SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. janvārī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
4
4

Ārstēšanās no 1. marta kļūs dārgāka

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ministru kabinets (MK) otrdien, 27. janvārī, pieņēma vairākus grozījumus veselības aprūpes noteikumos, atbalstot arī jaunos – lielākus pacienta maksājumus un zāļu kompensēšanas apmēra samazinājumu. Jaunie nosacījumi stāsies spēkā ar 1. martu.

Pacienta maksājumi

Veselības ministrija (VM) informē. ka grozījumi MK noteikumos “Veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtība” paredz, ka:

  • par ģimenes ārsta ambulatoru apmeklējumu jāmaksā 1 lats;
  • par speciālista apmeklējumu ambulatori - 5 lati;
  • par ārstēšanos stacionārā - 12 lati par dienu;
  • par ārstēšanos Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūrā un Latvijas Infektoloģijas centrā, kā arī aprūpes slimnīcās un slimnīcu aprūpes nodaļās – 5 lati par dienu;
  • par ārstēšanos stacionārā ar onkoloģisku un onkohematoloģisku saslimšanu, kā arī no alkoholisko, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu atkarības – 5 lati par dienu;
  • noteikts, ka papildus pacienta iemaksai, slimnīca var iekasēt pacienta līdzmaksājumu 30 latus par vienā stacionēšanās reizē veiktu norādīto ķirurģisko operāciju;
  • ģimenes ārsta mājas vizītes tāpat kā līdz šim paredzētas bez maksas bērniem līdz 18 gadu vecumam; 2 lati – I grupas invalīdiem un pacientiem vecākiem par 80 gadiem; pārējiem pacientiem tas būs maksas pakalpojums, ko nosaka ārsts.

Vienlaikus arī noteikts, ka vienā ārstēšanās reizē slimnīcā pacientam nav jāmaksā vairāk par 250 latiem un pacienta iemaksas kopsumma par ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem kalendārajā gadā nevar būt lielāka par 400 latiem. Tas nozīmē, - ja pacients ir sasniedzis šo pacienta iemaksu summu, ko var apliecināt ar kvītīm vai čekiem, tad viņš var saņemt atbrīvojumu un no tālākas pacienta iemaksas konkrētajā ārstēšanās reizē slimnīcā vai kalendārajā gadā, skaidro Veselības ministrijas speciālisti.

No pacienta iemaksas atbrīvotas visas līdzšinējās pacientu kategorijas (bērni, grūtnieces, psihiski slimas personas), no pacienta iemaksas papildus atbrīvoti arī I grupas invalīdi. Trūcīgajām personām turpmāk jāmaksā 50% no pacienta iemaksas. Jaunās pacienta iemaksas stājas spēkā ar šā gada 1. martu.

Zāļu un medicīnisko ierīču iegādes tēriņu kompensācija

Savukārt grozījumi MK noteikumos par zāļu izdevumu kompensāciju paredz, ka vairākām pacientu grupām būs jāmaksā lielāks līdzmaksājums par valsts kompensējamiem medikamentiem. Grozījumi nosaka trīs kompensācijas kategorijas 100%, 75% un 50% apmērā līdzšinējo četru kategoriju vietā (100%, 90%, 75% un 50%), atsevišķām diagnožu grupām samazinot kompensācijas apmēru no 90 līdz 75% un no 75 līdz 50 procentiem.

Veselības ministrijas speciālisti skaidro, ka 100% apmērā kompensācija saglabāta zālēm, kas nepieciešamas, lai uzturētu pacienta dzīvības funkcijas, piemēram, cukura diabēta, onkoloģisko saslimšanu gadījumos. Tāpat paredzēts saglabāt zāļu un medicīnisko ierīču kompensāciju individuālajiem pacientiem, ja nepieciešamie medikamenti nav iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā. Zāles kompensē pacientiem, kam ir noteikta diagnoze – reimatisms, astma, B un C hepatīts, kuņģa čūla un vēl ap desmits citu. Lielai daļai sirgstošo, kam tiek samazināts kompensācijas apjoms, tas tika paaugstināts 2007. gada pavasarī, kad tika izveidotas četras kompensējamās zāļu kategorijas.

"Katru gadu no valsts budžeta tiek segta ievērojama summa sirgstošajiem zāļu iegādes kompensēšanai, 2008. gadā šim mērķim iztērēti gandrīz 75 miljoni latu."

VM prognozē, ka budžeta deficīts 2009. gadā zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijai veidos 15,8 milj. latu. Lai mazinātu kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču izmaksas, ir plānoti arī citi pasākumi, piemēram, paātrināti izvērtēt lētāku medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, veicinot cenu samazināšanu citām kompensējamo zāļu sarakstā iekļautām zālēm.

Noteikumos arī paredzēts precizēt zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensācijai paredzēto finanšu līdzekļu prognozēšanas un izlietojuma kontroles principus, kā arī noteikt, ka sarakstā iekļaujamo zāļu un medicīnisko ierīču ražotāja cenai vai kompensācijas bāzes cenai jābūt ne lielākai par trešo zemāko ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu citās Eiropas Savienības valstīs.

Kompensācijas samazinājumu skaidro veselības ministrs Ivars Eglītis: “Veselības ministrija bija grūtas izvēles priekšā. Situācijā, kad budžeta deficīts medikamentu un medicīnisko ierīču kompensācijai veido 15,8 miljonus latu, bija tikai divas iespējas – samazināt atsevišķām saslimšanām nepieciešamo kompensējamo zāļu apmēru vai arī pilnībā atteikties no noteiktu saslimšanu ārstēšanai nepieciešamo zāļu kompensācijas. Mūsuprāt, labāks risinājums ir saglabāt valsts kompensāciju visām līdzšinējām diagnozēm, lai varētu palīdzēt lielākam pacientu skaitam.”

Zāļu kompensācijas samazinājums no 90 līdz 75% skars aptuveni 70 000 sirgstošo, bet kompensācijas samazinājums no 75 līdz 50% - aptuveni 350 000 pacientu. Katru gadu no valsts budžeta tiek segta ievērojama summa sirgstošajiem zāļu iegādes kompensēšanai. Šim mērķim 2008. gadā bija ieplānoti 66,3 milj. latu, bet faktiski iztērēts par 8,4 milj. latu vairāk. Šogad būs nepieciešami 82,3 milj. latu, pagaidām plānoti – 66,4 milj. latu. Premjers Ivars Godmanis valdības lēmumu par pacientu līdzmaksājuma palielināšanu skaidro ar vēlmi saglabāt mediķu algas, vēsta aģentūra „BNS”.

Noteikumi stājas spēkā šā gada 1. martā.

Izdevumi zāļu kompensācijai uz vienu iedzīvotāju Baltijas valstīs (eiro)

Avots: Zāļu cenu valsts aģentūra

Igaunijā un Lietuvā zāļu kompensācijai uz vienu iedzīvotāju valsts atvēl vairāk naudas nekā Latvijā, liecina VM apkopotā informācija.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI