DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas 1.slimnīca sekmīgi risina māsu vakanču jautājumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas 1.slimnīca sekmīgi risina māsu vakanču jautājumu – aizpildītas 97% amata vietas. Salīdzinot vidējos rādītājus Latvijā par māsām profesionāli aktīvajā vecumā, Rīgas 1.slimnīcā tie ir par trešdaļu augstāki nekā valstī caurmērā, informē Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja, daktere Natālija Zlobina.

“Kā zināms, Latvijas veselības aprūpe saskaras ar ievērojamu personāla, tai skaitā ar māsu trūkumu. Valstī trūkst ap 30% jeb 3600 māsu. Savukārt Rīgas 1.slimnīcas pārdomātā un ilgtermiņā īstenotā personāla attīstības stratēģija mums ļāvusi piesaistīt šīs jomas speciālistus un būtiski mazināt vakanču skaitu,” uzsver daktere Natālija Zlobina.

Pašlaik slimnīcā strādā 164 profesionālas un augsti kvalificētas māsas un ārstu palīgi. Turklāt 1.slimnīcā strādājošās māsas 36-45 gadu vecumā ir par trešdaļu vairāk nekā valstī caurmērā – 21% Rīgas 1.slimnīcā pret 16% Latvijā.

Slimnīcas vadība rūpējas, lai personāls var strādāt mūsdienīgā vidē, lai pieejamas modernas tehnoloģijas un ir sakārtoti darba organizēšanas procesi. Piemēram, māsas veic tikai tos darbus, kas saistīti ar veselības aprūpi. Savukārt lietvedības un organizatoriskie pienākumi ir lietvežu vai asistentu atbildībā. Turklāt slimnīcas darbības procesu sakārtošana ļāvusi pilnveidot arī darba samaksas politiku – atlīdzība caurmērā pārsniedz valdības noteikto.

“Situācija medicīnas māsu nodrošinājuma ziņā 1.slimnīcā ir labāka nekā valstī kopumā. Mēs apzināmies jaunu kolēģu piesaistes nepieciešamību ilgtermiņā. Tādēļ, domājot par cilvēkresursu attīstību, slimnīca aktīvi rūpes par darba vidi, iesaistās topošo speciālistu, īpaši – māsu, sagatavošanā. Tādējādi salīdzinoši sekmīgi tiek risināta viena no akūtākajām problēmām Latvijas medicīnā,” norāda slimnīcas vadītāja Natālija Zlobina.

Viens no sadarbības piemēriem, kas ļauj slimnīcai piesaistīt jaunās māsas, ir sadarbība ar Latvijas augstskolām un koledžām, kurās sagatavo topošos veselības aprūpes speciālistus. Prakšu nodrošināšana topošajām māsām Rīgas 1.slimnīcā ir vēsturiska tradīcija. Pašlaik sadarbības līgumi noslēgti ar Latvijas Universitāti (LU), ar LU Rīgas Medicīnas koledžu, LU Rīgas 1.medicīnas koledžu, ar LU Paula Stradiņa Medicīnas koledžu, ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), ar RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžu.

“Sadarbību ar universitātēm un koledžām esam izveidojuši tādu, lai ilgtermiņā ieguvēji ir visi iesaistītie – gan studenti un mācību iestādes, gan slimnīca un pacienti. Klīniskās prakses 1.slimnīcā notiek pēc būtības, to laikā topošajiem speciālistiem ir visas iespējas mūsu speciālistu vadībā nostiprināt teorētiski iegūtās zināšanas. Ik gadu palielinās topošo speciālistu skaits, kuriem tiek nodrošinātas prakses, pērn praktikantu skaits pārsniedza jau 70 cilvēku. Ir arī māsas, kas darbu 1.slimnīcā izvēlas pēc prakses un izglītības iestādes absolvēšanas. Turklāt pēdējos gados praksē Rīgas 1.slimnīcā ir arī Latvijā studējošie ārvalstu studenti,” norāda 1.slimnīcas galvenā māsa Anita Šanca.

Atšķirībā no pozitīvajām tendencēm 1.slimnīcā, kritiskāka situācija ar medicīnas māsu nodrošinājumu ir valstī kopumā. Piemēram, Valsts kontrole šī gada jūlija ziņojumā par cilvēkresursiem veselības aprūpē Latvijā norādīja gan par māsu trūkumu, gan par novecošanos. Proti, valstī strādā apmēram 9000 māsas, bet nepieciešamas ap 12 600. Tas nozīmē, ka trūkst apmēram 3600 jeb vakances šajā segmentā ir ap 30%. Savukārt 55% ārstniecības un atbalsta personu ir vecumā virs 50 gadiem1.

PAR SIA “RĪGAS 1.SLIMNĪCA”

1.slimnīca ir stabils, uz efektivitāti un profesionalitāti orientēts darba devējs. Izdevumā “Dienas Bizness TOP 500 – 2018” tā minēta starp lielākajiem darba devējiem: 54.vieta, starp lielākajiem veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem: 8.vieta (pēc neto apgrozījuma), starp publiskā sektora veselības aprūpes iestādēm Rīgas 1.slimnīcai ir viens no augstākajiem rentabilitātes rādītājiem: 1,24%.

Pašlaik slimnīcā strādā 787 darbinieki, no tiem 244 ārsti, 229 vidējais medicīniskais personāls (māsas, ārstu palīgi, funkcionālie speciālisti), 36 jaunākais medicīniskais personāls, 130 ārstniecības atbalsta personāls, kā arī 148 darbinieki administrācijas un tehniskā atbalsta jomā.

Rīgas 1.slimnīca attīstās un strādā ar peļņu (2018.gadā: 0,92 miljoni eiro). Slimnīcā ieviesti labas pārvaldības un vadības procesi, kas nodrošina cenu un izmaksu efektivitātes ziņā vienus no pieejamākajiem pakalpojumiem Latvijā. Slimnīca nodrošina gan valsts apmaksātos, gan maksas pakalpojumus. Pērn pacientiem sniegti 484 tūkstoši pakalpojumi.

Veselības aprūpes pakalpojumi tiek nodrošināti, izmantojot mūsdienīgu aprīkojumu, jaunākās metodes un medicīnas tehnoloģijas. Slimnīca piedāvā plašus diagnostikas, ārstēšanas, rehabilitācijas un profilakses pakalpojumus, kā arī nodrošina iespējas savlaicīgi rūpēties par veselību un saglabāt to ilgtermiņā.

1 Valsts kontroles revīzijas ziņojums “Cilvēkresursi veselības aprūpē”, 03.07.2019.: http://www.lrvk.gov.lv/uploads/reviziju-zinojumi/2017/2.4.1.-6_2017/Zi%C5%86ojums_Cilv%C4%93kresursi_vesel%C4%ABbas_apr%C5%ABp%C4%93.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI