DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. augustā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Finanses

Latvijas Preses izdevēju asociācijas, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas atklātā vēstule LR Ministru prezidentam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Preses izdevēju asociācija, Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija pauž bažas un neizpratni par plānotajām nodokļu izmaiņām 2013.gada 13. augustā Ministru kabineta (MK) sēdē konceptuāli atbalstītajos priekšlikumos par valsts budžeta ieņēmumus palielinošajiem pasākumiem.

Valdības izskatītajā dokumentā paredzēts noteikt pienākumu veikt valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas no autoratlīdzības (izņemot no pasīvās autoratlīdzības), piemēram, žurnālistiem, rakstniekiem un citiem autoriem.

Latvijas Preses izdevēju asociācija, Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija uzskata, ka pirms šādu grozījumu plānošanas jānotiek diskusijai ar industrijas pārstāvjiem, turklāt būtiskas nodokļu politikas izmaiņas jāplāno ilgtermiņā, jo pēkšņs izdevumu pieaugums par aptuveni 30% rada milzīgas grūtības jebkurai nozarei, bet tā ietekme uz radošajām industrijām var izrādīties graujoša.

Latvijas mediji, grāmatu izdevēji un autori nav gatavi šādām pārmaiņām, jo nozare joprojām nav atguvusies no pēkšņā ieņēmumu sarukuma ekonomikas krīzes laikā - dramatiska reklāmas ieņēmumu krituma, iedzīvotāju maksātspējas samazināšanās, emigrācijas viļņa. Šo pārmaiņu rezultātā mediju tirgus Latvijā ir noplicināts un apdraudēta tā kvalitatīva pastāvēšana. Grāmatniecība vēl joprojām nav īsti atkopusies no smagās krīzes, kuras galvenais cēlonis bija 2008.gada nogales nodokļu grozījumi PVN jomā, kas tika veikti, neapspriežoties ar industriju un pēc tam steidzami bija jāatceļ, lai nozari pilnībā nesagrautu. Turklāt jāuzsver, ka mediji un grāmatniecība pamatā orientējas uz vietējo patēriņu, galvenokārt latviešu valodā, un nozarei ir ļoti nozīmīga loma katras nacionālās valsts demokrātiskā funkcionēšanā, valodas un kultūras attīstībā, ko nevar aizstāt ar eksportu kā ienesīgāku naudas pelnīšanas veidu.

Tieši tāpēc daudzas Eiropas Savienības valstis īpaši atbalsta un ar nodokļu politikas instrumentiem veicina nacionālos medijus, grāmatu izdošanu un citu kultūras nozaru attīstību. Mediju industrija un grāmatu izdevēji izprot sarežģīto Latvijas ekonomikas situāciju un nelūdz papildu atbalsta mehānismus, taču aicina neveikt pēkšņas un nepārdomātas likumu izmaiņas, kas rada nozarei jaunus draudus. Iepriekšējā pieredze liecina, ka cerētais īstermiņa nodokļu ieņēmumu palielinājums neizdodas, bet nozarē sākas problēmas, kuru sekas jūtamas gadiem ilgi un var izrādīties neatgriezeniskas.

Tādēļ steidzami aicinām ministru prezidentu uz diskusiju, lai vispusīgi apspriestu piedāvātos grozījumus, kuri var radīt neparedzami plašu kaitējumu valstiskā mērogā.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas vārdā izpilddirektors Guntars Līcis

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas vārdā izpilddirektore Gunta Līdaka

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas vārdā valdes priekšsēdētāja Renāte Punka

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI