NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts aizsardzība
1
13
1
13

Zalves militārā poligona izveide. Kas jāzina Aizkraukles un Jēkabpils novadu iedzīvotājiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Otrdien, 5. jūlijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks informēja par lēmumu izveidot Zalves militāro poligonu Aizkraukles un Jēkabpils novados, lai stiprinātu valsts aizsardzības spējas un nodrošinātu NATO sabiedroto spēku pastāvīgu klātbūtni Latvijā.

Poligons brigādes līmeņa NATO paplašinātās kaujas grupas izvietošanai

Atbilstoši NATO samitā Madridē pieņemtajiem lēmumiem šīgada 29. jūnijā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda (Anita Anand) parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, to palielinot līdz brigādes līmenim.

Tas nozīmē, ka sabiedroto valstu kaujas grupa Latvijā pāraugs no bataljona uz brigādes līmeņa vienību, nepārprotami demonstrējot NATO apņemšanos aizstāvēt ikkatru Latvijas centimetru, norāda aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Parakstot deklarāciju, Kanādas puse ir apņēmusies turpināt vadīt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kā arī sadarboties ar NATO dalībvalstīm nepieciešamās infrastruktūras līdzfinansēšanā, lai nodrošinātu alianses atturēšanas un aizsardzības spēju tālāku stiprināšanu šajā reģionā.

Tomēr šī vienošanās nav vienpusēja. “Arī mums pašiem kā uzņemošajai valstij būs jāveic būtiski ieguldījumi militārās infrastruktūras attīstībā un Latvijas armijas personālsastāva palielināšanā,” uzsver A. Pabriks.

Viens no mājasdarbiem, kas Latvijai jāpaveic, lai varētu šeit nodrošināt NATO paplašināto klātbūtni, ir jauna poligona izveide, kurā tiks izvietoti sabiedroto spēki un notiks treniņi.

“Ņemot vērā NATO Madrides samita lēmumus par lielāku sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs, kā arī aizsardzības nozares mērķus attiecībā uz Nacionālo bruņoto spēku personāla skaita palielināšanu, esam pieņēmuši lēmumu izveidot jaunu poligonu ar militāro infrastruktūru, lai nodrošinātu mūsu un sabiedroto karavīriem jaunu apmācību vietu,” preses konferencē uzsvēra aizsardzības ministrs.

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Uzzini vairāk >>

Jauno poligonu veidos Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā

Jauno Zalves militāro poligonu ir izlemts veidot Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā, kas atzīta par piemērotāko jauna militārā poligona izveidei, izvērtējot vairākas iespējamās vietas.

Skaidrojot plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kāpēc tieši šajā vietā, A. Pabriks akcentēja vairākus iemeslus. Izvēlētā vieta primāri atbilst mērķim radīt iespējami mazākas neērtības Latvijas iedzīvotājiem.

Tāpat ir ņemts vērā, ka poligona izveide veicinās vietējo pašvaldību izaugsmi. Aizsardzības ministrija vērš uzmanību, ka “līdztekus valsts aizsardzības stiprināšanai jaunā militārā poligona izveide radīs jaunas uzņēmējdarbības iespējas, papildu darba vietas, kā arī sekmēs reģiona infrastruktūras un ekonomikas attīstību”.

Vietas izvēlei ir arī stratēģiska un vēsturiska nozīme. Teritorija atrodas tuvu Lietuvas robežai. Tā ir vieta, caur kuru Rīgas virzienā 1940. gadā Latvijā ienāca Padomju karaspēks. Arī 1944. gadā “atbrīvotāju” uzbrukums nāca no Lietuvas puses, sarunā ar medijiem atgādināja A. Pabriks.

Iedzīvotāju ievērībai

Saskaņā ar Zalves poligona izveides plānu Aizsardzības ministrija plāno pārņemt 81 zemes vienību 1072,78  ha platībā, kuros turpmāk nevarēs veikt saimniecisko darbību.

Atsavināšanas process notiks atbilstoši speciālam likumam.

Plānotā Zalves militārā poligona karte

Lai pārliecinātos, vai novadu iedzīvotājam piederošais zemes īpašums atrodas plānotajā Zalves poligona teritorijā, no 2022. gada 6. jūlija līdz 1. decembrim darba dienās laikā no plkst. 9.00 līdz 17.00 aicinām sazināties ar Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru, zvanot uz tālruni 26177070.

Aizsardzības ministrija kopā ar Aizkraukles un Jēkabpils novadu pašvaldībām plāno organizēt tikšanos ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu poligona attīstību un atbildētu uz neskaidrajiem jautājumiem.

Teritorijā varēs turpināt sēņot, ogot un medīt

Aizsardzības ministrija sola, ka vietējie iedzīvotāji varēs turpināt sēņot, ogot lielākajā daļā poligona teritorijas, kā arī turpināt nodarboties ar lauksaimniecību blakus poligonam esošajās teritorijās. Nacionālie bruņotie spēki neliegs pārvietošanos pa reģionālajiem un valsts ceļiem, taču militāro mācību laikā var tikt ierobežota kustība. Sabiedrība par to tiks informēta.

Militārais poligons tiks izveidots teritorijā, kas bagāta ar biotopiem un dažādām putnu sugām. Nacionālie bruņotie spēki ievēros vides aizsardzības prasības un saudzīgi izturēsies pret dabu. Zalves poligona izveidošanas un iespējamā šaušanas trokšņa dēļ netiks apdraudēti mikrolieguma teritorijā aizsargājamie putni un to ligzdvietas, kā arī netiks nodarīts kaitējums videi un dabas resursiem. Darbības militārajā poligonā notiks saskaņā ar Aizsargjoslu likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Lai poligona teritorijā arī turpmāk varētu notikt medības, Aizsardzības ministrija pārslēgs ar medību kolektīviem noslēgtos līgumus. Medības būs jāsaskaņo ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un jāievēro poligonā noteiktās drošības prasības.

Aizsardzības ministrija akcentē, ka nozare darīs visu iespējamo, lai netraucētu iedzīvotāju ikdienu, taču vienlaikus aicina būt saprotošiem un atbalstošiem valsts aizsardzības spēju nodrošināšanā.

Citi poligoni

Jau kopš Krievijas agresijas Ukrainā 2014. gadā Aizsardzības ministrija ir mērķtiecīgi attīstījusi un paplašinājusi mācību infrastruktūru Latvijas un sabiedroto spēku karavīru spēju stiprināšanai.

Ādažu poligons jau vairāk nekā 90 gadu ir plašākā militāro mācību vieta Baltijas valstīs, kas paplašināts 2017. gadā. Vienlaikus Aizsardzības ministrija šo gadu laikā ir izveidojusi vairākus poligonus, tostarp Alūksnes novadā izveidots poligons “Lāčusils”, Skrundā attīstīts poligons “Mežaine”, bet Augšdaugavas novadā – poligons “Meža Mackeviči”. Visi minētie poligoni tiek intensīvi izmantoti un ir mācību vieta karavīriem un zemessargiem, kā arī tajos trenējas sabiedroto valstu karavīri, lai vajadzības gadījumā aizsargātu Latviju un katru mūsu valsts centimetru.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI