un normu – starptautiskās kārtības – lomas un ietekmes mazināšanās. Viņš izcēla izaicinājumu Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA), atjaunojot Krievijas balsstiesības šajā organizācijā, un pauda gandarījumu par Latvijas stingro nostāju šajā jautājumā. Arī šajā sesijā R.Kols aicināja mūsu delegāciju stingri pieprasīt atbildi no asamblejas par to, vai līdz šim EPPA pieņemtās rezolūcijas saistībā ar pārkāpumiem šobrīd Krievijai ir saistošas.

R.Kols uzsvēra, ka Krievija joprojām turpina izvērst revanšistisku un agresīvu ārpolitiku, kas vērsta uz demokrātisku valstu destabilizāciju, neuzticēšanās un šaubu sēšanu sabiedrībā, vienlaikus īstenojot prettiesisku militāro ekspansiju un agresiju. Attieksmes mīkstināšanās, tikai vairo šī režīma pārliecību par savu nesodāmību, sacīja komisijas priekšsēdētājs, uzsverot, ka tas var pamudināt citas valstis mēģināt rīkoties līdzīgi.

Mūsu drošības stūrakmens joprojām ir NATO, uzsvēra R.Kols, akcentējot, ka pērnā gada noslēgumā NATO valstu līderi samitā Londonā apstiprināja alianses pilnveidos Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānus. Mums ir jādemonstrē, cik augstu vērtējam sabiedroto ieguldījumu Latvijas un visas alianses drošības stiprināšanā, un pagājušā gada nogalē saņemtais atbalsts no ASV nepārprotami apliecina sabiedroto uzticību savām saistībām kolektīvās aizsardzības jomā Eiropas austrumu flangā, uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

“Ir problēmas, kurām vērts pievērsties tikai daudzpusējās sadarbības ietvaros – klimata pārmaiņas, migrācijas kontrole, ieroču un masu iznīcināšanas ieroču kontrole, kibertelpas aizsardzība,” sacīja R.Kols, uzsverot, ka cilvēki pasaulē pieprasa izlēmīgu rīcību cīņai pret klimata izmaiņām un politiķa pienākums ir sadzirdēt šo aicinājumu. “Svarīgam mūsu 2020.gada uzdevumam ir jābūt viedas klimata politikas izveidei. Jaunās, zaļās transformācijas jomā Latvija ir iestājusies pirmrindniekos, tāpēc mums ir iespēja radīt klimata politiku, kas ne tikai nesamazina labklājības līmeni, bet arī var kļūt par katalizatoru labklājības izaugsmei, sacīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, akcentējot, ka pārmaiņām vajag globālu vienošanos.

“Papildus drošai un starptautiski uz noteikumiem balstītai videi Latvijai vajadzīga arī laba ārējā ekonomiskā politika, kuras mērķus un prioritātes joprojām nepieciešams skaidri definēt kā izmērāmus kritērijus,” sacīja R.Kols, uzsverot, ka nepieciešama platforma, kas koordinētu investīciju un tirgus nišu apguvi.

Pievēršoties jautājumam par gaidāmo Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības jeb Brexit, R.Kols izcēla, ka Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes sarunās par attiecībām nākotnē mūsu prioritāte ir un paliks mūsu valstspiederīgie, viņu tiesības un statuss pēc izstāšanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI