DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LOSP atbalsta LM plānu no samazināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) atbalsta Labklājības ministrijas plānu no nākamā gada samazināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: ”Lauksaimnieku, mežsaimnieku, zivsaimnieku un pārtikas ražotāju ieskatā šādi grozījumi ir apsveicami, jo lauku reģionos saimniecībām ir ļoti problemātiska situācija ar darbaspēka nodrošinājumu, tāpēc jebkuri grozījumi, kas motivē cilvēku strādāt nevis dzīvot uz pabalstiem ir apsveicami. Katru dienu saņemam sūdzības no saimniecību vadītājiem, ka darbinieks atnāk pāris dienas, vai vispār neatnāk uz nolīgto darbu un pazūd. Ir virkne vietējo iedzīvotāju, kuri pārtiek no pabalstiem un sākt strādāt legālu darbu negatavojas.””Laukos darbinieku problēma ir ļoti samilzusi, un es pat neteiktu, ka valstī ir nevis liels bezdarbs, bet uzsvērtu, ka valstī ir daudz cilvēku, kuri nevēlas strādāt. Uzskatu, ka, ja darbinieks aiziet no darba uz paša vēlēšanos, tad bezdarbnieka pabalstu vajadzētu maksāt tikai vienu mēnesi, savukārt citās situācijās nedrīkstētu maksāt pabalstu ilgāk par trīs mēnešiem,” uzsver Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Balode.

Kā ziņots, līdzšinējo deviņu mēnešu vietā bezdarbnieka pabalstu no nākamā gada plānots maksāt astoņus mēnešus. Pirmos divus mēnešus pabalsts būs 100% apmērā no piešķirtā pabalsta, nākamos divus – 75% apmērā, nākamos divus – 50%, bet pēdējos divus – 45% apmērā.  Šobrīd visiem bezdarbniekiem neatkarīgi no darba stāža pabalstu izmaksā deviņus mēnešus. Pirmos trīs mēnešus - 100% apmērā, nākamos trīs - 75% apmērā, bet pēdējos trīs – 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Jāuzsver, ka jaunā kārtība attieksies tikai uz tiem pabalstiem, ko piešķirs 2020. gadā no jauna, nevis jau piešķirtajiem pabalstiem.

Biedrība - Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 58 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI