DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

I.Mūrniece: Latgales kongress iezīmēja ceļu uz vienotu latviešu tautu un valsti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latgales kongress ir vēsturiski svarīgs, jo iezīmēja skaidru ceļu uz vienotu latviešu tautu un valsti. Toreiz uzvarēja ideja par brīvu, demokrātisku Latviju, kas pārstāv eiropeiskās vērtības, saglabājot mūsu identitāti, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 24.aprīlī, parlamentā atklājot Latgales kongresa dienai veltītu pasākumu.

“Šis ir skaists un nozīmīgs brīdis, jo parlamentā pirmo reizi svinam Latgales kongresa dienu, ko par atzīmējamo dienu noteica 12.Saeima,” teica I.Mūrniece. Atsaucot atmiņā arī 2017.gadā notikušo Latgales kongresa simtgadei veltīto pasākumu Rēzeknē, kurā notikušās debates palīdzēja uz dažādiem latgaliešiem nozīmīgiem jautājumiem palūkoties citādi.

Pie kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas, identitātes nostiprināšanas, ekonomikas jautājumu risināšanas visiem jāstrādā kopā – parlamentam, Saeimā izveidotajai Latgales apakškomisijai, valdībai -, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja, paužot cerību, ka problēmjautājumi tiks sadzirdēti un risināti.

Tāpat I.Mūrniece akcentēja, ka Latgales kongresa simtgade izcēla arī divus spilgtus valstsvīrus – Franci Trasūnu un Jāzepu Rancānu. Viņi bija vēsturiskā kongresa dalībnieki, garīdznieki, politiķi un skaidru vērtību nesēji. Ja F.Trasūns ieņēma būtisku lomu Latvijas valstiskuma tapšanā, tad J.Rancāns bija Latvijas nepārtrauktības idejas nesējs. Abi kopā viņi uzturēja un veidoja valsts gribu.

Pasākuma ietvaros Saeimas namā atklāta izstāde “Pāri slieksnim”. Tā ir Latgales Kultūrvēstures muzeja veidota ekspozīcija, kas veltīta Latgales kongresa simtgadei. Izstādē iekļauti dažādi materiāli par vēstures avotiem, faktiem un notikumiem, kas bijuši nozīmīgi Latvijas vēsturē.

Par atceres un atzīmējamo dienu Latgales kongresa diena noteikta 27.aprīlī, un tā iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157704742381242

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI