DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ugunsdrošības situācijas uzlabošanai Latvijā paredz virkni pasākumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 8.janvārī Ministru kabinets izskatīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto konceptuālo ziņojumu “Par valsts politiku ugunsdrošības jomā”, kura mērķis ir uzlabot situāciju ugunsdrošības jomā Latvijā.

Ir paredzēts pilnveidot ugunsdrošības uzraudzību un prevencijas pasākumus, kā arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību dienestu attīstību. Tāpat plānota ugunsdrošības pakalpojumu sniegšanas jomas regulējuma sakārtošana.

Ugunsdrošības uzraudzības pilnveidošanai iecerēts, ka pamatojoties uz ugunsdrošības stāvokļa izvērtējumu, katru gadu tiks noteiktas objektu grupas, kur nākamajā gadā tiks veiktas ugunsdrošības pārbaudes. Savukārt  VUGD amatpersonu vienotas profesionālās izpratnes un rīcības veicināšanai tiks organizēta amatpersonu apmācība, kvalifikācijas paaugstināšana un informatīvo un metodisko materiālu izstrāde, kā arī virkne citu pasākumu.

Viens no veicamajiem pasākumiem paredz ugunsdrošības risku novērtēšanas instrumenta – ugunsbīstamības kartes izveidi visai valsts teritorijai, kas ļaus identificēt attiecīgos riskus, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, infrastruktūru, bīstamos objektus, notikušos ugunsgrēkus, ugunsgrēkos bojāgājušo un cietušo skaitu u.c.

Lai pilnveidotu prevencijas pasākumus ugunsdrošības jomā, VUGD turpinās organizēt informatīvās kampaņas un pasākumus iedzīvotāju zināšanu papildināšanai, kā arī sakārtos un strukturēs sadarbību ar brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizācijām un pašvaldību ugunsdzēsības dienestiem, iesaistot tos ikgadējās VUGD informatīvās kampaņas iedzīvotājiem un citos prevencijas pasākumos. Savukārt ugunsdrošības prevencijas jomā veicamo pasākumu kopums tiks noteikts, pamatojoties uz VUGD veikto risku analīzi, identificējot konkrētas mērķgrupas un tām atbilstošo preventīvo pasākumu veidu un saturu.

Lai veicinātu brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldības ugunsdzēsības dienestu attīstību, divu gadu laikā paredzēts īstenot pilotprojektu, kurā no dažādiem valsts reģioniem tiks izraudzītas piecas brīvprātīgo vai pašvaldības ugunsdzēsēju komandas, kuras tiks apmācītas un iesaistītas mazāk sarežģītu ugunsgrēku dzēšanā (mazstāvu, neapdzīvotu ēku, kūlas ugunsgrēki, atkritumu degšana u.tml.). Līdz ar to tiks praktiski testēti iespējamie nākotnes sadarbības risinājumi.

Pilotprojektā iesaistītajām komandām ir paredzēts finansiāls atbalsts tehnikas uzturēšanai, kā arī kompensācija par izbraukumiem uz notikumiem un par dalību ugunsdrošības prevencijas pasākumos. Pēc pilotprojekta īstenošanas līdz 2021.gada 1.maijam Iekšlietu ministrijai uzdots sagatavot un iekšlietu ministram iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstības pilotprojekta rezultātiem un tālāko rīcību brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju un pašvaldību ugunsdzēsības dienestu attīstībai.

Savukārt ugunsdrošības pakalpojumu sniegšanas jomas sakārtošanā ir paredzēti grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kā arī Ministru kabineta noteikumus izstrāde, kas paredzētu, ka pasākumus ugunsdrošības prasību nodrošināšanai veic fiziska persona ar attiecīgu kvalifikāciju vai apmācību, kā arī tiktu noteiktas prasības to fizisko personu kvalifikācijai, kas veic pasākumus ugunsdrošības prasību nodrošināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI