DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. septembrī, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

2013.gada Eiropas kultūras mantojuma dienas „Skolas kultūras pieminekļos”

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sveic visus ar skolu mācību gada sākšanos un informē, ka rīkojot 2013. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas par tēmu – "Skolas kultūras pieminekļos" vēlamies pievērst īpašu uzmanību skolām (arī augstskolām), kas atrodas kultūras pieminekļos vai kultūrvēsturiski vērtīgās ēkās. Mantojuma dienu pasākumi norisināsies no 13. līdz 16.septembrim 49 objektos visā Latvijā. Objektu un pasākumu saraksts atrodams www.mantojums.lv. Mantojuma dienas plānots atklāt 13.septembrī ar semināru par skolu praksi kultūras pieminekļu apsaimniekošanā, īpaši iepazīstoties ar Igaunijas pieredzi darbojoties projektā "Skolas muižās".

Izvirzot skolas par galveno tēmu Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā 2013. gadā, Inspekcija vēlas iesaistīt bērnus un jauniešus izglītībā par kultūras mantojuma aizsardzību, veicināt iniciatīvu izzināt savu vidi un vērtības savā tuvumā, bet vienlaikus arī pievērst ikviena uzmanību skolām kultūras pieminekļos un skolām, kas atrodas kultūrvēsturiski vērtīgos objektos. Skolu izvietojums kultūras pieminekļos bieži tiek uztverts kā apgrūtinājums, pēdējo izglītības reformu rezultātā aktualizējies jautājums par atsevišķu vēsturisku ēku – bijušo skolu – izmantošanu, tomēr vienlaikus ir skolas, kas šo situāciju uztver kā priekšrocību bērnu radošuma un pozitīvās domāšanas attīstīšanai. Skola, īpaši laukos, bieži ir nozīmīgs visas apkārtnes kultūras un sabiedriskais centrs.

Eiropas Padome un citas starptautiskas organizācijas mudina īpašu uzmanību pievērst bērnu un jauniešu izglītošanai par kultūras mantojumu. Pasaules vērtību izpratne un uzskatu veidošanās sākas jau bērnībā, izzinot apkārtējo vidi, tāpēc īpaši svarīga ir vides kvalitāte, ar to saprotot – cilvēks veido vidi, vide veido cilvēku. Ikviena cilvēka dzīves ceļš un vērtību izpratne aizsākas skolā, un vēl nozīmīgāk, ja pati skolas vide ir kultūrvēsturiskām vērtībām bagāta. Izglītības aktivitātes kultūras mantojuma jomā ir veids kā piešķirt jēgu nākotnei, rosinot izprast pagātni. Tādēļ Inspekcija aicinās palūkoties uz tām skolām, kuras pašas veido mūsu vēsturi.

Mantojuma dienas rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar biedrību ICOMOS Latvija un pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Cieņā,
Katrīna Kukaine
Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājas vietniece
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija
M.Pils iela 17/19
Rīga LV 1050
Tālr. +371 67229272
katrina.kukaine@mantojums.lv
www.mantojums.lv
twitter.com/mantojums

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI