SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
18
18

Izmaiņas maza apmēra prasībā izmantojamās veidlapās

Stājas spēkā 01.07.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. jūlija stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 11. oktobra noteikumos Nr. 783 “Par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām”. Lai arī izmaiņas ir tikai tehniski grozījumi veidlapās, tās attiecas uz jebkuru pilsoni, kas sniegs tiesā prasības pieteikumu vai paskaidrojumus par prasības pieteikumu vienkāršotas procedūras kārtībā.

īsumā
  • Bieži vien tiesā prasības pieteikums tiek atstāts bez virzības, jo tajā nav norādīti visi Civilprocesa likuma 128. panta otrajā vai ceturtajā daļā noteiktie rekvizīti.
  • Noteikumu izmaiņas attiecas uz jebkuru sabiedrības locekli, kas sniegs tiesā prasības pieteikumu vai paskaidrojumus par prasības pieteikumu vienkāršotas procedūras kārtībā.
  • Līdzšinējā kārtība pieteikuma iesniegšanā vienkāršotajā procedūrā nemainās, izmaiņas ir tikai tehniskas, mainot terminoloģiju, kā arī precizējot veidlapas saturu.

Izmaiņas Ministru kabineta (MK) 2011. gada 11. oktobra noteikumos Nr. 783 “Par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām saistītas ar 2018. gada 15. janvāra grozījumiem Civilprocesa likumā, ar kuriem termins “lietas par maza apmēra prasībām” aizstāts ar terminu “vienkāršotas procedūras lietas”.

Iniciatīva veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) 2011. gada 11. oktobra noteikumos Nr. 783 “Par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” nākusi no vispārējās jurisdikcijas tiesībām, norādot uz praksē pastāvošo problēmu, ka pašreiz lietotās veidlapas neatbilst Civilprocesa likuma aktuālajai redakcijai, kas regulē to, kas prasītājam prasības pieteikumā jānorāda, un to, kas atbildētājam jānorāda paskaidrojumā par prasības pieteikumu. Bieži vien tiesā prasības pietiekums tiek atstāts bez virzības, jo tajā nav norādīti visi Civilprocesa likuma 128.  panta otrajā vai ceturtajā daļā noteiktie rekvizīti. Šādi tiek nelietderīgi patērēts gan tiesas, gan privātpersonu laiks un resursi.

Civilprocesa likuma 250.20 panta pirmā daļa noteic, ka prasības pieteikums vienkāršotajā procedūrā noformējams atbilstoši MK apstiprinātajam paraugam. Savukārt Civilprocesa likuma 250.23 panta pirmā daļa noteic, ka paskaidrojumi par prasības pieteikumu vienkāršotajā procedūrā noformējami atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam paraugam.

Līdz šim prasības pieteikums un paskaidrojumi par prasības pieteikumu vienkāršotajā procedūrā bija noformējami atbilstoši MK noteikumiem Nr. 783. Ņemot vērā Civilprocesa likuma 250.20 panta pirmajā daļā un 250.23 panta pirmajā daļā doto deleģējumu, šajos MK noteikumos tad arī veikti nepieciešamie grozījumi.

Noteikumu izmaiņas attiecas uz jebkuru sabiedrības locekli, kas sniegs tiesā prasības pieteikumu vai paskaidrojumus par prasības pieteikumu vienkāršotas procedūras kārtībā. Līdzšinējā kārtība pieteikuma iesniegšanā vienkāršotajā procedūrā nemainās, izmaiņas ir tikai tehniskas, mainot terminoloģiju, kā arī precizējot veidlapas saturu atbilstoši aktuālajai Civilprocesa likuma 128. un 250.23 panta redakcijai.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI