SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. septembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
3
3

Grozījumi programmā "Skolas auglis"

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Programmas „Skolas auglis” mērķis ir palielināt augļu un dārzeņu patēriņu, lai nākotnē samazinātu veselības aprūpes izdevumus aptaukošanās un sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, vienlaikus atbalstot arī lauksaimniecisko ražošanu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

6. septembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika pieņemti Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi MK 2010. gada 3. augusta noteikumos Nr. 737 „Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs”. Tie noteic, ka jau otro mācību gadu pēc kārtas mācību iestādēm ir iespēja piedalīties atbalsta programmā „Skolas auglis”, kas nodrošina skolēniem iespēju saņemt bezmaksas augļus, dārzeņus vai to asorti.

Grozījumi paredz, ka atšķirībā no iepriekšējās svaigo augļu un dārzeņu izdales skolās, 2011./2012. mācību gadā bezmaksas augļus, dārzeņus vai to asorti varēs saņemt ne tikai jaunāko klašu skolēni, bet arī 7.-9. klašu skolēni. Atbalsta programmas "Skolas auglis" mērķis ir ne tikai veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolēnu vidū, bet arī palielināt augļu un dārzeņu patēriņu. Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vecākais referents Jānis Krainis norāda, ka, izstrādājot noteikumu grozījumus, tika ņemti vērā augļu un dārzeņu ražotāju un skolu priekšlikumi.

"Skolas auglis" plānots retāk, bet ilgāk

Šā gada 15. martā Eiropas Komisija (EK) apstiprināja ZM ierosinājumu palielināt Latvijai paredzēto līdzfinansējumu programmas "Skolas auglis" ieviešanai 2011./2012. mācību gadā. Kopumā projekta "Skolas auglis" īstenošanai šajā mācību gadā tika paredzēts 421 776 latu liels finansējums, no kura 75% ir Eiropas Savienības, bet 25% - Latvijas līdzfinansējums. EK piešķirtais papildu finansējums, kā arī izmaiņas produktu izdales kārtībā dos iespēju 1.-9. klašu skolēniem bezmaksas augļus un dārzeņus saņemt ilgākā laika periodā.

Citi jauninājumi programmā

Grozījumi paredz, ka atšķirībā no pagājušā mācību gada, kad programma tika īstenota pirmo reizi, produktu izdale ir samazināta līdz trijām reizēm nedēļā (iepriekš – piecas reizes nedēļā). Tāpat noteikts: ja skolēns produktu izdales dienā nav ieradies skolā, tad viņš attiecīgās dienas porciju ir tiesīgs saņemt nākamajā dienā vai arī viņa porciju var saņemt kāds cits konkrētās vispārējās izglītības iestādes skolēns. J. Krainis vēl informē, ka grozījumi noteikumos vienkāršo nosacījumus izdalīto produktu uzskaitei. Atšķirībā no pagājušā gada, kad izdalīto produktu skaits bija jānorāda pa dienām, šoreiz tas būs jānorāda pa nedēļām.

"Programmas „Skolas auglis” ietvaros skolēniem būs iespēja bez maksas trīs reizes nedēļā saņemt svaigus augļus, dārzeņus vai to asorti."

Svarīgs jaunums skar arī produktu piegādātājus. Atbalsta piešķiršanas kārtībā atbalsta pretendentiem paredzēts segt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par piegādātajām augļu un dārzeņu porcijām.

Nosacījumi piegādātājiem

2010./2011. mācību gadā dažām skolām bija problēmas atrast augļu un dārzeņu piegādātājus, lai gan tās bija pieteikušās programmai "Skolas auglis". Lauku atbalsta dienesta (LAD) Tirgus kopējās organizācijas departamenta direktore Olga Ziņkovska skaidro, ka, tāpat kā iepriekš, LAD centīsies palīdzēt skolām atrast piegādātājus.

Programmas "Skolas auglis" ietvaros skolēniem būs iespēja bez maksas 3 reizes nedēļā saņemt svaigus augļus (ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes), dārzeņus (kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus) vai to asorti. Visiem produktiem būs jābūt sagrieztiem (izņemot dzērvenes) un safasētiem (izņemot ābolus un bumbierus, kurus var piedāvāt nesagrieztus un neiesaiņotus) ne mazāk kā 100 gramu lielās porcijās un gataviem tūlītējai ēšanai.

"Izstrādājot noteikumu grozījumus, tika ņemti vērā augļu, dārzeņu ražotāju un skolu priekšlikumi."

Par produktu sagriešanu un safasēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām par pārtikas produktu higiēnu un materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, ir atbildīgs to piegādātājs. Kā arī MK noteikumi "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs" noteic, ka produktu piegādātājam ir jānodrošina, lai produkti būtu tīri, nebojāti, bez kaitēkļiem vai to izraisītiem bojājumiem, bez pārmērīga ārējā mitruma, ar raksturīgu smaržu, garšu un izskatu. Augļiem, dārzeņiem vai to asorti jābūt transportētiem no to ražošanas un iesaiņošanas vietas līdz skolēnam ne tālāk par 300 km.

Kā skolām un produktu piegādātājiem pieteikties

Tām mācību iestādēm, kuras 2011./2012. mācību gadā vēlas piedalīties programmā "Skolas auglis", ir jāpiesakās līdz šā gada 15. septembrim. Pieteikumu var atrast minēto MK noteikumu Nr.737 2. pielikumā. Savukārt produktus skolām varēs piegādāt produktu ražotāji (kā arī produktu ražotāju kooperatīvās sabiedrības), kas reģistrējušās Pārtikas un veterinārajā dienestā, pašvaldības vai izglītības iestādes un saimnieciskā darba veicēji, kuri nodrošina ēdināšanu vispārējās izglītības iestādēs. Skolas un piegādātāji var pieteikties LAD elektroniski (lad@lad.gov.lv).

"Par produktu sagriešanu un safasēšanu ir atbildīgs to piegādātājs."

Laika posmu, kurā noritēs programma "Skolas auglis" 2011./2012. mācību gadā un atbalsta likmi par 100 gramiem produkcijas, noteiks Zemkopības ministrija, un šī informācija līdz šā gada 15. oktobrim tiks publicēta laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un LAD mājaslapā.

O. Ziņkovska atklāj, ka, saskaņā ar patlaban plānoto, programmas "Skolas auglis" ietvaros bezmaksas augļus un dārzeņus skolās varētu sākt dalīt šā gada 14. novembrī.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI