DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Uzlabos ārvalstu autopārvadātāju kontroli Latvijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 27. martā Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas izstrādātos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz radīt ārvalstu pārvadātājiem vienkāršotus juridiskos un faktiskos apstākļus naudas soda izpildei pārkāpuma konstatēšanas vietā un uzlabot pārvadātāju, ceļu satiksmes un autopārvadājumu jomā izdarītu pārkāpuma novēršanu.

Pašreizējais tiesiskais regulējums pieļauj iespēju ārvalstu pārvadātājiem izvairīties no piemērotā naudas soda samaksas un pastāv grūtības ierobežot tādu autopārvadājumos iesaistītu transportlīdzekļu dalību ceļu satiksmē, kuriem nav novērsti konstatētie pārkāpumi.

Ārvalstu pārvadātājiem par pārkāpumiem autopārvadājumu jomā 2017.gadā piemēroti naudas sodi 295 890 euro apmērā, no tiem samaksāti – 107 000 euro. Paredzams, ka, ieviešot grozījumus Ceļu satiksmes likumā, saņemto naudas sodu apjoms palielināsies līdz 95 % no piemērotajām summām.

Lai situāciju risinātu, plānoti šādi uzlabojumi:

  • Autopārvadājumus kontrolējošai amatpersonai būs tiesības noformēt protokolu-lēmumu par ārvalstu pārvadātāja izdarītu pārkāpumu par naudas soda uzlikšanu bez tā klātbūtnes, vienlaicīgi nepieciešamības gadījumā piemērojot kādu no nodrošinājuma līdzekļiem.
  • Lai novērstu pārkāpumu un nodrošinātu naudas soda izpildi, amatpersona kā nodrošinājuma līdzekli varēs aizturēt transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus, aizturēt transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes, uzlikt transportlīdzeklim imobilizatoru. Turklāt vienlaikus būs iespējams piemērot vairākus nodrošinājuma līdzekļus.
  • Līdz pārkāpuma novēršanai, piemēram, kravas pienācīgai nostiprināšanai, faktiskās masas pārsvara novēršanai, transportlīdzekļa vadīšanas laikposma (ikdienas atpūtas, iknedēļas atpūtas un pārtraukumu) nodrošināšanai, transportlīdzekļa tālāka kustība nebūs pieļaujama.
  • Par noformēto protokolu-lēmumu un nodrošinājuma līdzekli amatpersona ārvalstu pārvadātājam paziņos e-pasta veidā, kā arī informēs transportlīdzekļa vadītāju pārkāpuma konstatēšanas vietā.
  • Lēmums par naudas soda uzlikšanu stājas spēkā līdz ar paziņojumu par protokolu-lēmumu nosūtīšanu, un ārvalstu pārvadātājiem piemērotie naudas sodi samaksājami nekavējoties. Sodu var nomaksāt, izmantojot mobilos POS terminālus, ar kuriem aprīkoti arī Valsts policijas operatīvie transportlīdzekļi.

Lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību, kā arī vienveidīgu praksi pārkāpumu novēršanas izpildei ceļu satiksmes un autopārvadājumu jomā, likuma grozījumi nosaka vienlīdzīgus nosacījumus kā ārvalstu, tā nacionālajiem pārvadātājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI