VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Vita Jaunzeme
biedrības "Pēdas LV" valdes priekšsēdētāja
24. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Vides aizsardzība
3
1
3
1

„Lielajai talkai” vispirms vajadzētu būt katram galvā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tos, kam nepatīk talkas un pulcēšanās, vēlos aicināt: ja negribi piedalīties talkā, paliec mājās! Šajā dienā var vienkārši izslēgt elektrību, braukt ar velosipēdu, nelietot sadzīves ķīmiju vai izvēlēties citu videi draudzīgu alternatīvu.

FOTO: Lita Krone/ LETA

Latvija kļūst tīrāka un sakoptāka, un savākto atkritumu tonnas vairs nav pats galvenais rādītājs. Daudz svarīgāk – vai un kā talkas ideja palīdz sakārtot domāšanu un mainīt attieksmi.

Pirmajos gados bija vērojams milzīgs Lielās talkas dalībnieku skaita pieaugums, taču nedomāju, ka šogad talkotāju būs krietni vairāk. Ar katru gadu samazinām arī atkritumu maisu skaitu. Ja sākumā maisiem vien vajadzēja sarūpēt pāri par 80 000 latu, tad šobrīd summa ir uz pusi mazāka. Tātad arī atkritumu paliek arvien mazāk, un tas ir labs rādītājs. 

Pieteiktās talkas vietas, kā ierasts, ir pašvaldību teritorijās. Taču daba jau nezina, kur beidzas pašvaldības zeme un kur sākas privātā, un līniju pa vidu atkritumiem nenovelk. Domāju, ka talkojot metrs pa labi vai pa kreisi nav noziegums. Kas zina, varbūt blakus mājā dzīvo pensionāri un pašu spēkiem sakopt apkārtni viņi vairs nav spējīgi. Kāpēc gan nepalīdzēt? Tomēr jāņem vērā, ka katrs gadījums ir ļoti individuāls. Lai talcinieku iesaistīšana nav "parazītisms", bet vien savstarpēja palīdzēšana.

Savukārt cīnīties ar tiem, kas tik un tā pamānās atkritumus ievest mežā, vajadzētu visu gadu, cītīgi piemērojot sodīšanas metodes.

Lielās talkas diena ik gadu sakrīt ar kūlas dedzināšanas laiku. Arī aizvadītajā gadā tieši pirms talkas šādu gadījumu netrūka. Dedzināšana, protams, sākas privātīpašumā, bet liesmas var vērsties plašumā un pāriet arī valsts mežā vai purvā. Tad rodas jautājums – varbūt iet talkā kādam privātam īpašniekam apkopt zemi tomēr ir lētāk nekā cīnīties ar degošu kūlu? Šādi ierosinājumi ir izskanējuši. Varbūt Lielā talka ar laiku varētu palīdzēt īpašniekiem veco zāli nopļaut, piesaistot tehniku un sponsorus? Manuprāt, tas varētu būt nākamais talku attīstības virziens.

Tā kā runa ir par privātīpašumiem, tādas idejas pagaidām nevaram realizēt, tomēr šogad talka pieņem citu virzienu un iegūst jaunu pievienoto vērtību. Jāatzīst, ka ne visur Latvijā talkas laikā joprojām vāc atkritumus. Ļoti daudzās pašvaldībās uzkopj un labiekārto pagalmus, labo soliņus un rotaļlaukumus.

Bet tos, kam nepatīk talkas un pulcēšanās, vēlos aicināt: ja negribi piedalīties talkā, paliec mājās! Šajā dienā var vienkārši izslēgt elektrību, braukt ar velosipēdu, nelietot sadzīves ķīmiju vai izvēlēties citu videi draudzīgu alternatīvu. Citiem vārdiem – "patalkot" savā galvā. Iespējams, ka šī talkas diena galvā visu nākamo gadu palīdzēs darīt kaut ko labu. Ja veidosim un mainīsim ikdienas paradumus, tad Lielā talka pārvērtīsies par pavasara kopā sanākšanas un puķu stādīšanas pasākumu.

Mēs, biedrība "Pēdas LV", esam, lai stāstītu, ka talka ir ne tikai vienu dienu, bet visu cauru gadu. Ka talka vispirms ir katram savā galvā. Un, jo vairāk ikdienā domāsim par dabu un mazāk mēslosim, jo tīrāka būs Latvija. Organizējot talkas kampaņu, šo vēstījumu mums ir vieglāk nodot. Grūti teikt, cik gadu paies, kamēr atkritumi dabā patiešām nebūs, bet virziens noteikti ir pareizs.

Tīra Latvija sākas tavā galvā!

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI