NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Labklājība
18
18

Dubultos pabalstu aizbildnim bērna uzturēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par aizbildnības nodibināšanu un aizbildņa iecelšanu bērnam lemj bāriņtiesa.

FOTO: Freepik

No šā gada 1. jūlija lielāku pabalstu saņems aizbildņi par bērna uzturēšanu. Šādu lēmumu šonedēļ pieņēma valdība.

Šī pabalsta jaunais apmērs paredzēts Ministru kabineta noteikumu Nr. 1643 “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai” grozījumā, kas stāsies spēkā 1. jūlijā.

Pabalsta apmērs aizbildnim par bērna uzturēšanu turpmāk būs 215 eiro mēnesī par bērnu līdz sešiem gadiem (ieskaitot) un 258 eiro mēnesī par bērnu vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem (ieskaitot). Šādi tas būs vienādots ar pabalstu par audžuģimenē ievietota bērna uzturu, informē Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Pašreiz pabalsts aizbildnībā esošā bērna uzturēšanai tiek izmaksāts 107,50 eiro mēnesī bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un 129,00 eiro mēnesī no septiņu gadu vecuma.

Saskaņā ar Civillikuma 252. pantu aizbildņi atvieto saviem aizbilstamajiem vecākus. Aizbildnim ir pienākums sevišķi gādāt par sava aizbilstamā audzināšanu ar tādu pašu rūpību, ar kādu apzinīgi vecāki gādātu par sava bērna audzināšanu, paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā.

Aizbildnis ar aizbilstamo dzīvo vienā ģimenē, un, tāpat kā vecākiem, arī aizbildnim sakarā ar aizbilstamā uzturēšanu rodas papildu izdevumi. Pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu paredzēts aizbilstamā pamatvajadzību nodrošināšanai.

LM informācijā norādīts, ka šī gada 1. janvārī valstī bija reģistrēti 3395 aizbildņi, kuru aizbildniecībā atradās 4276 bērni.

Valsts sociālo pabalstu likuma 9. pantā (“Pabalsts aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai”) noteikts:

  • pabalstu aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai piešķir personai, kura likumā noteiktajā kārtībā iecelta par aizbildni. Pabalstu piešķir par katru aizbildnībā esošo bērnu;
  • personai ir tiesības saņemt šo pabalstu no dienas, kad tā iecelta par aizbildni;
  • ja aizbildnība tiek atcelta, šā pabalsta izmaksu izbeidz ar aizbildnības atcelšanas dienu;
  • pabalstu nepiešķir, ja aizbildnības nodibināšanas iemesls atbilstoši bāriņtiesas lēmumam ir vecāku darba apstākļi, kuru dēļ viņi nevar bērnu aprūpēt.

Pabalstu piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Pabalsta saņēmējiem nebūs jāvēršas VSAA, lai tiktu pārskatīts pabalsts jaunā apmērā. Pabalsta pārrēķins tiks veikts automātiski.

Par aizbildnības nodibināšanu un aizbildņa iecelšanu bērnam lemj bāriņtiesa atbilstoši Bāriņtiesu likuma 26. pantā noteiktajam, ja:

  • bērna vecāki ir miruši vai izsludināti par mirušiem;
  • bērna vecākiem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • bērna vecāki ir pazuduši un izsludināti meklēšanā;
  • bērna vecāki slimības dēļ nespēj pienācīgi aprūpēt un uzraudzīt bērnu;
  • abi bērna vecāki ir nepilngadīgi;
  • radušās būtiskas domstarpības bērna un vecāku attiecībās;
  • radušies citi neatliekami gadījumi (nodrošinot normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu).
Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI