SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. augustā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Īpašumtiesības
1
3
1
3

Daudzbērnu ģimenes īpašumu zemesgrāmatā varēs nostiprināt lētāk

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemāku likmi piemēros Latvijas Goda ģimenes apliecības “3+ Ģimenes karte” īpašniekiem.

FOTO: Freepik

Šodien spēkā stājas Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz četrkārtīgi samazināt valsts nodevas apmēru, kas daudzbērnu ģimenei jāmaksā par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, līdzšinējo 2% vietā nosakot 0,5%.

Grozījumi noteikumos Nr. 1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" paredz papildināt tos ar 7.3 punktu, nosakot, ka nekustamajam īpašumam, ko iegūst daudzbērnu ģimenes vecāks, piemēro 0,5% valsts nodevas likmi. Iepriekš tika piemērota 2% likme.

Piemēram, ja daudzbērnu ģimene iegādāsies nekustamo īpašumu par vērtību 60 000 eiro, būs maksājama valsts nodeva 300 eiro apmērā līdzšinējo 1200 eiro vietā.

Zemāku likmi piemēro, ja nostiprinājuma lūguma papildnosacījumos izdarīta atzīme par vecāka atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam un to apliecina nostiprinājuma lūguma iesniegšanas brīdī derīga Latvijas Goda ģimenes apliecība "3+ Ģimenes karte".

Jau iepriekš samazinātā likme, nostiprinot nekustamo īpašumu zemesgrāmatā, tika piemērota bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem.

Kā skaidro Tieslietu ministrija, nepieciešamība pēc mājokļa ir viena no cilvēka pamatvajadzībām. Lai arī Latvijas tautsaimniecībā pēdējos gados ir vērojama stabila izaugsme, mājokļa iegāde, jo īpaši daudzbērnu ģimenēm, ir finansiāli apgrūtināta, un to var ietekmēt arī valsts nodevas apmērs par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI