SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. janvārī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
3
4
3
4

Janvārī par elektrību vēl var samaksāt ar mazāku PVN

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Elektroenerģijas izmaksu kalkulators „Latvenergo” mājaslapā rāda, ka elektrības rēķinu ik mēnesi būtiski palielina pastāvīgi ieslēgtās ierīces – dators un ledusskapis.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ar grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā mājsaimniecībās patērētajai elektroenerģijai no šā gada 1. janvāra ir atcelta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Tas nozīmē, ka elektrībai tā palielinās no 10 līdz 22 procentiem.
Taču vēl šomēnes patērētāji var norēķināties, maksājot mazāk. Savukārt no 1. februāra tiks piemērota jaunā likme. Elektrības patērētāji reizumis saņem „Latvenergo” atgādinājumu un brīdinājumu par elektrības atslēgšanu, ja kādu laiku nav pildītas saistības. Par jaunā PVN piemērošanu un citiem maksājumiem dažādās situācijās LV.LV jautāja uzņēmumam „Latvenergo”.

Saskaņā ar „Latvenergo” informāciju elektroenerģijai jaunā PVN likme (22%) tiks piemērota maksājumos pēc 1. februāra. Līdz šim mājsaimniecībām (vispārējā gadījumā) bija jāmaksā 0, 0743 lati par kilovatstundu (Ls/kWh). Pēc PVN paaugstināšanas maksājums par vienu kilovatstundu būs 0,08250 lati.

Ja pievienotās vērtības nodoklis mājsaimniecību elektroenerģijai no 10% palielinās līdz 22%, tad attiecīgi par 12% katrai mājsaimniecībai arī pieaugs rēķins par patērēto elektroenerģiju. Ja klients mēnesī vidēji patērē 100 kWh, tad viņa mēneša maksājums pieaugs par 82 santīmiem, skaidro „Latvenergo”.

Par elektrību var maksāt avansā

„Latvenergo” piedāvā iespēju norēķināties arī avansā, kas ļauj samaksāt par elektrību par termiņu līdz vienam gadam uz priekšu. Tāpēc LV.LV jautāja: „Ja iedzīvotājs maksā par elektrību avansā vai līdz 1. februārim, tad janvārī maksātais par nākamo periodu tiks pieņemts, tam piemērojot līdzšinējo PVN 10% vai arī tiks piemērota jaunā – 22% likme?”

Uzņēmumā paskaidroja: līdz 2011. gada 31. janvārim klientiem, veicot avansa maksājumus par patērēto elektroenerģiju, tiek piemērota 10% PVN likme. Savukārt sākot no 2011. gada 1. februāra elektroenerģijas maksājumiem tiks piemērota 22% PVN likme.

Ja elektrību lieto retumis vai tikai vasarā

Latvijā ir ne mazums iedzīvotāju, kam pieder lauku mājas, kurās neviens nedzīvo (vai ierodas retumis), vasarnīcas, kurās arī elektrību lieto tikai siltajā sezonā. Kas jādara (kāda veida līgums jāslēdz), lai nebūtu jāmaksā katru mēnesi?

Šajos gadījumos iedzīvotāji var norēķināties avansā, un visērtāk to izdarīt klientu pašapkalpošanās portālā www.e-latvenergo.lv, kur attiecīgi ir iespējams norādīt, ka tiek veikts avansa maksājums. AS „Latvenergo” norēķinu sistēmā šie maksājumi tiek attiecināti nākamajam laika periodam.

"Ja klients mēnesī vidēji patērē 100 kWh, tad viņa mēneša maksājums pieaugs par 82 santīmiem."

Arī maksājot bankās vai pastā, klienti var apmaksāt lielāku summu, ko AS „Latvenergo” norēķinu sistēma piemēro kā avansa maksājumu nākamajam periodam. Tikai klientiem pašiem ir jāseko līdzi skaitītāja rādījumam, lai laikus veiktu kārtējo maksājumu un neveidotos parāds, atgādina pakalpojuma sniedzēji. Savukārt, ja klients kļūdas pēc ir pārmaksājis kādu summu par patērēto elektroenerģiju, tā tiek attiecināta uz nākamo periodu.

Vai maksāt „Latvenergo” mājaslapā ir droši?

Par elektrību privātpersonas var norēķināties „Latvenergo” mājaslapā. Kas garantē klienta datu drošumu norēķinos?

Kā skaidro „Latvenergo”, uzņēmuma mājaslapā tiek attēlots klienta līdz šim apmaksātais skaitītāja rādījums un, ievadot patēriņu, tiek aprēķināta summa, kas jāmaksā. Kad klients izvēlas veikt maksājumu, viņam piedāvā pieslēgties kādai no internetbankām vai arī maksāt ar norēķinu karti.

Ja klients izvēlas internetbanku, tad drošību garantē attiecīgā banka, bet, ja maksājums tiek veikts ar norēķinu karti, tad klients izmanto vadošā karšu apstrādes centra Baltijas reģionā „First Data Latvia” sniegto pakalpojumu.

Vai elektrība šogad kļūs dārgāka?

AS „Latvenergo” strādā brīvā elektroenerģijas tirgus apstākļos un elektroenerģijas cena Baltijā ir cieši saistīta ar Latvijai tuvējām elektroenerģijas biržām (Nord Pool Estlink Igaunijā un BaltPool Lietuvā), kas arī atspoguļo cenu tendences elektroenerģijas tirgū. Ja elektroenerģijas cenas tirgū pieaugs, arī AS „Latvenergo” 2011. gadā paaugstinās elektroenerģijas cenu, informēja uzņēmumā.

Cik mājsaimniecības tērē?

Elektroenerģijas rēķina īpatsvars mēneša izdevumos mājsaimniecībām ir tikai 4%, liecina pētījumu kompānijas GFK pērn oktobrī veiktā aptauja. Latvijas vidējās mājsaimniecības izdevumu analīze rāda, ka vidējais mēneša maksājums par elektrību ir bijis 13 lati. 13% aptaujāto mājsaimniecību elektroenerģiju tērē ļoti taupīgi un mēnesī maksā tikai 5–7 latus. Vidēji lielāku summu par elektroenerģiju patērē laukos dzīvojošie, mājsaimniecības, kurās ir vairāk ģimenes locekļu, kā arī ģimenes ar augstākiem ienākumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI