SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
7
7

Valsts veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas no vecāku un bērna kopšanas pabalsta kopsummas

Stājas spēkā 18.04.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šīgada 1. jūlija par vecākiem, kuri jaundzimušo mazuļu kopšanas laikā saņem vecāku pabalstu, valsts veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas ne tikai no bērna kopšanas pabalsta (kā pašreiz), bet arī no piešķirtā vecāku pabalsta.

FOTO: Freepik

Valsts no 1. jūlija par personu, kura kopj bērnu līdz gada vai pusotra gada vecumam un saņem vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, no abu pabalstu kopsummas veiks valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas šīs personas pensiju, bezdarba un invaliditātes apdrošināšanai. 

Tas noteikts likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” grozījumos, kas stājas spēkā pirmdien, 18. aprīlī.

Jaunā sociālās apdrošināšanas iemaksu kārtība tiks piemērota no šīgada 1. jūlija.

Ar grozījumiem likuma 19. pants papildināts ar piekto daļu, nosakot: “Par personu, kura kopj bērnu, kurš nav sasniedzis gada vai pusotra gada vecumu, un saņem vecāku pabalstu un vienlaikus bērna kopšanas pabalstu, tiek veiktas obligātās iemaksas šīs personas pensijas, invaliditātes un bezdarba apdrošināšanai no obligāto iemaksu objekta, kas vienāds ar personas saņemtā vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta summu.”

Līdz šim noteikts, ka iemaksas pensiju, invaliditātes un bezdarba apdrošināšanai tiek veiktas tikai no bērna kopšanas pabalsta – 171 eiro –, neatkarīgi no personas sociālās apdrošināšanas iemaksām pirms tam. No 1. jūlija par vecākiem, kuri jaundzimušo mazuļu kopšanas laikā saņem vecāku pabalstu, valsts veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas ne tikai no bērna kopšanas pabalsta apmēra (kā pašreiz), bet arī no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra. Līdz ar to arī par laiku, kad vecāks līdz bērna viena vai pusotra gada vecumam nestrādā, viņam veidosies lielākas iemaksas pensijai.

Tiesības uz vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai, un to maksā vienam no vecākiem. Vecāku pabalstu aprēķina no tā pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, uz kādu periodu to izvēlas saņemt:

  • ja pabalstu izvēlas saņemt līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, pabalsts ir 60% no saņēmēja vidējās iemaksu algas;
  • ja pabalstu izvēlas saņemt līdz bērna 1,5 gada vecuma sasniegšanai, pabalsts ir 43,75% no vidējās iemaksu algas.

Savukārt bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) līdz bērna pusotra gada vecumam maksā visiem vecākiem (pabalstu saņem viens no vecākiem).

Vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu par viena bērna kopšanu piešķir un izmaksā vienam vecākam (vienai personai).

LV portāls jau rakstīja, ka jauna kārtība likumā tiek noteikta, lai novērstu netaisnīgu situāciju, ka par strādājošu vecāku (visbiežāk tās ir sievietes), dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā ar tiesībām saņemt vecāku pabalstu, šajā laikā iemaksas tiek veiktas daudz mazākā apmērā, nekā tās ir bijušas no darba ienākumiem. Tas būtiski samazina nākotnes pensiju. Jo vairāk bērnu, jo lielāki mīnusi.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI