SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
01. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Turpmāk iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt elektroniski

Stājas spēkā 01.06.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunais regulējums atvieglos iesnieguma iesniegšanas kārtību personām, kuras nevar ierasties dzimtsarakstu nodaļā klātienē dažādu iemeslu dēļ.

FOTO: Freepik

Piektdien, 1. jūnijā, stājas spēkā grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, kas turpmāk ļaus iesniegumu par laulības noslēgšanu iesniegt attālināti sev izdevīgākā un ērtākā laikā. Iesniegums būs jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.

Līdz šim iesniegumu par laulības noslēgšanu, abiem to parakstot, jaunais pāris varēja iesniegt tikai personīgi ierodoties pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, savukārt ja topošie laulātie dzīvoja ārvalstīs, – tikai Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Turpmāk Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem laulības noslēgšanas iesniegumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu, ir iespēja iesniegt arī elektroniski.

Jaunais regulējums atvieglos iesnieguma iesniegšanas kārtību personām, kuras nevar ierasties dzimtsarakstu nodaļā klātienē dažādu iemeslu dēļ, piemēram, dzīvesvieta un darbs ir ārvalstīs, dzimtsarakstu nodaļas darba laiks nav piemērots vai sava darba specifika to neļauj. Līdz ar to iesniegumu varēs iesniegt attālināti sev gan izdevīgākā, gan ērtākā laikā.

Grozījumu Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā anotācijā tiek uzsvērts, ka minētās izmaiņas attiecas tikai uz pilngadīgiem Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem, par kuriem ziņas ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Turklāt, ja ziņas iesniegumā nesakritīs ar ziņām Iedzīvotāju reģistrā, personām būs jāierodas dzimtsarakstu nodaļā un personīgi jāuzrāda papildu dokumenti, kas izskaidro radušās pretrunas.

Elektroniski iesniegt iesniegumu par laulības noslēgšanu nevar:

  • ārzemnieki (ārvalstu pilsoņi), jo viņiem Latvijā izdotie normatīvie akti nosaka papildu iesniedzamo dokumentu veidus, kuru autentiskums ir pārbaudāms tikai klātienē, kā arī praksē rodas jautājumi gan par personvārda atveidi un norādīšanu latviešu valodā, gan par uzvārda maiņu un jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanu;
  • nepilngadīgas personas, jo papildus iesniegumam par laulības noslēgšanu ir jāiesniedz vecāku, aizbildņu vai bāriņtiesas rakstveida atļauja;
  • personas, kas atrodas ieslodzījuma vietā, jo laulības reģistrācijai cietumā ir noteikta sevišķa kārtība.

Personām, kas iesniegumu par laulības noslēgšanu iesniegs elektroniski, vienu reizi pirms noteiktās laulības reģistrācijas dienas tāpat nāksies personīgi ierasties dzimtsarakstu nodaļā, lai ar tās atbildīgo personu pārrunātu laulības ceremonijas kārtību, apskatītu telpas u.tml., norādīts anotācijā.

Ministru kabineta (MK) 2017. gada 25. jūlija sēdes protokola Nr. 37 38. § 3. punkts paredz, ka Tieslietu ministrijai līdz 2019. gada 1. janvārim jāsagatavo un tieslietu ministram jāiesniedz MK informatīvais ziņojums, kurā izvērtēta elektroniski iesniedzamā iesnieguma par laulības noslēgšanu ieviešanas prakse, kā arī sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju jāizvērtē iespēja iesniegumu iesniegt, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI