DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Stājušies spēkā aizsargājamo ainavu apvidus “Ādaži” individuālie aizsardzības noteikumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai precīzāk noteiktu aizsargājamās dabas teritorijas atļauto izmantošanu, ir sagatavoti aizsargājamo ainavu apvidus “Ādaži” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” un ceturtdien, 24. oktobrī tie ir stājušies spēkā.

Līdz šim šī aizsargājamo ainavu apvidus izmantošanu regulēja vispārējie noteikumi par īpaši aizsargājamo teritoriju izmantošanu, taču, lai atvieglotu teritorijas uzraudzību un veicinātu īpaši aizsargājamu sugu un biotopu saglabāšanu, apstiprināti jaunie, specializētie noteikumi. Tie iedala teritoriju vairākās funkcionālajās zonās ar katrā atšķirīgu atļauto izmantošanu.

Starp vispārīgajiem ierobežojumiem, kas ir spēkā visā aizsargājamo ainavu apvidus teritorijā, ir  liegums izmantot svešzemju sugas mežu atjaunošanai un ieaudzēšanai, pārvietoties ar mehāniskiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem un brauktuvēm un tikai ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju drīkst cirst dobumainus kokus un kokus, kuru caurmērs ir lielāks par 60 centimetriem.

Īpaši ierobežojumi papildus noteikti stingrā režīma zonā, regulējamā režīma zonā, dabas lieguma zonā un ainavu aizsardzības zonā. Piemēram, ainavu apvidus teritorijā ir aizliegts veikt mežsaimniecisko darbību, koku un krūmu ciršanu elektrolīniju trasēs, kā arī  koku ciršanu ārpus meža laika periodā no 15. marta līdz 31.  jūlijam.

Aizsargājamo ainavu apvidus “Ādaži” izveidots, lai rūpētos par militāro mācību rezultātā izveidojušos Latvijas apstākļiem retu biotopu – virsāju un  vāji apauguši smiltāju aizsardzību. Šajā teritorijā sastopams liels skaits aizsargājamu augu un dzīvnieku sugu, piemēram smilšu krupis, sila ķirzaka, dižā jāņeglīte, tumšzilā drudzene, kā arī šeit mitinās vilki, lūši, rubeņi, stepes čipste, apodziņš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI