SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
3
3

Arodslimību sarakstā iekļauta saslimšana ar Covid-19

Stājas spēkā 06.06.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Arodsaslimšanu var izraisīt arī bioloģisko faktoru izraisītās slimības, tai skaitā infekcijas slimības (HIV/AIDS, B hepatīts, C hepatīts, tuberkuloze,Covid-19), kas iegūtas, veicot darba pienākumus veselības aprūpes, profilakses un sociālā darba nozarē vai citos dienestos.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Arodslimību saraksts, kurā ir iekļautas bioloģisko faktoru izraisītās slimības, arī infekcijas slimības, kas radušās, veicot darba pienākumus veselības aprūpes, profilakses un sociālā darba nozarē vai citos dienestos, tagad iekļauta arī saslimšana ar Covid-19.

Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība ir regulēta ar Ministru noteikumiem Nr. 908 “Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība”. Šo noteikumu 1. pielikumā iekļautajā arodslimību sarakstā ir noteiktas bioloģisko faktoru izraisītās slimības, arī (pielikuma 2.2. apakšpunkts) infekcijas slimības, kuras radušās, veicot darba pienākumus veselības aprūpes, profilakses un sociālā darba nozarē vai citos dienestos, un kuru izcelsmē ir pierādīta darba vides riska faktoru nozīme (HIV/AIDS, B hepatīts, C hepatīts, tuberkuloze). Šajā apakšpunktā iekļauto infekcijas slimību uzskaitījums iekļauj būtiskākās un biežākās infekciju slimības kā piemērus, izmaiņas arodslimību sarakstā paskaidro Labklājības ministrija

Ar grozījumu ir papildināts noteikumu 1. pielikums “Arodslimības”, tagad to uzskaitījumā ietverot arī Covid-19. Šīs izmaiņas stājas spēkā sestdien, 6. jūnijā.

Tādējādi arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība var tikt attiecināta arī uz saslimšanu ar Covid-19.

Atbilstoši arodslimību izmeklēšanas kārtībai, ja personai konstatētas šo noteikumu 1. pielikumā minētās slimības vai to pazīmes un viņa tiek vai tikusi pakļauta kaitīgu darba vides faktoru iedarbībai, personai ir tiesības prasīt ģimenes ārstam, pie kura viņa ir reģistrēta, lai tiktu izmeklēta un tiktu noteikts, vai konstatētā slimība ir arodslimība, norādīts noteikumu grozījumu anotācijā. Lēmumu par arodslimības diagnozi pieņem ārstu komisija arodslimībās.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI