DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas 1.slimnīcas sniegto pakalpojumu skaits pietuvojies ceturtdaļmiljonam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības aprūpes pakalpojumu klāsta paplašināšana un mūsdienīgu medicīnas tehnoloģiju izmantošana nodrošina stabilu Rīgas 1.slimnīcas attīstību. Veselības aprūpes iestāde šī gada pirmajos sešos mēnešos strādājusi sekmīgi – ar peļņu. Pacientiem sniegto pakalpojumu skaits pietuvojies ceturtdaļmiljonam, norāda slimnīcas valdes priekšsēdētāja, daktere Natālija Zlobina.

SIA “Rīgas 1.slimnīca” neauditētais finanšu pārskats liecina, ka pirmajā pusgadā iestādes apgrozījums bija desmit miljoni eiro un peļņa – 720 tūkstoši eiro (pērn attiecīgi: 8,78 miljoni eiro un 451,7 tūkstoši eiro). Slimnīca rūpīgi kontrolē savu likviditāti, veidojot uzkrājumus un nodrošinot vienmērīgu finanšu plūsmu. 1.slimnīcai nav aizņēmumu vai parādu.

2019.gada pirmajā pusē pacientiem sniegto veselības aprūpes pakalpojumu skaits tuvojas ceturtdaļmiljonam – sniegti 245,7 tūkstoši pakalpojumi (ambulatorie pakalpojumi – 155,4 tūkstoši; operācijas / ķirurģiskas manipulācijas – 8,8 tūkstoši; diagnostiskie izmeklējumi – 71,5 tūkstoši; dienas stacionārā ārstēti – 9,3 tūkstoši pacientu; īslaicīgā hronisko slimnieku aprūpe nodrošināta teju 700 pacientiem). Šis rādītājs ir par nepilniem sešiem tūkstošiem jeb aptuveni diviem procentiem lielāks nekā pērnā gada pirmajā pusē, kad tika sniegti 240 tūkstoši pakalpojumu. Tas nozīmē, ka slimnīca strādā efektīvi un attīstās.

Pēdējo gadu laikā uzlabota pakalpojumu pieejamība, īstenoti dažādi uzlabojumi un pilnveidoti slimnīcas pārvaldības procesi, kā arī samazinātas administrācijas izmaksas. Piemēram, 2019.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, administrācijas izmaksas samazinātas par gandrīz 15% jeb teju par 45 tūkstošiem eiro. Savukārt 2017.gadā administrācijas izdevumi bija 3,7% no neto apgrozījuma, bet 2018.gadā vairs tikai 3,2%. 2019.gadā kopumā administrācijas izmaksu īpatsvars tiek prognozēts vēl zemāks.

“2019.gadā viena no slimnīcas prioritātēm ir Baltijā lielākās un modernākās rehabilitācijas klīnikas izveides pabeigšana. Tā būs aprīkota ar robotizētām iekārtām, lai sniegtu palīdzību pacientiem ar funkcionāliem traucējumiem. Klīniku plānots atklāt nākamā gada sākumā,” stāsta Natālija Zlobina.

Tāpat šī gada pirmajā pusgadā paplašināta pakalpojumu pieejamība un pacientiem nodrošināti vairāki jauni valsts apmaksāti pakalpojumi, piemēram, nefrologa, pediatra, algologa konsultācijas, doplerogrāfijas izmeklējumi ambulatori. Tāpat tiek attīstīti jauni maksas pakalpojumi.

“Viens no būtiskākajiem slimnīcas mērķiem ir pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošana pacientiem. Pašlaik notiek aktīvs darbs, lai 2021.gadā iegūtu starptautiski atzīto “Det Norske Veritas” sertifikātu – kvalitātes apliecinājumu veselības aprūpē,” uzsver slimnīcas vadītāja Natālija Zlobina. Šī sertifikāta saņemšana nozīmē, ka veselības aprūpes pakalpojumi ir gan kvalitatīvi, droši un efektīvi, ka tie tiek nemitīgi uzlaboti un arī to, ka pakalpojumu centrā ir pacienti un viņu tuvinieki. Šis kopums ir vērsts uz veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju ilgtspējīgu darbību.

Pirms desmit gadiem Rīgas 1.slimnīca bija uz bankrota sliekšņa. Īpaši sekmīgi slimnīcas attīstībā ir pēdējie trīs gadi. To apliecina pacientiem sniegto pakalpojumu klāsta paplašināšanās un kvalitātes uzlabošanās (2017.gadā sniegti 470 tūkstoši pakalpojumi, 2018.gadā – 484 tūkstoši pakalpojumi; 2018.gadā sūdzības par slimnīcas darbu izteica tikai 0,02% apkalpoto pacientu); medicīnas personāla profesionalitāte un izaugsme (augstskolu mācībspēki, medicīnas doktori u.c.); stabilie finanšu rādītāji.

Lai arī kopumā valsts finansējums veselības aprūpei palielinās, kā rezultātā vajadzētu samazināties pieprasījumam pēc maksas pakalpojumiem, taču 1.slimnīcas gadījumā pieprasījums nesamazinās un ienākumi no maksas pakalpojumiem pēdējos gados ir stabili, ar tendenci pieaugt. Pirmā pusgada pārskats liecina, ka šajā laikā, salīdzinot ar pērnā gada sešiem mēnešiem, ienākumi no maksas pakalpojumiem ir pieauguši par 300 tūkstošiem eiro.

SIA “Rīgas 1.slimnīca” pirmā pusgada neauditētais finanšu pārskats pieejams šeit: https://www.1slimnica.lv/sites/default/files/ilovepdf_merged_0.pdf.  

Par SIA “Rīgas 1.slimnīca”

Slimnīca ir viena no lielākajām publiskā sektora veselības aprūpes iestādēm Latvijā. Tā attīstās un strādā ar peļņu. Slimnīcā ieviesti pārvaldības un vadības procesi, kas nodrošina cenu un izmaksu efektivitātes ziņā vienus no pieejamākajiem pakalpojumiem valstī. Slimnīca piedāvā gan valsts apmaksātos, gan maksas pakalpojumus.

“Lursoft” apkopojumā par Latvijas veselības aprūpes nozari 2018.gadā, Rīgas 1.slimnīca ir 8.vietā kā lielākais darba devējs (775 darbinieki), 9.vietā pēc apgrozījuma (17,20 miljoni eiro) un kā desmitais nozarē sekmīgāk strādājošais uzņēmums (peļņa: 0,93 miljoni eiro). Savukārt “Dienas Bizness TOP 500 – 2018” 1.slimnīca minēta starp publiskā sektora veselības aprūpes iestādēm ar vienu no augstākajiem rentabilitātes rādītājiem: 1,24%.

Rīgas 1.slimnīca ir vecākā slimnīca Latvijā, dibināta 1803.gadā. Divus gadsimtus tā bija nozīmīgākā ātrās un neatliekamās palīdzības iestāde. Šobrīd 1.slimnīca ir viens no modernākajiem diagnostikas, ambulatorās un plānveida ārstēšanas, rehabilitācijas un zobārstniecības pakalpojumu sniedzējs Rīgā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI