DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

New Europe 100 sarakstā inovāciju līderi no Latvijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Res Publica sadarbībā ar Visegrad Fund, Google, Financial Times un citām institūcijām no Centrāleiropas un Austrumeiropas, to skaitā arī Latvijas Transatlantiskā Organizācija, ir publiskojuši sarakstu ar 100 reģiona līderiem inovāciju jomā. To starpā 5 pozīcijas ieņem inovatori no Latvijas.

New Europe 100 saraksts tika radīts kā daļa no kampaņas, kuras mērķis bija inovāciju veicināšana atpazīstot tās personības, kuras ir pozitīvu pārmaiņu dzinējspēks Centrāleiropā un Austrumeiropā. New Europe 100 kandidāti varēja būt visi tie indivīdi un komandas, kas izmanto jaunākās tehnikas attiecīgi pārstāvētajās industrijās un ar savām aktivitātēm ir pozitīvā veidā ietekmējuši ekonomikas, zinātnes un kultūras jomas, kā arī lokālās kopienas.

" Saraksta izstrādei esam veltījuši aptuveni gadu.  Mēs bijām ieinteresēti atrast tos dažādu profesiju inovatorus, kuri šodien lemj par to, kāda būs rītdiena. Pateicoties viņiem, mēs esam atklājuši, ka, neskatoties uz stereotipiem, mūsu reģionam ir daudz ko piedāvāt. Varētu pat teikt, ka uzplaukums ir noticis jau pēdējos 25 gadus – laikā, kad Centrāleiropa sāka no tukšas vietas un joprojām turpina augt" - Wojciech Przybylski, Res Publica Nowa redaktors, New Europe 100 organizators.

Starp 100 izcilajiem inovatoriem vairums reprezentē Poliju. Slovākija tiek pārstāvēta ar 16 pārstāvjiem, Čehija – 14, Ungārija – 8, Bulgārija – 6, Latvija – 5, Igaunija – 5, Ukraina – 5, Lietuva – 4, Rumānija – 3, Baltkrievija – 2, Azerbaidžāna un Horvātija – pa vienam pārstāvim no katras valsts. Vidējais inovāciju līdera vecums ir 35 gadi.

Pārstāvēto jomu klāsts ir visai plašs – bizness, sabiedriskais sektors vai politika, mediji un kultūra, kā arī zinātne. Visi sarakstā iekļautie inovatori ir iepazīstinājuši sabiedrību ar idejām, kurām piemīt potenciāls rast risinājumu nopietnām problērmām sabiedrībā, kā arī ar aktivitātēm, kuras ir vērā ņemami ietekmējušas vai nākotnē ietekmēs norises vietējā un globālā mērogā.

New Europe 100 sarakstā iekļautie Latvijas pārstāvji ir: Kristofs Blaus, Creative Mobile valdes priekšsēdētājs un ManaBalss.lv dibinātājs; Inga Sprinģe, Baltijas Pētnieciskās Žurnālistikas Centra Re:Baltica dibinātāja un direktore; Lilita Sparāne, Latvijas IT klastera izpilddirektore;  Antons Adamovičs, Conelum valdes priekšsēdētājs; Uldis Leiterts, Raimonds Kaže, Alise Semjonova  infogr.am dibinātāji.

25 gadus vēlāk pēc komunisma sabrukuma, reģions ir sasniedzis brīvības un ekonomiskās attīstības līmeni, kas dod virzītājspēku stiprināt kreativitāti un inovāciju.

Starp inovāciju līderiem ir 17 gadus vecā Joanna Jurek, vidusskolas skolniece no Polijas, kura ir izstrādājusi unikālu veidu, kā medikamenti tiešā veidā ietekmētu vēža šūnas aizkuņģa dziedzerī; kā arī Štefans Kleins no Slovākijas, kurš ir izstrādājis aeromobīļa projektu – unikālu automašīnas un lidmašīnas kombināciju.

Kandidātus projektam  nominēja tā organizatori piedaloties partneriem, kā piemēram, pētījumu centriem, bezpeļņas organizācijām un ekspertiem no visām Cenrtrāleiropas un Austrumeiropas valstīm. Pilns saraksts ar 100 inovatoriem Centrāleiropā un Austrumeiropā pieejams www.ne100.org  

Lelde Mencendorfa
Projektu vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI