SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
1
1

Valsts aizsardzības mācība būs obligāta arī profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem

Publicitātes attēls

2024. gada 1. septembrī spēkā stāsies grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 332 “Noteikumi par valsts profesionālās vidējās izglītības standartu un valsts arodizglītības standartu”, ar kuriem par obligātu noteikta valsts aizsardzības mācība arī profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem.

Valsts aizsardzības mācība (VAM) būs apgūstama vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu pamatkursā 112 mācību stundu ietvaros. Atbilstoši Jaunsardzes centra izstrādātajai izglītības programmai tā tiks īstenota divus secīgus mācību gadus, proti, 1. un 2. vai 2. un 3. kursā, 8 mācību stundu apjomā vienu mācību dienu mēnesī.

Grozījumi arī paredz, ka VAM iekļaušanu izglītības programmas mācību plānos profesionālās izglītības iestāde īstenos atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem (attiecīgi grozījumi stājās spēkā šī gada 26. aprīlī) vai, ja būs nepieciešams, ar izglītības iestādes vadītāja lēmumu proporcionāli samazinot stundu skaitu profesionālās izglītības programmas mainīgajā daļā iekļautajiem kursiem, priekšmetiem vai moduļiem.

Ar grozījumiem Izglītības likumā, kas stājās spēkā 22. maijā, noteikts, ka izglītības iestādes VAM 112 stundu apjomā var īstenot divos variantos. Pirmais variants noteic, ka VAM tiek īstenota ārpus izglītojamo slodzes, bet otrs variants paredz par 20% samazināt mācību stundas citos kursos, iekļaujot VAM noteiktajā izglītojamo mācību slodzē.

“Izglītības iestādei, izvēloties samazināt stundu skaitu citos mācību kursos, priekšmetos vai moduļos VAM ieviešanas nodrošināšanai, atbildīgi jāizvērtē plānotais stundu apjoma samazinājums, vienlaikus izvērtējot iespēju nesamazināt esošo stundu apjomu STEM mācību jomas priekšmetiem vai kursiem, ievērojot STEM izglītības satura būtiskumu un nozīmīgumu turpmākajā profesionālajā darbībā,” norādīts MK noteikumu grozījumu anotācijā.

Jau 2020. gada 3. decembrī, pieņemot Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likumu, tika noteikts, ka VAM apguve no 2024. gada 1. septembra būs obligāta vidējās izglītības programmās. Ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2024. gada 13. jūnijā, tika precizēts, ka VAM apguve ir obligāta klātienes vispārējās un profesionālās vidējās izglītības programmās, kas tiek īstenotas pēc pamatizglītības ieguves, izņemot izglītības programmas, kuras īsteno Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā profesionālā vidusskola un kurās izglītojamie iegūst profesionālo vidējo izglītību un jaunākā militārā instruktora kvalifikāciju.

Savukārt Kultūras ministrijas padotībā esošo profesionālās izglītības iestāžu profesionālās vidējās izglītības programmās, kas tiek īstenotas pēc pamatizglītības ieguves, VAM apguve notiek pēc individuāla plāna, kurš ir piemērots izglītības iestādes mūzikas, mākslas un dejas programmu specifikai un saskaņots ar Jaunsardzes centru.

 

Plašāk par valsts aizsardzības mācību LV portālā >>

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI