DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK: Diskomforta kompensācijas maksājuma noteikšana Elektroenerģijas tirgus likumā var samazināt ekonomisko aktivitāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) norāda, ka, nosakot vēja elektrostaciju vietējai sabiedrībai radītā diskomforta kompensācijas maksājumu Elektroenerģijas tirgus likumā, var samazināties ekonomiskā aktivitāte un investīcijas Latvijā, tādējādi palielinot ekonomisko atpalicību no pārējām Baltijas valstīm.

Galējā lasījumā plānots apstiprināt grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, nosakot vēja elektrostaciju vietējai sabiedrībai radītā diskomforta kompensācijas maksājumu. LTRK atbalsta vēja elektrostaciju attīstību un energoneatkarības veicināšanu, tāpēc aicina Saeimu atkārtoti izvērtēt, vai likumprojektā paredzētais diskomforta kompensācijas maksājums par jaunas uzstādītās elektroiekārtas darbību ir pamatots un ir izvērtētas sekas, ko tas var radīt. Lai arī likumprojekta anotācijā norādīts, ka vietējie iedzīvotāji un pašvaldības negūst pietiekamu labumu no lielajiem vēja enerģijas projektiem, kas rada sabiedrības neapmierinātību, šāda maksājuma ieviešana var radīt precedentu, ka ikviens uzņēmējdarbības veids var tikt uztverts kā diskomforts. Šāda pieeja var vēl vairāk samazināt ekonomisko aktivitāti un investīcijas Latvijā, tādējādi palielinot ekonomisko un labklājības līmeņa atpalicību no pārējām Baltijas valstīm. Nepieciešams radīt apstākļus, lai pašvaldības cīnītos par biznesa investīciju projektiem savā teritorijā, nevis uztvertu tos kā diskomfortu. Tāpēc LTRK aicina atteikties no minētās normas un ieviest citus risinājumus, kas neatstās negatīvu ietekmi uz  energoneatkarības attīstību un neradīs risku aizkavēt turpmāko ekonomikas izaugsmi Latvijā.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš komentē: “Noteikt vēja parkiem jaunu, nodoklim pielīdzināmu maksājumu, ar mērķi veicināt jaunu vēja parku būvniecību, pati par sevi ir absurda politika. Piekrītam problēmai, ka jāmotivē pašvaldības un tās iedzīvotāji, jo motivācijas trūkuma dēļ līdz šim ir izbeigušies ne tikai vēja parku projekti, bet arī cita veida rūpniecības, tirdzniecības un pakalpojumu objektu investīcijas, taču problēma jārisina citādi. Jau ilgstoši un nenogurstoši LTRK aicina likumdevēju šo motivācijas problēmu risināt ar nodokļu palīdzību – piešķirot pašvaldībai, kuras teritorijā ir uzņēmums, 50% no UIN, kā arī daļu no IIN piešķirt pašvaldībai atbilstoši iedzīvotāja darba vietai. Šāda reforma būtu taisnīga un radītu nepieciešamo motivāciju. Tikai tad, kad beidzot visi sapratīs, ka uzņēmējdarbība ir investīcija labklājībā, nevis diskomforts, Latvijas iedzīvotāji dzīvos labāk!”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI