DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas robežu un krasta apsardze: 10 000 darbinieku pastāvīgais korpuss līdz 2027. gadam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti trešdien apstiprināja jaunu likumu, kas paredz stiprināt Eiropas robežu un krasta apsardzi.

Izmaiņām Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūrā (Frontex) jāstiprina ES spēja reaģēt uz drošības un migrācijas izaicinājumiem.

10 000 operatīvo darbinieku pastāvīgais korpuss līdz 2027. gadam

Izmaiņas paredz izveidot jaunu pastāvīgu korpusu, kas ES dalībvalstīm sniegtu atbalstu robežsardzes veikšanā, pārrobežu noziedzības apkarošanā un nelikumīgi ieceļojušu personu atgriešanā. 2021. gadā tas aptvertu 5000 cilvēku, bet līdz 2027. gadam sasniegtu 10 000 speciālistu apjomu. Korpusa sastāvā ietilptu arī ātrās reaģēšanas rezerves grupa.

Korpusu veidotu kā “Frontex” nodarbināti robežsargi, tā arī valstu norīkoti speciālisti.

Efektīvākas atgriešanas procedūras un sadarbība ar trešām valstīm

“Frontex” dalībvalstīm palīdzēs veikt nelikumīgi ieceļojušo cilvēku atgriešanu, tāpat jaunie noteikumi stiprinās sadarbību ar Eiropas Patvēruma atbalsta biroju.

Izmaiņas arī atvieglos sadarbību ar ne-ES valstīm, ļaujot vienoties ar tādām trešām valstīm, kuras nav ES kaimiņvalstis. Īpaša uzmanība tiks pievērsta pamattiesību ievērošanai aģentūras darbībā.

Citāts

EP ziņotāja Roberta Mecola (ETP, Malta) sacīja: “Šis likums mainīs Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras darbu, nodrošinot papildu 10 000 robežsargu un citu speciālistu. Mūsu pamatprincipi ir palīdzēt tiem, kuriem nepieciešama palīdzība, būt izlēmīgiem attiecībās ar tiem, kuriem tā nepienākas, un bargiem pret tiem, kuri izmanto visneaizsargātākos cilvēkus.”

Nākamie soļi: Noteikumi tika apstiprināti ar 403 balsīm pret 162, 44 deputātiem atturoties. Tie vēl formāli jāapstiprina dalībvalstu ministriem ES Padomē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI