VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
03. jūnijā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Tiesu sistēma
4
4

Pārmaiņas administratīvo pārkāpumu jomā: starptautiskā sadarbība administratīvo sodu izpildē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Saeimā izskatīšanai iesniegts un nodots darbam komisijā jaunais likumprojekts „Administratīvo pārkāpumu procesa likums” (APPL), kura spēkā stāšanās laiku provizoriski min ar 2016.gadu.
Lai informētu sabiedrību par jaunā likumprojekta konceptu, Tieslietu ministrijas atbildīgie speciālisti ir sagatavojuši skaidrojošus komentārus, kuros iepazīstina ar topošā likuma administratīvo sodu un to procesuālās piemērošanas aspektiem.

Informāciju sagatavoja: Jolanta Gaijsa,

TM Valststiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas juriskonsulte

Likumprojekts "Administratīvo pārkāpumu procesa likums" paredz, ka Latvijā pieņemtos nolēmumus par administratīvā soda piemērošanu un procesuālo izdevumu samaksu varēs izpildīt arī citā Eiropas Savienības dalībvalstī un otrādi.

Likumprojektā pārņemtas Padomes pamatlēmuma 2005/214/TI "Par savstarpējas atzīšanas principa piemērošanu attiecībā uz finansiālām sankcijām" prasības un noteikta kārtība, kādā Latvijā izpilda citas dalībvalsts nolēmumu administratīvā pārkāpuma lietā un kādā Latvija nosūta citai dalībvalstij nolēmumu administratīvā pārkāpuma lietā. Šāda kārtība attieksies tikai uz nolēmumiem, ar kuriem piemērots naudas sods un uzlikts pienākums maksāt procesuālos izdevumus.

Pamats nolēmuma izpildīšanai Latvijā būs pats nolēmums, fakts, ka sodītajai personai Latvijā ir dzīvesvieta (juridiskajai personai – reģistrēta juridiskā adrese) vai pieder īpašums, vai ir citi ienākumi, kā arī Latvijas tiesas nolēmums par Latvijā izpildāmās mantiska rakstura piedziņas noteikšanu.

Likumprojektā ir noteikti iemesli, kuru dēļ Latvija var atteikt izpildīt nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu, piemēram, piedziņu var atteikt, ja piedzenamā summa nepārsniedz 70 eiro.

Atbilstoši pamatlēmuma noteikumiem summas, kas samaksātas, izpildot attiecīgo nolēmumu, paliks izpildes valstī, ja līgumā ar Eiropas Savienības dalībvalsti nebūs paredzēts citādi.

Pamatlēmums paredz, ka valstīm ir jānosaka kompetentā iestāde vai iestādes, kuras ir kompetentas atzīt un izpildīt lēmumu. Ieviešot minēto pamatlēmumu krimināltiesību jomā, Latvijā tika ieviests modelis, kurā ir gan kompetentā iestāde (rajona (pilsētas) tiesas), gan centrālā iestāde (Tieslietu ministrija). Tāda pati kārtība paredzēta arī likumprojektā.

Vienlaikus likumprojekts paredz iespēju valstīm slēgt divpusējos un daudzpusējos starptautiskos nolīgumus par administratīvo sodu izpildi gan Eiropas Savienības ietvaros, gan ārpus tās.

Turpmāk vēl.

TEMATS

Administratīvo pārkāpumu reforma (publikāciju saraksts)

Vienotas izpratnes un lasītāju ērtības labad LV portāls Tieslietu ministrijas sagatavotos komentārus par likumprojektu APPL publicē savstarpēji integrētā sasaistē:

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI