DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

AS “RĪGAS SILTUMS” modernizē biokurināmā siltumcentrāli “Daugavgrīva”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “RĪGAS SILTUMS”, ievērojot visaugstākās energoefektivitātes un vides prasības, piesaistot Eiropas savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, uzsākusi modernizēt siltumcentrāli “Daugavgrīva”, palielinot vietējo atjaunojamo energoresursu – šķeldas – izmantošanu savā kurināmā bilancē.

AS “RĪGAS SILTUMS” noslēgusi līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta “Biokurināmā ūdenssildāmo katlu ar jaudu 2x4 MW uzstādīšana siltumcentrālē “Daugavgrīva”” īstenošanu. Siltumcentrāle būs pilnībā automatizēta un darbosies bez pastāvīga personāla.

AS “RĪGAS SILTUMS” valdes priekšsēdētājs N.Talcis: “Mums ir svarīgi ražošanā ieviest inovatīvas, energoefektīvas un modernas iekārtas ar visaugstākajām vides prasībām. Īstenojot šo projektu, sasniegsim mūsu mērķi – rekonstruēta, efektīva, videi draudzīga siltumcentrāle, kurā kā kurināmo izmantosim vietējos energoresursus.

Atjaunojamo energoresursu apjoma palielināšana uzņēmuma kurināmā bilancē reizē stabilizē arī siltumenerģijas tarifu rīdziniekiem.”

Siltumcentrālē tiks nodrošināti augsti  vides standarti. Biokurināmā katlu mājai paredzēts uzstādīt dūmgāzu kondensatoru, kas nodzesēs aizejošās dūmgāzes līdz temperatūrai, kas tikai par 3 ºC pārsniegs siltumtīklu ūdens atgaitas temperatūru, tas ir zem 50 ºC.  Lai nodrošinātu  visaugstāko dūmgāzu attīrīšanas līmeni no cietajām daļiņām, pirms dūmgāzu kondensatora paredzēts uzstādīt efektīvas attīrīšanas iekārtas. Tāpat tiks veikta pelnu un izdedžu transportēšana no kurtuvēm un katliem pielietojot “mitrā” tipa pelnu transportieri, kas nodrošinās pelnu un izdedžu dzesēšanu un novērsīs putekļu izdalīšanos apkārtējā vidē. Pelni un izdedži tiks uzkrāti izvešanai slēgta tipa pelnu konteineros.

Kopējās projekta izmaksas ir 4,82 milj. eiro, no tām plānots piesaistīt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu 1,04 milj. eiro apmērā.

SC “Daugavgrīva” projekta realizācija uzsākta 2018.gada maijā un to plānots pabeigt 2020.gadā.

Realizējot šo projektu, Daugavgrīvas dzīvojamais rajons būs viens no modernākajiem Rīgā no siltumapgādes viedokļa, ņemot vērā, ka dzīvojamā rajona siltumtīkli ir 100% nomainīti uz moderniem, rūpnieciski izolētiem bezkanāla siltumtīkliem.

Energoefektivitāte, inovatīvas un videi draudzīgas tehnoloģijas, tās ir vērtības, kas raksturo AS “RĪGAS SILTUMS” siltumenerģijas ražošanu.

Jaunā SC “Daugavgrīva” projekta vizualizācija

SC “Daugavgrīva” attīstības vēsture

SC “Daugavgrīva” izbūvēta 1974.gadā un sākotnēji tā bija plānota Padomju armijas objektu siltumapgādei, kur kā kurināmais līdz 1992.gadam tika izmantots mazuts. Siltumcentrālē sliktās ekspluatācijas rezultātā, bija radies ievērojams teritorijas piesārņojums ar naftas produktiem. Iekārtas un pārvades cauruļvadi bija sliktā stāvoklī, strādāja ar biežiem defektiem, kā rezultātā ne vienmēr nodrošināja pilnvērtīgu siltumapgādi ziemas periodā.  Pēc objekta pieslēgšanas dabasgāzei un mazuta izmantošanas pārtraukšanas, situācija ievērojami uzlabojās. Siltumcentrālē tika realizēts viens no pirmajiem biokurināmā katlu izbūves projektiem Latvijā. To iesāka pašvaldības uzņēmums “Pārdaugavas siltums” un to pilnībā pabeidza 1996.gadā, kad tika nodibināta AS “RĪGAS SILTUMS”. 

AS “RĪGAS SILTUMS” sakārtoja  mazuta saimniecību, attīrīja virszemes grunti no naftas produktu radītā piesārņojuma, izolēja rezervuāru un cauruļvadus. 2016.gadā tika pilnībā pārtraukta mazuta kā avārijas kurināmā izmantošanas, tādējādi tika demontēti mazuta rezervuāri un pilnībā attīrīta grunts no naftas piesārņojuma.

SC “Daugavgrīva” esošā biokurināmā katla priekškurtuve ir nostrādājusi vairāk nekā 20 gadus, bet pats katls vairāk nekā 40 gadus, arī pārējie gāzes katli ir fiziski un morāli novecojuši un to zemie efektivitātes rādītāji krietni atpalika no modernizēto siltumavotu rādītājiem. Siltumcentrāle “Daugavgrīva” bija pēdējais nemodernizētais uzņēmuma siltumavots.

Par AS „RĪGAS SILTUMS”

AS „RĪGAS SILTUMS” ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir ap 800 kilometru, no kuriem 74% atrodas AS „RĪGAS SILTUMS” īpašumā.

AS "RĪGAS SILTUMS" akciju kapitāls sadalās šādi: Rīgas dome (49,00%), Latvijas Valsts (48,995%), SIA "Enerģijas risinājumi. RIX" (2%), AS "LATVENERGO" (0,005%).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI