DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Pasaules latviešu mākslas centrā Cēsīs godinās Jāni Mintiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien 20. jūnijā plkst. 19.00 visi interesenti aicināti uz Jāņa Mintika izstādes atklāšanu Pasaules latviešu mākslas centrā (PLMC), Cēsīs. Lielā Skolas ielā 6.

J.Mintiks ir kurzemniekiem veltītā  pieminekļa autors Tobago salā. Latvijā plašākai publikai nav pazīstams. Mākslinieks ilgus gadus dzīvoja un strādāja Bergenā, Norvēģijā un Taosā, Jaunmeksikas štatā, ASV. Izstādē aplūkojamas mākslinieka instalācijas, gleznas un grafikas. Plkst. 20.00 J. Mintika dzīvesbiedres  čellistes Sallijas Ginteres (ASV) solokoncerts.
Savu radošo ceļu J. Mintiks sāka eļļas un akvareļa glezniecībā, pēc tam pievērsās tēlniecībai, veidojot savus darbus metālā, kokā un stiklā. Mākslinieks piedalījās grupu izstādēs un rīkoja personālizstādes kā latviešu sabiedrībā, tā amerikāņu mākslas pasaulē.

Mākslinieka  dzīvi 1980. gadā pārtrauca personiska traģēdija, pēc kuras viņš pārcēlās uz dzīvi Norvēģijā,   savukārt mūža pēdējos gadu desmitus par dzīvesvietu izvēlējās Taosu Jaunmeksikā (ASV), tālu no mākslas centriem. Tāpēc nav brīnums, ka viņa vārdu Latvijā tikpat kā nepazīst. Tajā pašā laikā viņš turpināja radīt spēcīgu un oriģinālu mākslu. J. Mintika atraitne, čelliste Sallija Gintere (Sally Guenther) ir ieguldījusi lielu darbu un līdzekļus, lai nosūtītu mākslinieka darbus uz Latviju. Tas bija pamudinājums Pasaules latviešu mākslas centra (PLMC) izstāžu kuratorei Leldei Kalmītei iepazīstināt Latvijas publiku ar J. Mintika daiļradi.

Pēc L.Kalmītes vārdiem, šajā retrospektīvajā izstādē  iekļautas liela mēroga instalācijas, gleznas, grafikas un citi darbi, kā arī daudz biogrāfiskās informācijas un fotogrāfijas par mākslinieka dzīvi un darbu. PLMC izstāde un ar to saistītie notikumi ir bagāts mākslas vēstures informācijas avots mākslas vēstures pētniekiem, kā arī plašai sabiedrībai. Izstāde ir nozīmīgs solis, lai nākamajām paaudzēm saglabātu  latviešu diasporas mākslinieku devumu.

Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs dibināts pirms pieciem gadiem ar mērķi veicināt ārzemēs  tapušas augstvērtīgas mākslas iekļaušanos Latvijas kultūrtelpā, rosinot dialogu starp Latviju un diasporu. PLMC nodrošina unikālas ārpus Latvijas tapušas mākslas kolekcijas kvalitatīvu un ilglaicīgu glabāšanu, kā arī pētniecības un apskates iespējas plašai sabiedrībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI