TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
08. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Kā netiesāties
TĒMA: Tieslietas
9
9

Attālinātas bezmaksas juridiskās konsultācijas arī jūnijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vēršoties pēc juristu palīdzības, iedzīvotāji visvairāk vēlējušies noskaidrot savas tiesības ģimenes strīdu risināšanā (daudzi interesējās par iespēju saņemt aizsardzību no vardarbības), kā arī jautājumos par īpašumtiesībām, mantojuma tiesībām, saistību izpildi, darba strīdiem, parādu piedziņu un zvērinātu tiesu izpildītāju rīcību.

Freepik

No 8. jūnija līdz 12. jūnijam un no 15. jūnija līdz 19. jūnijam ikvienam iedzīvotājam ir iespēja iegūt informāciju par savām tiesībām un tiesisko interešu aizsardzību juridisku strīdu risināšanā, izmantojot attālinātu telefonkonsultāciju vai saņemot rakstisku atbildi tiešsaistē. Pakalpojumu bez maksas Covid-19 krīzes laikā nodrošina Juridiskās palīdzības administrācija.

Lai saņemtu konsultāciju, noteiktajos datumos no plkst. 10.00 līdz 16.00 var zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 1 1 6 0 0 6 vai rakstīt interneta vietnē www.cietusajiem.lv, izmantojot tiešsaistes konsultāciju rīku, informē Juridiskās palīdzības administrācija.

Konsultēties ar juristiem varēs par šādām tēmām:

  • ģimenes tiesības;
  • aizsardzība no vardarbības;
  • cietušo tiesības;
  • darba tiesības;
  • saistību izpilde;
  • zaudējumu piedziņa;
  • maksātnespējas process u. c.

Konsultācijas sniedz  juridiskās palīdzības sniedzēji, ar kuriem noslēgts juridiskās palīdzības līgums.

iepriekš norādījusi Juridiskās palīdzības administrācijas direktore Irina Ļitvinova, šīs konsultācijas ir domātas tam, lai saņemtu padomu par to, kā vislabāk realizēt savas subjektīvās tiesības. Konsultācijas ir anonīmas, nebūs jānorāda savi personas dati. 

Taču jāatgādina, ka konsultāciju laiks būs ierobežots, tāpēc ir svarīgi un vēlams:

  • pirms konsultācijas noformulēt jautājumu;
  • nodrošināties ar iespēju pierakstīt svarīgo informāciju;
  • atrasties telpās.

Papildu atbalsts iedzīvotājiem Covid-19 krīzē

Iespēja sniegt bezmaksas attālinātas juridiskas konsultācijas iedzīvotājiem tika paredzēta ārkārtējās situācijas laikā, papildinot likumu “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību” ar 40. pantu.

Likumprojekta autori secināja, ka valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas seku dēļ personām jārisina dažādi juridiski jautājumi, kas saistīti ar ģimenes tiesībām, aizsardzību no vardarbības, cietušo tiesībām, darba strīdiem, saistību izpildi, zaudējumu piedziņu u. c. Minēto jautājumu risināšanai nereti ir nepieciešams saņemt kvalificēta speciālista konsultāciju, bet vispārējais regulējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojumu paredz sniegt tikai noteiktam personu lokam, kas atbilst noteiktiem kritērijiem.

Apzinoties, ka Covid-19 krīze ietekmē daudz lielāku sabiedrības daļu, kurai šobrīd ir ierobežotas iespējas saņemt kvalificēta juridiskās palīdzības sniedzēja konsultāciju, tika rasts risinājums – īslaicīgi nodrošināt ātru un kvalificētu juridisko konsultāciju ikvienam, kuram ir radusies nepieciešamība pēc tās.

Juridiskās palīdzības administrācija informē, ka laika periodā no 18. maija līdz 29. maijam attālināti tika sniegtas vairāk nekā 250 konsultācijas. Vēršoties pēc juristu palīdzības, iedzīvotāji visvairāk vēlējās noskaidrot savas tiesības ģimenes strīdu risināšanā (daudzi interesējās arī par iespēju saņemt aizsardzību no vardarbības), kā arī jautājumos par īpašumtiesībām, mantojuma tiesībām, saistību izpildi, darba strīdiem, parādu piedziņu un zvērinātu tiesu izpildītāju rīcību.

Jāiebilst, ka šādu praksi paredzēts turpināt arī likumprojektā “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums”, ko Saeima pieņēma galīgajā lasījumā 5. jūnijā. Likumprojekta 19. pantā paredzēts, ka “Juridiskās palīdzības administrācija papildus Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā noteiktajiem uzdevumiem organizē speciālas konsultācijas (atbilstoši Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā noteiktajām lietu kategorijām) telefoniski vai rakstveidā, izmantojot bezmaksas informatīvo tālruni 116006 "Palīdzības dienests noziegumu upuriem" un tiešsaistes konsultāciju rīku”.

Juridiskās palīdzības administrācija

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI