DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

Valsts policija pabeidz izmeklēšanu lietā par amfetamīna ražošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 10. janvārī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas pabeidza un nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu un glabāšanu lielos apmēros, realizācijas nolūkā. Par minēto noziegumu tika aizturēta viena persona, kurai piederēja amfetamīna laboratorija.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas amatpersonas, kuras specializējas narkotisko, psihotropo vielu un to prekursoru nelegālās aprites apkarošanā, 2018. gadā atklāja amfetamīna laboratoriju. Tā atradās Salaspilī un bija iekārtota vecu noliktavu telpās.

Atklātajā laboratorijā amfetamīnu ražoja 1954. gadā dzimis vīrietis, kuram agrāk piederēja legāls ķīmisko vielu izplatīšanas uzņēmums. Jāpiebilst, ka vīrietis iepriekš nebija sodīts.

Izmeklēšanā izdevās noskaidrot, ka minētā persona bija realizējusi prekursorus – vielas, kuras var izmantot narkotisko vai psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai – personām, kuras 2017. gada novembrī tika aizturētas par metadona izgatavošanu divās laboratorijās Allažu un Taurupes pagastos.

Likumsargi veica kratīšanas, kurās tika atrasti un izņemti vairāk nekā divi kilogrami amfetamīna, 25 grami pulverveida vielas, kas satur 1-fenil-2-propanonu, 1162 grami 1-fenil-2-propanona (pazīstams kā BMK jeb amfetamīna prekursors), 9865 grami APAAN jeb amfetamīna prekursora. Tāpat tika izņemts liels apjoms citu ķīmisko vielu, kas ir prekursori narkotisko vielu izgatavošanai – aptuveni 218 kilogrami sērskābes, 118 kilogrami sālsskābes, 41 kilogrami kālija permanganāta, 22 kilogrami toluola un 35 kilogrami acetona.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada 10. janvārī tika pieņemts lēmums procesu nosūtīt kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kriminālprocess tika ierosināts pēc Krimināllikuma 253.1 panta (Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana) trešās daļas, 255. panta (Narkotisko un psihotropo vielu neatļautai izgatavošanai paredzētu iekārtu un vielu (prekursoru) izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana un realizēšana) pirmās un otrās daļas. Par šādām darbībām var sodīt ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz 15 gadiem.

Vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI