SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Latvija pārtrauc nolīgumu ar Baltkrieviju par militāro kravu pārvadājumiem

Stājas spēkā 13.05.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ievērojot, ka Krievijas īstenotā kara Ukrainā kontekstā valsts pārvaldē tiek pārskatītas divpusējās attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju, piektdien, 13. maijā, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 290, ar kuriem denonsēts starp Latvijas Republikas valdību un Baltkrievijas Republikas valdību noslēgtais nolīgums par tiešo dzelzceļa satiksmi militāro kravu pārvadājumiem no Baltkrievijas Republikas uz trešajām valstīm, izmantojot Latvijas Republikas ostas.

Ievērojot 1991. gada 16. decembra Latvijas un Baltkrievijas deklarāciju par labu kaimiņattiecību principiem, Latvijas un Baltkrievijas valdības 1994. gada 21. februārī Minskā parakstīja Nolīgumu, ar kuru Latvija pieļāva Baltkrievijas militāro kravu pārvadājumus Latvijas teritorijā, izmantojot arī jūras ostas.

Nolīgums tika noslēgts, pirms Latvija iestājās Eiropas Savienībā un kļuva par NATO dalībvalsti.

Pēc pievienošanās minētajām starptautiskajām organizācijām Latvijai kļuva saistošas arī to tiesību normas, bet Nolīgums ar Baltkrieviju uzskatāms par neatbilstošu šīm normām.

Saskaņā ar likuma “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem” 14. panta pirmo daļu lēmumu par starptautisko līgumu denonsēšanu vai to darbības apturēšanu pieņem Ministru kabinets.

Ņemot vērā, ka Nolīgums jau ilgstoši netiek piemērots, kā arī nav plānots to piemērot pārskatāmā nākotnē, Ministru kabinets šīgada 10. maijā pieņēma lēmumu denonsēt Nolīgumu, jo tas ir zaudējis aktualitāti.

Nolīguma 11. pants paredz Nolīguma pusēm tiesības to denonsēt ar rakstisku paziņojumu, un vienpusējā atkāpšanās no starptautiskā nolīguma stājas spēkā trīs mēnešu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas.

Līdz ar Nolīguma denonsēšanu spēku zaudē arī Ministru kabineta lēmuma Nr. 10 “Par starpvaldību nolīgumiem ar Baltkrievijas Republiku” 1. punkts, kas paredz Nolīgumu, un 2. punkts, kas paredzēja nolīgumu par vienkāršotu robežas šķērsošanas kārtību pierobežas iedzīvotājiem (nav aktuāls kopš 2003. gada 1. janvāra).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI