SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
6
6

Precizēti kritēriji, pēc kuriem aprēķinās kompensāciju no Ārstniecības riska fonda

Stājas spēkā 01.06.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta noteikumos, ar kuriem noteikti skaidri kritēriji, pēc kādiem tiek izvērtēts pacienta veselībai vai dzīvībai nodarītais kaitējums un izmaksātā finansiālā atlīdzība no Ārstniecības riska fonda.

Kritēriji papildināti līdz ar grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 1268 “Ārstniecības riska fonda darbības noteikumi”, kas stājas spēkā 1. jūnijā.

Jau kopš 2013. gada Latvijā darbojas tiesisks mehānisms – ja ārstniecības laikā cilvēkam nodarīts kaitējums veselībai, pacients var vērsties Ārstniecības riska fondā, lai saņemtu atlīdzību, ja viņa sūdzība tiks izvērtēta kā pamatota.

MK noteikumi papildināti ar precizētu kārtību, kādā Veselības inspekcija izvērtē personas iesniegumu par atlīdzības pieprasījumu attiecībā uz pacienta dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī atlīdzību par ārstniecības izdevumiem.

Pirmkārt, ir precizēti MK noteikumu 9. punktā noteiktie kritēriji, kurus Veselības inspekcija ņem vērā kaitējuma (arī morālā kaitējuma) smagumu noteikšanu procentos:

  • veselības stāvoklis, slimības raksturs un smagums ārstniecības procesa sākumā;
  • paredzamā slimības norises gaita, veicot atbilstošu ārstēšanu;
  • pacienta līdzdalība (līdzestība) savas veselības aprūpē, tās nozīme un ietekme uz ārstniecības procesa norisi;
  • ārstniecības personas darbības atbilstība Ārstniecības likuma 9.1 panta pirmajai daļai veiktās ārstniecības laikā, tās ieguldījums pacienta veselības traucējumu atpazīšanā un veselības stāvokļa uzlabošanā;
  • apstākļi un vide ārstniecības iestādē, nepieciešamo resursu pieejamība ārstniecības iestādē.

Otrkārt, noteikumi papildināti ar 9.1 punktu, paredzot noteiktu formulu, kuru piemēro, lai aprēķinātu pacientam izraisītā kaitējuma smaguma apmēru, izteiktu procentos.

Kā skaidro Veselības ministrija, tad pašreiz spēkā ir vispārīgi kritēriji, kuru tvērums ir plašs, kas savukārt apgrūtina to piemērošanu noteiktām situācijām. Iecerēts, ka, piemērojot precīzākus kritērijus, pacientam būs vieglāk izprast, kāpēc konkrētajā gadījumā pieņemts tieši tāds lēmums.

Jāņem vērā: ja cilvēks Ārstniecības riska fondā vērsies pirms šā gada 1. aprīļa un lietas izskatīšana vēl nav noslēgusies, stājoties spēkā precizētajai kārtībai, ir jāņem vērā nosacījumi, kas ir labvēlīgāki iesniedzējam, proti, iestāde, kuras lietvedībā ir administratīvā lieta, vērtē, vai personai ir iespējams nodrošināt labvēlīgāku situāciju ar iepriekš spēkā esošajiem nosacījumiem vai nosacījumiem, kas stājās spēkā ar 1. jūniju.

Attiecībā uz atlīdzības prasījuma iesniegumiem, kuri Veselības inspekcijā tiks iesniegti pēc 1. jūnija, jāpiemēro šajā noteikumu projektā iekļautās tiesību normas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI