DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Eiropas kultūras Mantojuma dienu 2015 pasākumi Latvijas novados

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šī gada 11. septembrī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā rīko Eiropas kultūras Mantojuma dienu atklāšanas ceremoniju un Kultūras mantojuma Gada balvas 2015 laureātu godināšanas pasākumu. Kopējais Mantojuma dienu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību un veidot tās izpratni par kultūras mantojuma nozīmi cilvēka dzīves kvalitātes radīšanā, rīkojot pasākumus gan pieaugušajiem, gan bērniem visos Latvijas novados.

2015. gads ir jubilejas gads Eiropas kultūras mantojuma dienām Latvijā, jo mantojuma dienu tradīcija ar koka mantojumam veltītiem pasākumiem Latvijā aizsākās 1995. gadā. Šie  pasākumi septembrī simbolizē sabiedrības iesaistīšanos kultūras mantojuma saglabāšanā. Šogad Inspekcija aicināja kultūras pieminekļu saimniekus atvērt durvis sabiedrībai un ļaut iepazīt kultūras mantojuma vērtības.

Mantojuma dienu pasākumu rīkošanā, kas Latvijas reģionos ir nozīmīgi notikumi, aktīvi ir iesaistījušās pašvaldības. Tā kā Mantojuma dienu galvenais mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, tad 2015. gada 12. un 13. septembrī visā Latvijā mantojuma dienu objektos plānotas atvērto durvju dienas, ekskursijas gidu pavadībā, koncerti un izstādes. Ceram, ka ikviens, kurš apmeklēs kādu no mantojuma dienu pasākumiem, iepazīs ko jaunu un neredzētu, Eiropas arhitektūrā sakņotu. Tāds ir arī šo pasākumu mērķis – radīt interesi par mūsu kultūras mantojumu, tā aizsardzību, saglabāšanu, tuviem un tāliem ietekmju avotiem.

Latvijā Mantojuma dienas tradicionāli notiek otrajā septembra nedēļas nogalē. Mantojuma dienu nacionālais koordinators Latvijā ir Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, bet par pasākumu norisi ir atbildīgi attiecīgo objektu īpašnieki un valdītāji. Inspekcija nodrošina informatīvo atbalstu, rīko centrālo atklāšanas pasākumu, kā arī sagatavo Mantojuma dienu objektiem veltītu izdevumu. Tas ierobežotā daudzumā būs pieejams pasākumu norises vietās Mantojuma dienu objektos.

 Ne tikai Eiropas ietekme jūtama Latvijā. Arī mūsu valsts vārds izskanējis kaimiņzemēs.  Te jāmin Auču mājas Zemgalē, kuras saistās ar pirmo valsts prezidentu J.Čaksti, kurš kopā ar Igaunijas un Lietuvas pirmajiem prezidentiem ienesa Latvijas vārdu Eiropā. Arī Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viena no senākajām tautas koka celtniecības pieminekļu krātuvēm Eiropā. Tieši tur 11. septembrī plkst. 16.00 šogad norisināsies Eiropas kultūras Mantojuma dienu atklāšanas ceremonija un Kultūras mantojuma Gada balvas 2015 laureātu apbalvošanas un godināšanas pasākums.

Papildus informācija pieejama Inspekcijas mājas lapā www.mantojums.lv

[PDF] Eiropas kultūras mantojuma dienu objekti

[PDF] Pasākumi Rīgā un Rīgas reģionā

[PDF] Pasākumi Vidzemē

[PDF] Pasākumi Latgalē

[PDF] Pasākumi Zemgalē

Inguna Podžuka
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija,
Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI