DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Par Eiropas jautājumiem atbildīgie ES parlamentārieši Saeimā pieņem kopīgu paziņojumu par situāciju Ukrainā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Savienības un Eiropas lietu komiteju konferences (COSAC) priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki, paužot nopietnas bažas par neseno militārā konflikta saasināšanos Austrumukrainā, pirmdien, 2.februārī, pieņēma kopīgu paziņojumu par situāciju Ukrainā.

Paziņojumā COSAC priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki stingri nosoda Ukrainas pilsētas Mariupoles apšaudi, kuras rezultātā bojā gāja 30 civiliedzīvotāju, un ņem vērā 2015.gada 29.janvāra ārkārtējās Ārlietu padomes paziņojumu, kurā tiek konstatēti fakti, kas "liecina par Krievijas pastāvīgo un aizvien pieaugošo atbalstu separātistiem – tas norāda uz Krievijas atbildību".

Vienlaikus paziņojumā izteikts aicinājums Krievijai veikt reālus pasākumus krīzes deeskalācijai Ukrainas austrumu reģionos un ievērot Minskas protokola prasības, nodrošinot pilnīgu uguns pārtraukšanu, to, ka Krievijas robežu ar Ukrainu vairs nešķērso bruņotu kaujinieku un ieroču plūsma, to, ka no Ukrainas teritorijas tiek izvesti Krievijas bruņotie spēki un algotņi, kā arī to, ka Ukrainai tiek dota iespēja atjaunot pilnīgu kontroli pār visu tās robežu ar Krieviju.

COSAC priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki atkārtoti pauž nemainīgu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai tās starptautiski atzītajās robežās un akcentē, ka ES jāturpina vienotā Krimas pretlikumīgās aneksijas neatzīšanas politika.

Tāpat paziņojumā atzinīgi vērtēts 2015.gada 29.janvāra ES Ārlietu padomes ārkārtas sanāksmes lēmums paplašināt ierobežojumus konkrētām personām un iestādēm, kuras apdraud vai tiecas ierobežot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību un norādīts, ka ES lēmums pārskatīt noteiktos ierobežojošos pasākumus vistiešākajā veidā būs atkarīgs no Krievijas gatavības ievērot Minskas protokola prasības.

Kopīgajā paziņojumā COSAC priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki uzsver Ukrainas tautas tiesības brīvi un bez citu valstu iejaukšanās izvēlēties savas valsts sabiedrotos un akcentē pēdējās demokrātiskajās vēlēšanās tautas nepārprotami pausto atbalstu pašreizējam Ukrainas prezidentam un parlamentam. Vienlaikus ES parlamentārieši aicina ES un tās dalībvalstis sniegt Ukrainai visaptverošu finansiālo un politisko atbalstu, lai veicinātu tās ekonomiskās situācijas stabilizēšanu un plašu politisko un administratīvo reformu īstenošanu. 

Paziņojuma noslēgumā COSAC priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki iedrošina Ukrainu turpināt demokratizācijas procesu, turpmāku ekonomisko, politisko, sociālo un juridisko reformu ieviešanu, kā arī pastiprināt centienus cīņā pret korupciju un nodrošināt cilvēktiesību un pamattiesību ievērošanu. Vienlaikus ES parlamentārieši pauž cerību, ka Austrumu partnerības Rīgas samitā 21. un 22. maijā tiks izvērtēts ar Ukrainu, kā arī Gruziju un Moldovu parakstīto asociācijas nolīgumu ieviešanā panāktais progress un kā pozitīvu signālu asociācijas nolīgumu ratificēšanas procesa turpināšanai atzinīgi vērtē to parlamentu rīcību, kas līgumus jau ratificējuši vai paziņojuši par savu apņemšanos to darīt.

COSAC priekšsēdētāju sanāksmei tiešraidē ikviens var sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/wu9c.

COSAC sanāksmi ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. COSAC priekšsēdētāju sanāksmē piedalās visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti. Tāpat uz sanāksmi tiek aicinātas citas amatpersonas un eksperti. Tradicionāli COSAC priekšsēdētāju sanāksmē līdztekus rīkotājvalsts prezidentūras prioritāšu izskatīšanai un citiem jautājumiem tiek izstrādāta COSAC plenārsēdes darba kārtība. COSAC plenārsēde Rīgā notiks no 31.maija līdz 2.jūnijam.

Saeimas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI