DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Ivara Zviedra dokumentālās filmas „Valkātājs” pirmizrāde un seansi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 1. decembrī, pulksten 16 kinoteātrī „Splendid Palace” notiks režisora Ivara Zviedra dokumentālās filmas „Valkātājs” pirmizrāde. No 6. decembra filma skatāma kinoteātra repertuārā (ar speciālseansu 9. decembrī), janvārī un februārī filmu izrādīs Latvijas reģionos un pierobežā.

Katru gadu Eiropā nelikumīgi iekļūst apmēram 500 000 nelegālo imigrantu, un viens no ceļiem uz Eiropas Savienību ved cauri Latvijas mežiem un purviem Krievijas pierobežā. Tur trīs gadus ir filmēta Ivara Zviedra filma Valkātājs.

Nelegālā imigrācija un bezdarbs Latvijas un Eiropas Savienības austrumu pierobežā rada jaunu profesiju – “valkātājs”. Filma seko līdzi pierobežas iedzimtā Pepiņa gaitām. Viņš mežā pie Eiropas Savienības austrumu robežas naktī satiek nelegālos imigrantus. Šī tikšanās ir nejaušība vai rūpīgs plāns?

Režisors un operators Ivars Zviedris saka: “Ceru, ka man izdosies skatītāju aizvest savdabīgā ekskursijā pie pierobežas ļaudīm. Uz viensētu, purviem, mežiem un robežsargu posteņiem”.

Viens no filmas mērķiem bija izveidot pēc iespējas patiesāku Latvijas pierobežas portretu, stāsta režisors. Viņaprāt, dzīve pierobežā koncentrētā veidā parāda to, kas notiek visā valstī – cilvēki dodas prom labākas dzīves meklējumos. Zviedris atgādina – katru gadu Latvija zaudē apmēram 12 000 cilvēku. Tā ir viena Latvijas mazpilsēta. Savukārt tukšums rada vietu nelegālam rūpalam, kuru sāk piekopt bez darba palikušie pierobežas iedzīvotāji. 

Filma tapusi sadarbībā ar Valsts Robežsardzi, tāpēc pirms filmas pirmizrādes varēs izmēģināt robežsardzes kvadriciklus un satikties ar īstiem robežsardzes suņiem.

Dokumentālā filma Valkātājs ir iekļauta kinoteātra Splendid Palace repertuārā no 6. decembra, seansu plāns ŠEIT. Nu jau tradicionālajā Splendid Palace dokumentālo filmu pirmdienā, 9. decembrī, notiks Valkātāja speciālais seanss, pēc kura skatītājiem būs iespēja satikties ar filmēšanas grupu (vairāk informācijas un biļetes ŠEIT).

2020. gada janvārī un februārī filma tiks izrādīta Latvijas reģionos un pierobežā, filmas izplatītājs ir studija Dokumentālists.

VALKĀTĀJS, dokumentālā filma, Latvija, 2019, 69 min, rež. Ivars Zviedris.

Nacionālā pirmizrāde – 1.12.2019., kinoteātris Splendid Palace, Rīga

Filmas radošā grupa: režisors Ivars Zviedris, operatori Ivars Zviedris un Haralds Ozols, mākslinieks Jānis Blanks, montāžas režisors Haralds Ozols, komponisti Toms Auniņš un Otto Auniņš, skaņu režisors Ģirts Bišs, producenti Marta Bite un Ivars Zviedris.

Finansiāli atbalsta: Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds

Filmas projekts attīstīts starptautiskajā programmā Ex Oriente.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI