DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VK: Pacienti pārmaksā par valsts kompensējamajiem medikamentiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Veselības ministrijas (VM) politika kompensējamo medikamentu jomā nav īstenota sabiedrības interesēs, jo pēdējo gadu laikā būtiski ir palielinājusies pacientu piemaksa, tā secinājusi Valsts kontrole. Revīzijā konstatēts, ka 2011.gadā pacienti papildus piemaksājuši Ls 9,3 milj. vai vidēji Ls 2,84 par recepti, 2012.gadā – Ls 10,9 milj. vai Ls 3,12 par recepti, bet pērn pirmajā pusgadā jau – Ls 7,3 milj. vai Ls 3,73 par recepti. Turklāt tas notiek laikā, kad vērojama tendence kompensējamo medikamentu cenai samazināties.

Kompensācijas kārtība ietver pasākumu kopumu, kas pacientam nodrošina iespēju iegādāties zāles, kuru cenu 50, 75 vai 100% apmērā sedz valsts. Katrai kompensējamo zāļu A sarakstā iekļautajai zāļu grupai tiek aprēķināta references cena – šajā grupā lētākā medikamenta aptiekas cena. References cena ir pamats kompensācijas lieluma aprēķināšanai.

Valsts kontrole secinājusi, ka lielākā problēma, kas arī izraisa pacientu piemaksas palielināšanos, ir sadarbības trūkums starp visām procesā iesaistītajām pusēm: VM kā normatīvo aktu izstrādātāja un politikas veidotāja nav panākusi, ka ārsti izraksta pacientam piemērotākos un vienlaikus  – finansiāli pieejamākos medikamentus. Bieži pacientiem tiek izrakstīts nevis zāļu vispārīgais nosaukums, bet konkrēts medikaments. Aptiekā tad jāpiemaksā ne tikai 50 vai 25% no summas (izņemot 100% kompensētos medikamentus), bet arī starpība starp ārsta izrakstītā un references medikamenta cenu. Revīzijā secināts, ka šī piemaksa veido vidēji 23% no kopējām medikamentu izmaksām.

VK norāda, ka ir iespējams samazināt pacienta piemaksas, netērējot papildus budžeta līdzekļus. Galvenais – rosināt ārstus izrakstīt piemērotāko medikamentu, sekot līdzi izmaiņām kompensējamo zāļu sarakstā, kā arī izglītot pacientus.

Diemžēl VM rīkotās sociālās kampaņas "Ārstējies nepārmaksājot!", kuru mērķis bija informēt pacientu par iespēju iegādāties kompensējamos medikamentus nepārmaksājot, nav sasniegušas gaidīto efektu. Daudzos gadījumos nav bijis iespējams iegādāties lētākās ārsta izrakstītā stipruma un iepakojuma lieluma attiecīgā vispārīgā nosaukuma zāles arī tāpēc, ka nav bijis noteikts references medikaments un nebija nodrošināta tā pieejamība.

Valsts kontrole norāda uz nepilnībām Nacionālā veselības dienesta darbībā, lemjot par zāļu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, jo konstatēti gadījumi, kad lēmuma pieņemšana ieilgusi līdz pat 780 dienām noteikto 180 dienu vietā. VM arī jāpanāk iesaistīto institūciju ātrāka un efektīvāka rīcība kompensējamo medikamentu pieejamības nodrošināšanā – jārada sistēma, kas raiti noskaidrotu references medikamenta pieejamību un tā neesamības gadījumā to svītrotu no saraksta, operatīvi nosakot nākamo references medikamentu, lai pacients varētu iegādāties medikamentu, par to nepiemaksājot.

Revīzija tika veikta Veselības ministrijā, Nacionālajā veselības dienestā un Veselības inspekcijā par laika posmu no 01.01.2011. līdz 31.03.2013. Likumības revīzijas ietvaros ir sniegti septiņi ieteikumi.

Cieņā
Ilva Liepiņa - Milzarāja
Valsts kontroliera biroja Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67017544
e-pasts: Ilva.Liepina-Milzaraja@lrvk.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI