SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. augustā, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
2
2

Jaunas informācijas iespējas Valsts zemes dienesta e-vidē

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Informācijas izplatīšanā par nekustamiem īpašumiem Valsts zemes dienests pāriet uz e-vidi. Portālā Latvija.lv, kas vairāk orientēts uz privātpersonām, VZD piedāvā e-pakalpojumu „Mani dati kadastrā”. Tajā jebkurš iedzīvotājs bez maksas var saņemt datus par saviem īpašumiem, autorizējoties caur internetbanku.

Kadastra informāciju par savu nekustamo īpašumu katrs var ērti un bez maksas apskatīties valsts portāla Latvija.lv sadaļā „Mani dati kadastrā”. Valsts zemes dienests (VZD) e-vidē piedāvā arī plašāku un datalizētāku informāciju mērniekiem un citiem profesionāļiem. Specializētās informācijas klāsts regulāri tiek uzlabots un papildināts, arī ar jauniem tehnoloģiskiem risinājumiem.

 "Arī Valsts zemes dienests informācijas sniegšanā pārorientējas uz elektroniskajiem pakalpojumiem. Esam uzlabojuši datu izplatīšanas sistēmu. Jaunums ir  tīmekļa pakalpojumu ieviešana. Procedūras pārnesam uz e-vidi, īpaši orientējamies uz elektronisko vidi sadarbībā ar pašvaldībām un citiem klientiem – mērniekiem, maksātnespējas administratoriem, tiesu izpildītājiem, kā arī visiem korporatīvajiem klientiem," prezentācijā par jaunumiem e-vidē norādīja Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Gandrīz ar visām pašvaldībām jau ir noslēgti līgumi par elektroniskā paraksta lietošanu bez laika zīmoga. Tāpēc pašvaldības pieņemtos lēmumus tiek aicinātas sūtīt elektroniski. Tas ir liels informācijas apjoms, piemēram, VZD gadā aktualizē 50 000 objektu adreses, par katru tiek pieņemts pašvaldības lēmums, ļoti daudz ir arī lēmumu par nekustamo īpašumu lietošanas mērķiem.

Jau vairākus gadus lietotāju rīcībā ir portāls kadastrs.lv  - Valsts zemes dienesta datu izplatīšanas portāls, kurā var saņemt plašu informāciju par nekustamiem īpašumiem, nekustamā īpašuma objektiem.

Zemes dienesta pakalpojumu adresāti ir divas grupas. Portālā Latvija.lv, kas vairāk orientēts uz privātpersonām, VZD piedāvā e-pakalpojumu "Mani dati kadastrā".  Tajā jebkurš iedzīvotājs bez maksas var saņemt datus par saviem īpašumiem, autorizējoties caur internetbanku.

Otra pakalpojumu grupa ir specializēta informācija, kas nepieciešama darbam profesionāļiem.

VZD portālā ir veikti būtiski uzlabojumi, kas pieejami jebkuram interesentam. Ir ieviesti vienreizējie norēķini ar kredītkaršu un internetbanku starpniecību, tādējādi, arī neslēdzot līgumu, jebkurš iedzīvotājs vai profesionālais lietotājs var saņemt datus 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā. Tas papildina informācijas saņemšanas iespējas, kādas saskaņā ar abonēšanas līgumiem ir VZD profesionālajiem partneriem -  mērniekiem, maksātnespējas administratoriem, ar nekustamo īpašumu attīstību un tirdzniecību saistīto darbību pārstāvjiem.

Mērniekiem visa informācija darbam - portālāā

Šovasar papildināta sadarbība ar mērniekiem, pilnveidojot visu informācijas izsniegšanu, arī datu pakalpojumu pieprasīšanu, piemēram, arhīva informācijas, pirmsreģistrācijas pakalpojumu pieprasīšanu tikai portālā. VZD to uzsver kā nozīmīgu soli, lai pārorientētos uz e-vidi, un aicina šādu iespēju izmantot arī notāriem, maksātnespējas administratoriem, tiesu izpildītājiem.

Visas informācijas saņemšanai no portāla kadastrs.lv ir attiecīga specifiska sadaļa tieši mērniecības darbu veikšanai. Pasūtot nepieciešamo informāciju, portāls kadastrs.lv izveidos visus datus pasūtītājam tālākai apstrādei. Piemēram, vienā failā tiek sagatavota tekstuālā informācija par visām zemes vienībām, kas bija norādītas pasūtījumā, to platībām un citi dati, kas mērniekam nepieciešami. Otrā failā tiek ģenerēti grafiskie dati, proti, ir redzama  konkrētā zemes vienība un visas zemes vienības, ar ko tā robežojas. Mērniekam ir iespēja šos datus iegūt tīmekļa faila veidā – lejuplādēt, saglabāt, var arī izvēlēties vēlamos formātus.

"Pilnveidota sadarbība ar mērniekiem."

Datu lejuplāde aizņem vienu līdz divas minūtes. Tā ir iespēja datus saņemt jebkurā diennakts laikā, nedodoties uz VZD, - pakalpojuma priekšrocības prezentācijā uzsvēra VZD Pasūtījumu attīstības un klientu apkalpošanas departamenta Pasūtījumu attīstības daļas vecākā metodikas eksperte Vita Vodinska.

Jau pasūtījuma procesā, izvēloties un atzīmējot nepieciešamo informāciju, mērniecības darbu veicējs var pārliecināties arī par to, cik šis pasūtījums maksās. Pirms tāda iespēja tika ieviesta, klienti nereti sūdzējušies, ka nevar saplānot, kāds būs rēķins mēneša beigās.

Tiešsaiste e-vidē 

VZD piedāvā datu saņemšanai izmantot interneta pakalpojumu kopumu - WEB servisu. V. Vodinska uzsver: tas paver plašas iespējas datu saņēmējam to izmatošanā. Datus var pārlūkot, savietot ar datiem savā datubāzē, apstrādāt, izmantot ikdienas darbā, nemeklējot vajadzīgo informāciju citu iestāžu mājaslapās. Datu nodošana tīmeklī ļauj ietaupīt gan VZD kā informācijas izsniedzēja, gan klienta resursus, jo nav nepieciešama regulāra visu to datu pārkopēšana, kas jau ir klienta rīcībā, proti, var saņemt tikai aktualizētos datus, kas ir nepieciešami.             

Datu saņemšana, izmantojot WEB servisu, nodrošina to saņemšanu jebkurā laikā, līdz ar to klientam nav jāvēršas Zemes dienestā. Savukārt Zemes dienestam nav jāiesaista darbinieki: sistēma datus atjauno automātiski.

WEB serviss nodrošina gan teksta datu (kadastra dati, adrešu reģistra dati), gan telpisko datu pieejamību (kadastra karte, adrešu reģistra dati, administratīvās robežas, vērtību zonējumi).

"Pakalpojums tīmeklī ir lētāks visiem."

Piemēram, WEB servisu var izmantot, ja uztur kādu savu datubāzi, kurā viens no datu laukiem ir nekustamo īpašumu kadastra numuri (vai kāds cits datu lauks, kas var derēt kā atlases ievades parametrs – adrese, īpašnieka reģistrācijas numurs), un ir nepieciešams noskaidrot, vai kadastrā nav mainījušies dati par šiem īpašumiem. Datubāzē visu laiku būs pieejama aktuālākā kadastra informācija.

Kā telpisko datu piemēru, ko iespējams saņemt ar WEB servisu, V. Vodinska min šādu: kadastra karte + administratīvās robežas ar ortofoto fonu

+ adrešu reģistra dati + jebkura klienta rīcībā esoša karte.

WEB servisu var izmantot jebkurš autorizēts lietotājs. Lai saņemtu piekļuvi VZD tīmekļa pakalpojumiem, interesentam ar VZD nepieciešams noslēgt līgumu.

WEB servisa pakalpojumu izklāsts atrodams VZD mājaslapā: http://www.vzd.gov.lv/pakalpojumi/elektroniskie-pakalpojumi/timekla-pakalpes-ws/
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI