SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes

Precizē ārstniecības pakalpojumu saņemšanas un apmaksas kārtību karavīriem

Stājas spēkā 30.06.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Latvijas armija

Sestdien, 30. jūnijā, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kuri turpmāk regulēs ārstniecības pakalpojumu saņemšanas un apmaksas kārtību aktīvā dienesta karavīriem un zemessargiem. Vienlaikus minētie grozījumi paredz paplašināt Nacionālo bruņoto spēku apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu, proti, tajā iekļaut arī apmaksātus higiēnista pakalpojumus.

Līdz šim Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 468 “Noteikumi par aktīvā dienesta karavīru un zemessargu veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, apmaksājamo pakalpojumu veidiem un izdevumu apmaksas kārtību” skaidri nenoteica ārstniecības pakalpojumu saņemšanas un apmaksas kārtību. Proti, to skaidroja un regulēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera pavēle, kas praksē neatbilst normatīvo aktu hierarhijai.

“Ņemot vērā, ka NBS apmaksā karavīra veselības aprūpes pakalpojumu izdevumus (zemessargiem – mācību vai Zemessardzes uzdevumu laikā gūto veselības bojājumu novēršanu), kā arī to, ka NBS ir nodarbinātas ārstniecības personas, kas ir tiesīgas novērtēt pacienta stāvokli un noteikt turpmākās ārstēšanas gaitu, ir nepieciešams skaidri precizēt kārtību, kādā karavīri ir tiesīgi saņemt NBS apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus,” skaidrots minēto MK noteikumu grozījumu anotācijā.

Grozījumi MK noteikumos paredz arī paplašināt mutes dobuma veselības aprūpes pakalpojumu loku, iekļaujot apmaksājamo pakalpojumu klāstā higiēnista sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus. Vienlaikus, lai nelietderīgi netērētu NBS budžeta līdzekļus, grozījumi paredz, ka par šo un citiem apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem NBS komandieris ar pavēli nosaka apmaksas limitu.

Kā norādīts grozījumu anotācijā, minētā nosacījuma mērķis ir samazināt izdevumus par tādiem civilo ārstniecības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, kurus nodrošina arī NBS ārstniecības iestādes, vai, ja to cena krasi atšķiras dažādās ārstniecības iestādēs, mudināt aktīvā dienesta karavīrus un zemessargus izvēlēties lētāko pakalpojuma veidu. Taču šāds apmaksas limita kopums veidosies pakāpeniski un var neattiekties uz visiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Savukārt normatīvā akta jaunās normas izpildi par zobu higiēnista sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem Aizsardzības ministrija 2018. un turpmākajos gados nodrošinās atbilstoši tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem no budžeta programmas 22.00.00. “Nacionālie bruņotie spēki” apakšprogrammas 22.12.00. “Nacionālo bruņoto spēku uzturēšana” 2016. gada neatliekamajam pasākumam “Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju celšana” paredzētā finansējuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI