SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
5
5

Kas jāzina par sociālo apdrošināšanu un pensiju, ja strādāts Latvijā un citā ES valstī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cilvēks, kurš ir strādājis Latvijā un kādā Eiropas Savienības dalībvalstī, vecumdienās ir tiesīgs pieprasīt pensiju no katras valsts, ja sasniegts attiecīgajā valstī paredzētais pensijas vecums un ir izpildīti citi kritēriji, ko nosaka nacionālie tiesību akti.

FOTO: Freepik

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bieži saņem jautājumus par to, kā tiks aprēķināta vecuma pensija, ja ir strādāts gan Latvijā, gan citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

īsumā
  • Strādājot dažādās Eiropas Savienības dalībvalstīs vienlaikus, sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāveic tikai vienā valstī.
  • Ja cilvēks ir strādājis Latvijā un citā ES dalībvalstī un sasniedzis šajā valstī noteikto pensijas vecumu, tad viņam ir tiesības pieprasīt pensiju no katras valsts.
  • Tiesības uz pensiju katra dalībvalsts nosaka saskaņā ar saviem tiesību aktiem un kritērijiem (pensionēšanās vecums, nepieciešamais apdrošināšanas stāžs u. c.).
  • Ja iemaksas par darbu citā dalībvalstī ir veicamas Latvijā, jāvēršas VSAA, lai saņemtu A1 sertifikātu, kas apliecina, ka persona ir pakļauta Latvijas sociālās drošības tiesību aktiem un par darbu citā dalībvalstī sociālās apdrošināšanas iemaksas ir veicamas Latvijā.

Tiesības uz Latvijas pensiju nosaka Latvijas tiesību akti un Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu.

Latvijas vecuma pensija būs atkarīga no veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Regula paredz, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, vienlaikus strādājot divās vai vairākās dalībvalstīs, ir jāveic tikai vienā dalībvalstī. To, kurā valstī veicamas sociālās apdrošināšanas iemaksas, nosaka personas dzīvesvietas valsts kompetentā iestāde, Latvijā tā ir VSAA.

Ja sociālās apdrošināšanas iemaksas par darbu citā dalībvalstī ir veicamas Latvijā, jāvēršas VSAA, lai saņemtu A1 sertifikātu, kas apliecina, ka persona ir pakļauta Latvijas sociālās drošības tiesību aktiem un par darbu citā dalībvalstī sociālās apdrošināšanas iemaksas ir veicamas Latvijā. Izsniegto A1 sertifikātu nepieciešams uzrādīt citas dalībvalsts darba devējam, lai darba devējs veiktu obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijā. Detalizētāku informāciju par A1 sertifikātu var iegūt VSAA mājaslapā.

Tomēr praksē ir gadījumi, kad sociālās apdrošināšanas iemaksas vienlaikus ir veiktas divās vai vairākās dalībvalstīs, kas visbiežāk tiek konstatēts, kad cilvēks pieprasa pensiju kādā no dalībvalstīm. Katru gadījumu, kad vienlaikus ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas divās vai vairākās dalībvalstīs, VSAA izskata individuāli, sadarbojoties ar attiecīgās dalībvalsts kompetento iestādi.

Ja cilvēks ir strādājis Latvijā un citā ES dalībvalstī un sasniedzis šajā valstī noteikto pensijas vecumu, tad viņam ir tiesības pieprasīt pensiju no katras valsts, ņemot vērā katras valsts nacionālos tiesību aktus. Katrā dalībvalstī ir savi tiesību akti un kritēriji, pēc kuriem nosaka, vai ir tiesības uz šīs valsts pensiju. Piemēram, var atšķirties gan vecums, no kura ir tiesības pieprasīt pensiju, gan nepieciešamais apdrošināšanas stāžs.

Ja apdrošināšanas stāžs nav pietiekams, piemēram, Latvijā nostrādāti tikai 12 gadi, bet tiesības uz vecuma pensiju var iegūt ar 15 gadu apdrošināšanas stāžu, tiesību noteikšanā ņem vērā arī citas valsts kompetentās iestādes apstiprinātos apdrošināšanas periodus, ja tie laika ziņā nesakrīt ar Latvijas apdrošināšanas periodiem.

Taču Latvijas pensija tiek aprēķināta tikai par Latvijas apdrošināšanas stāžu, jo saskaņā ar Latvijas tiesību normām un regulu nav paredzēts piešķirt pensiju par vienu un to pašu apdrošināšanas periodu. Piemēram, Latvijas pensiju nevar saņemt par apdrošināšanas periodu, par kuru cilvēks saņem pensiju no Vācijas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI