SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
1

Paredz “diskomforta” kompensācijas un maksu par sistēmas jaudu rezervēšanu

Stājas spēkā 11.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas stājas spēkā 11. augustā, paredz noteikt maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, kā arī ievieš kompensācijas maksājumus vietējai sabiedrībai par vēja elektrostaciju radīto diskomfortu.

Likumprojekta mērķis ir veicināt atjaunojamo energoresursu (AER) attīstību elektroenerģijas sektorā, tai skaitā sabiedrības un vietējo pašvaldību atbalsta palielināšanos atjaunīgo energoresursu projektu attīstībai, norādīts likumprojekta anotācijā.

Ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā precizēti vairāki termini –, kas ir “elektroenerģijas ražotājs”, “elektroenerģijas uzkrātuve”, “saules vai vēja elektrostacijas iekšējā līnija”.

Likuma 9. pants papildināts ar 2.4 daļu, kas nosaka, ka elektroenerģijas ražotājs maksā attiecīgajam sistēmas operatoram maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, ja jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu plānots pieslēgt elektroenerģijas pārvades sistēmai vai sadales sistēmai un pieslēdzamās elektroenerģijas ražošanas iekārtas jauda ir lielāka par 50 kilovatiem. Regulators nosaka metodiku, pēc kādas aprēķināma maksa par sistēmas jaudas rezervēšanu, kā arī kārtību, kādā šo maksu izlieto pieslēguma maksas segšanai. Elektroenerģijas ražotājs zaudē maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, ja tā elektroenerģijas ražošanas iekārta netiek pieslēgta elektroenerģijas sistēmai no sistēmas operatora neatkarīgu iemeslu dēļ.

Sistēmas operatoram savā tīmekļvietnē būs jāpublicē informācija par brīvajām jaudām ražošanas un patēriņa pieslēgumu nodrošināšanai.

Likuma 22. pants paredz, ka turpmāk ražošanas jaudu palielināšanai un jaunas elektroenerģijas ražošanas iekārtas ieviešanai būs nepieciešama Ekonomikas ministrijas atļauja tikai gadījumos, ja uzstādāmās iekārtas jauda būs 500 kilovatu un vairāk. Līdz šim šāda atļauja bija nepieciešama, ja iekārtas jauda ir 11,1 un vairāk kilovatu.

Likumā paredzēts, ka Ministru kabinetam ir jānosaka prasības, kas jāizpilda, lai saņemtu šī panta pirmajā daļā minēto atļauju, kā arī atļaujas izsniegšanas, atcelšanas un derīguma termiņa pagarināšanas kārtību un kritērijus atļaujas izsniegšanas atteikšanai.

Elektroenerģijas tirgus likums papildināts ar 22.1 pantu, kas vietējai sabiedrībai paredz vēja elektrostaciju radītā diskomforta kompensācijas maksājumus. Grozījumi nosaka, ka par vēja elektrostacijas darbību, ja tās uzstādītā jauda ir vienāda vai lielāka par vienu megavatu, iekārtas uzstādītājam vai īpašniekam, sākot no attiecīgās iekārtas nodošanas ekspluatācijā, ik gadu vietējai sabiedrībai jāveic vēja elektrostacijas radītā diskomforta kompensācijas maksājums par katras iekārtas uzstādīto kopējo jaudu.

Šie maksājumi 100% apmērā ir jāieskaita tās pašvaldības budžetā, kuras teritorijā atrodas vai tiks uzstādīta elektroenerģijas ražošanas iekārta.

Ministru kabinetam jānosaka paredzēto maksājumu apmērs, veikšanas kārtība un termiņi.

Maksājuma mērķis ir veicināt reģionālo attīstību, pašvaldību un vietējo iedzīvotāju interesi AER attīstībā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI