VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
24. decembrī, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Labklājība

"Uzticies... Tevi dzirdēs un sapratīs"

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Amanda Gruze: „Bērni arī mums kā konsultantiem sagādā pozitīvas emocijas – novēl priecīgus svētkus, dzied dziesmas, skaita dzejoļus, stāsta par jaukiem ģimenes notikumiem šajā svētku laikā – un arī mums ir gaiši Ziemassvētki.”

FOTO: no A.Gruzes personīgā arhīva

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunī 116111 no 24. decembra pulksten 8.00 līdz 26. decembra pulksten 23.00 cauru diennakti darbosies Ziemassvētku akcija „Uzticies...Tevi dzirdēs un sapratīs”.

Ziemassvētku akcija Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunī 116111 ir tradīcija - tā norisinās jau ceturto gadu pēc kārtas. Šajā laikā, kad visiem ir brīvdienas, uzticības tālruņa konsultanti psihologi strādā visu diennakti, sniedzot bērniem bezmaksas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu krīzes situācijās.

Esam pārliecinājušies, ka svētku laikā problēmas nekur nepazūd. Pirms pāris gadiem akcijas laikā saņēmām 800 bērnu zvanus. Cik būs šogad – prognozēt nav iespējams. Kopumā ikdienā zvanu skaits ir kļuvis stabils un salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem tas ir samazinājies. Ja arī šajos Ziemassvētkos Uzticības tālrunim zvanīs mazāk bērnu nekā iepriekšējos gados, man gribēsies ticēt, ka tā ir laba zīme – tātad bērni ir kopā ar mammām un tētiem, ar brāļiem, māsām, brālēniem – cep piparkūkas, priecājas un patiešām sajūt svētkus.

"Mammai un tētim jāspēj rast sevī spēks pildīt solījumus, ja tas nav iespējams - jāizrunājas, jāpalūdz piedošana."

Aplam domā tie, kam šķiet, ka Uzticības tālruni izmanto tikai nelabvēlīgo ģimeņu bērni. Tā nav. Mūs atrod bērni vecumā no sešiem līdz pat 18 gadiem no visas Latvijas, un tie ir bērni no dažādām ģimenēm. Šajā laikā bērni un pusaudži mazāk zvana, lai stāstītu par attiecībām ar draugiem un skolasbiedriem, bet galvenokārt par attiecību problēmām tieši ģimenē.

Svētku reizē bērni daudz sīkāk analizē, pievērš uzmanību un vairāk pārdomā savas attiecības ar vecākiem, māsām un brāļiem, neslēpjot savu satraukumu, ilgas pēc emocionāli tuvām attiecībām, mīļuma, mīlestības. Gribētos iedrošināt vecākus kopā ar bērniem gan gaidīt svētkus, gan pavadīt svētku dienas kopā. Tikpat svarīgi ir palolot savus bērnus un nebaidīties pateikt, ka mīlat viņus. Svarīgi ir veicināt ģimenes kopības sajūtu, ko svētkos stiprina dažādās ģimenes tradīcijas.

"Pirms pāris gadiem akcijas laikā saņēmām 800 bērnu zvanus. Cik būs šogad – prognozēt nav iespējams."

Vēl gribētos ieteikt vecākiem nedot solījumus, kurus nevar izpildīt, kā lielas dāvanas, pasākumu apmeklēšana. Vecākiem gan ikdienā, gan svētkos jābūt godīgiem gan pret sevi, gan saviem bērniem un jāatceras, ka kvalitātei ir lielāka nozīme nekā kvantitātei. Bērni nav zvanījuši uz uzticības tālruni, lai sūdzētos par dāvanām. Toties bērniem ļoti, ļoti sāp sirds, ja vecāki nepilda solījumus vai ik pa laikam maina pašu radītos noteikumus.

Ja bērnam visu gadu sola, ka viņam, piemēram, dzimšanas dienā uzdāvinās sunīti, tad bērns visu gadu dzīvo ar domu par šo dāvanu. Tāpat ir Ziemassvētkos. Ja vecāki apsola braukt slēpot, tad bērns domās jau braucienam gatavojas un viņam ļoti sāp, ja pēdējā brīdī vecāki pārdomā. Mammai un tētim jāspēj rast sevī spēks solīto pildīt, ja tas nav iespējams - jāizrunājas, jāizskaidro bērnam notiekošais, jāpalūdz piedošana un jāpiedāvā kāda alternatīva.

"Aplam domā tie, kam šķiet, ka Uzticības tālruni izmanto tikai nelabvēlīgo ģimeņu bērni. Tā nav."

Uzticības tālruņa darbu svētku dienās nodrošinās deviņi uzticības tālruņa konsultanti - gan psihologi, gan bērnu tiesību aizsardzības inspektori. Lai mums pašiem darbā būtu Ziemassvētku noskaņa, Uzticības tālrunī arī ir izpušķota eglīte. Tā kā tālruņa darbība tiek nodrošināta, strādājot maiņās, tad arī mums ir iespēja būt kopā ar savu ģimeni.

Svētku sajūta nemainās no tā, ka svētku laikā atrodamies darbā, gluži otrādi – tā pastiprinās. Ir prieks, ja kādam varam palīdzēt! Bērni arī mums kā konsultantiem sagādā pozitīvas emocijas – novēl priecīgus svētkus, dzied dziesmas, skaita dzejoļus, stāsta par jaukiem ģimenes notikumiem šajā svētku laikā – un arī mums ir gaiši Ziemassvētki.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 2 nedēļām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI