SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. oktobrī, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
3
3

Atbalsts lauksaimniecībā neizmantotās zemes apmežošanai

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Tie zemes īpašnieki, kas iecerējuši savā lauksaimniecībā neizmantotajā zemē ieaudzēt mežu, nu varēs saņemt valsts finansiālu atbalstu apmežošanai. Spēkā 22. oktobrī stājušies Ministru kabineta noteikumi „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma „Lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizējā apmežošana” īstenošanai”.

Par lauksaimniecībā neizmantojamu zemi šo noteikumu izpratnē uzskata lauksaimniecības zemi, kas netiek izmantota lauksaimnieciskajā ražošanā un kuras lietošanas veida maiņai saņemta transformācijas atļauja, kā arī krūmājus un citu zemi (izņemot meža zemi).

Par dabiski ieaugušu mežaudzi uzskata mežaudzi, kas izveidojusies lauksaimniecībā neizmantojamā zemē.

Gan stādīšanai, gan kopšanai

Pasākumā „Lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizējā apmežošana” ir paredzēts atbalsts šādām divām aktivitātēm:

  1. mežaudzes ieaudzēšana lauksaimniecībā neizmantojamā zemē;
  2. dabiski ieaugušu mežaudžu kopšana un papildināšana lauksaimniecībā neizmantojamā zemē.

Atbalstu pirmās aktivitātes īstenošanai saņem par mežaudzes ieaudzēšanu un ieaudzētās mežaudzes kopšanu platībā, kurā ieaudzējamo koku sugu dabiski ieaugušo koku skaits ir mazāks par koku skaitu, kas atbilst kritiskajam šķērslaukumam saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu meža zemēs. Ieaudzējot mežaudzi lauksaimniecības un krūmāju zemē, atbalstu saņem par tās ieaudzēšanu un ieaudzētās mežaudzes kopšanu. Citā zemē atbalstu saņem tikai par mežaudzes ierīkošanu.

"Par lauksaimniecībā neizmantojamu zemi uzskata lauksaimniecības zemi, kas netiek izmantota lauksaimnieciskajā ražošanā un kuras lietošanas veida maiņai saņemta transformācijas atļauja, kā arī krūmājus un citu zemi (izņemot meža zemi)."

Ko nozīmē – atbilstība kritiskajam šķērslaukumam? Ja ir ļoti mazs kociņu skaits, tad produktīva audze nevar izveidoties, tāpēc nepieciešams ierīkot mākslīgu stādījumu. Šķērslaukums no kritiskā līdz minimālajam nozīmē, ka ieauguši ievērojami vairāk kociņu, bet, lai izveidotu mežaudzi, nepieciešams papildus piestādīt vēlamās sugas kokus. Ja dabiski ieaugušo koku ir daudz un šķērslaukums ir virs minimālā, tad nav nepieciešama papildu kociņu stādīšana, bet var veikt ieaugušo kociņu kopšanu, par ko arī var saņemt ES atbalstu.

Novembrī – uz LAD

Pirmā pieteikšanās kārta Lauku atbalsta dienestā (LAD) tiks izsludināta novembrī, un tajā pieejamais naudas daudzums ir Ls 1,8 milj. Paredzētais atbalsta apjoms atšķiras atkarībā no ieaudzējamās mežaudzes sastāva:

  • priedes, egles, bērza, baltalkšņa un melnalkšņa ieaudzēšanai ir 372 Ls/ha,
  • ozola, oša, kļavas, saldā ķirša, liepas un dižskābarža ieaudzēšanai – 912 Ls/ha,
  • mistraudžu veidošanai – 632 Ls/ha.

Ja zemes īpašnieks ir iecerējis nākamajā pavasarī veikt meža ieaudzēšanu, tad jau patlaban vajadzētu gatavot nepieciešamo dokumentāciju, ko nosaka MK noteikumi, un tā ir:

  • projekta pieteikums,
  • meža apsaimniekošanas plāns,
  • Zemesgrāmatu nodaļas izdotas Zemesgrāmatas apliecības vai nostiprinājuma uzraksta kopija,
  • Valsts zemes dienesta izsniegta izziņa par zemes kvalitatīvo novērtējumu ballēs.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI