DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vienojas par rīcības plānu mediķu noslodzes un darba samaksas jautājumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 23.novembrī, Veselības ministrijā norisinājās Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes* (VANA) sēde, kuras laikā vienojās par rīcības plānu saistībā ar mediķu darba samaksu un noslodzi nākošajā gadā.

Veselības ministre Anda Čakša informēja, ka mediķu darba samaksas palielinājums 2019.gadā par 20% iestrādāts pagājušajā gadā Ministru kabinetā apstiprinātajā konceptuālajā ziņojumā par “Veselības aprūpes sistēmas reformu”. Savukārt nākamajā nedēļā Ministru kabinetā tiks izskatīts ziņojums “Par ārstniecības personu un ārstniecības iestāžu pārējā personāla atlīdzības palielināšanu 2019.- 2021.gadam”, kurā iepriekš apstiprinātais plāns par darba samaksas palielinājumu aktualizēts un papildināts ar aprēķiniem par nepieciešamo finansējumu saistībā ar virsstundu apmaksu.

VANA dalībnieki lēma par nepieciešamību vērsties pie Saeimas ar aicinājumu rast steidzamu juridisku risinājumu, lai valdības iepriekš paustās apņemšanās par mediķu darba samaksas palielinājumu nākamajiem trīs gadiem tiktu īstenota un uzsākta jau ar 2019.gada 1.janvāri.

Puses apsprieda arī iespējamu nepieciešamību rosināt izmaiņas Ārstniecības likumā, paredzot garāku pārejas periodu, ko ārstniecības personas drīkst brīvprātīgi strādāt vienā ārstniecības iestādē virs normālā darba laika. Tas ļautu risināt personāla trūkumu ārstniecības iestādēs, kas strādā diennakts režīmā. Kā iespējamais piedāvājums tika apspriests šā gada pieļaujamais darba stundu apjoms, paredzot, ka par katru darba stundu virs normālā darba laika ietvara tiek maksāts atbilstoši virsstundu likmei.

Latvijas slimnīcu biedrības vadītājs J.Kalējs sēdes laikā akcentēja, ka šodienas VANA sēdē rastie rīcības virzieni un to īstenošana ļautu novērst iespējamo ārkārtas situāciju, kas varētu iestāties nākamgad slimnīcu sektorā. Tāpat viņš uzsvēra, ka šobrīd slimnīcas turpina darbu un iedzīvotājiem palīdzība tiek sniegta nepieciešamajā apjomā.

Jau ziņots, ka 2017.gadā apstiprinātais konceptuālais ziņojums “Par veselības aprūpes sistēmas reformu” paredz 2019.gadā mediķiem darba samaksas palielinājumu vidēji par 20%. Ņemot vērā plānoto darba samaksas palielinājumu mediķiem un virsstundu apmaksu saistībā ar pagarinātā normālā darba laika apmaksas nosacījumu atcelšanu, nākamgad  kopumā ir nepieciešami papildu 103,5 miljoni eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI