SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. maijā, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Energoresursi
2
4
2
4

Izlīdzinātais maksājums, lai elektrības rēķins vienāds katru mēnesi

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par elektrību var norēķināties, izmantojot izlīdzināto maksājumu, kas nākamajam periodam ir iepriekšējā gada patēriņš, sadalīts uz 12 mēnešiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Kopš aprīļa, kad stājās spēkā jaunie elektroenerģijas tarifi, uzņēmums „Latvenergo” piedāvā izlīdzinātā maksājuma iespēju visiem klientiem. Daļa iedzīvotāju to jau ir izmantojuši arī līdz šim, ja bija vienojušies par rēķinu automātisku apmaksu no bankas konta. Tā ir katra cilvēka un mājsaimniecības plānošanas lieta: kāds vēlas atvilkt elpu vasarā, kad tērēts mazāk, citam labāk, ja katru mēnesi var rēķināties ar noteiktas iepriekš zināmas summas maksājumu. Kā pieteikt izlīdzināto maksājumu, kā to aprēķinās, ņemot vērā, ka jāprognozē arī 1200 kWh starta/pamata tarifa robeža, pie kuras mainās elektroenerģijas tarifs, - šos un citus jautājumus paskaidro AS „Latvenergo” Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

"Latvenergo" ir ieviests jauns norēķināšanās veids – izlīdzinātais maksājums. Agrāk tas bija iespējams tikai tad, ja klientam bija pieslēgta automātiskā rēķinu apmaksa no bankas konta. Tagad šis pakalpojums pieejams jebkuram, arī tad, ja par elektrību maksā skaidrā naudā pastā vai bankas filiālē.

Izlīdzinātais maksājums nozīmē, ka "Latvenergo" aprēķina jūsu vidējo elektrības patēriņu gadā un sadala to uz 12 mēnešiem. Tā varam aprēķināt, cik kilovatstundas iztērēsiet pēc pamata tarifa, ja gadā patērējat vairāk par 1200 kilovatstundām. Tātad tiek aprēķināts vidējais mēneša maksājums, ko jūs ik mēnesi maksāsiet. Tad sevi pasargāsiet no rēķina pieauguma pēc starta tarifam noteiktā limita – 1200 kilovatstundu iztērēšanas – arī ziemā, kad iedzīvotāji ierasti patērē vairāk elektroenerģijas, uzsver A. Siksnis.

Klients visu gadu maksās konstantu šo aprēķināto summu.  Nākamajā gadā "Latvenergo" veiks pārrēķinu, nosakot maksājuma summu nākamajiem mēnešiem.


Ja periodā elektrības notērēts ievērojami vairāk vai mazāk

Nereti uztraucas tie, kas jau līdz šim norēķinās ar "Latvenergo" saskaņā ar izlīdzināto maksājumu, bet, periodam beidzoties, elektrības skaitītājs rāda, ka notērēts ievērojami vairāk. Kā tas ietekmē nākamā perioda rēķinus? Piemēram, mājsaimniecība veselu gadu ik mēnesi ir maksājusi par 200 kWh, bet maijā skaitītājs rāda, ka gada laikā ir patērētas nevis 2400 kWh, bet 4400 kWh (ziema bija auksta, sildītāji ieslēgti utt.).

Vai kaut kāda starpība ir jāsamaksā uzreiz, tagad? Un par cik kilovatstundām jāmaksā turpmāk, ja cilvēks vēlas saglabāt izlīdzināto maksājumu? Iespējama arī pretēja situācija - ik mēnesi samaksātais gadā kopumā izrādās ievērojami vairāk, nekā tērēts.

"Izlīdzināto maksājumu var pieteikt uz nenoteiktu laiku."

"Latvenergo" seko līdzi katra klienta elektroenerģijas patēriņam un perioda beigās veiks pārrēķinu. Ja gadījumā klients būs patērējis vairāk vai arī mazāk, elektroenerģijas patēriņa vidējais izlīdzinājums tiks piemērots uz nākamo periodu un nekādi pēkšņi maksājuma apjomi par iepriekšējo periodu netiks piemēroti, informē uzņēmuma pārstāvis.


Kā pieteikties, uz kādu periodu un kur norēķināties?

Lai pieteiktu izlīdzināto maksājumu, jāpiezvana uz "Latvenergo" klientu servisa bezmaksas tālruni 80200400. Nosaucot līguma numuru, speciālists uzreiz pateiks summu, kādu ik mēnesi jums būs jāmaksā. Šo pakalpojumu varat pieslēgt arī ar mobilās īsziņas palīdzību. Tad uz numuru 8800 jāsūta īsziņa: IM, atstarpe un tad "Latvenergo" līguma numurs (piemēram, "IM 1002003000"). Šādas īsziņas nosūtīšana maksā piecus santīmus. Pēc tam klientam tiks nosūtīta informācija par summu, kas turpmāk jāmaksā par patērēto elektroenerģiju.

Tātad uz šī pakalpojuma izmantošanu var pieteikties:

  • Klientu portālā www.e-latvenergo.lv;
  • Sūtot īsziņu uz 8800: IM, atstarpe, klienta līguma numurs (piemēram, IM 1002003000);
  • Zvanot pa tālruni 80 200 400;
  • "Latvenergo" klientu apkalpošanas centros.
Kad izraudzīts izlīdzinātais maksājums, par elektrību katrs var maksāt, kā pašam ērtāk, tāpat kā līdz šim: skaidrā naudā vietās, kur pieņem elektroenerģijas maksājumus, uzņēmuma mājaslapā www.e-latvenergo.lv, internetbankā, bankā, pastā.

Izlīdzinātais maksājums ir ērts ikvienam klientam, un to var pieteikt uz nenoteiktu laiku, jo jebkurā brīdī no šī pakalpojuma izmantošanas klients var atteikties un izvēlēties citu apmaksas veidu. Atteikties no pakalpojuma ir iespējams:

  • klientu portālā www.e-latvenergo.lv;
  • sūtot īsziņu uz 8800: IM, atstarpe, STOP, atstarpe, klienta līguma numurs. Piemēram, IM STOP 10020030000;
  • zvanot pa tālruni 80 200 400;
  • "Latvenergo" klientu apkalpošanas centros.
LV.LV jau rakstīja, ka energouzņēmums piedāvā īpašu atbalsta programmu daudzbērnu ģimenēm, kam tiek piešķirti papildu 2400 kWh elektroenerģijas par iepriekšējo (zemāko) jeb starta tarifu. Arī šī atbalsta saņēmēji, tātad daudzbērnu ģimenes, var pieteikties uz izlīdzināto maksājumu.

"„Latvenergo” klientu skaitītāja rādījumus pārbauda regulāri – vienu reizi gadā."

Uz jautājumu, kā energouzņēmums pārliecinās par elektrības skaitītāja rādītājiem – vai jautā to klientam, vai arī pārbauda – A. Siksnis paskaidro, ka "Latvenergo" klientu skaitītāja rādījumus pārbauda regulāri – vienu reizi gadā.

Informācija par izlīdzināto maksājumu un citas elektrības patērētājiem svarīgas norādes ir atrodamas arī uzņēmuma mājaslapā. Kā izlīdzinātā maksājuma priekšrocības elektroenerģijas pakalpojuma sniedzējs min to, ka neizjutīsiet sezonālās svārstības maksājuma summā; ja gada laikā patērēsiet vairāk nekā 1200 kWh, neizjutīsiet pāreju no starta uz pamata tarifu; iepriekš zinot, cik vajadzēs maksāt par elektroenerģiju, būs vieglāk plānot savu budžetu; katru mēnesi vairs nenāksies tērēt laiku, nolasot elektrības skaitītāja rādījumus un veicot aprēķinus.

Kopš 1. aprīļa elektroenerģijai T1 lietotājiem starta tarifs (pirmās 1200 kilovatstundas gadā) ir 8,25 santīmi par vienu kilovatstundu, pamata tarifs (sākot no 1201. kilovatstundas) – 10,74 santīmi par vienu kilovatstundu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI