NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. novembrī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: E-vide
12
12

Tiekas LV portāla e-konsultāciju sniedzēji

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Santa Sāmīte

“Palīdzēt neapmaldīties likumu līkločos” – ar šādu vadmotīvu pirmo reizi klātienē satikās LV portāla redaktori un valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī brīvo juridisko profesiju speciālisti, kas ikdienā sazinās elektroniski un gatavo atbildes uz portāla lietotāju jautājumiem. Tikšanās mērķis bija dalīties pieredzē un pārrunāt turpmākās sadarbības redzējumu digitalizācijas kontekstā.

Viena no populārākajām LV portāla sadaļām “E-konsultācijas” ir pieejama jau deviņus gadus. Šīs sadaļas redaktori un speciālisti ik mēnesi atbild uz 250 lietotāju iesūtītajiem jautājumiem, kas skar tiesisko regulējumu privātpersonu tiesību un pienākumu izpratnē.

Šobrīd LV portāla arhīvā ir pieejamas atbildes uz pāri par 17 tūkstošiem lietotāju iesūtītajiem jautājumiem. Tās joprojām ir vērtīgs informācijas resurss situācijās, kad interneta dzīlēs cilvēks meklē atbildi uz sev neskaidru jautājumu. E- konsultāciju arhīvs ir veidojies vairāk nekā deviņu darba gadu laikā. 2010. gada 20. aprīlī tika iesūtīta pirmā e-konsultācija, un LV portāls turpmāk ik mēnesi 200 jautātājiem palīdzēja gūt skaidrību, sagatavojot individuālu atbildi uz uzdoto jautājumu.

Bez šaubām, LV portāla redaktoru kompetence atbilžu sagatavošanā nebija pašpietiekama, īpaši sākumā, tādēļ jau pirmsākumos tika nolemts mērķtiecīgi veidot sadarbību ar atbildīgajām valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijām, kā arī brīvo juridisko profesiju speciālistiem – advokātiem, notāriem, tiesu izpildītājiem un privāti praktizējošiem juristiem.

“2010. gadā, ieviešot lietotājiem vienkāršu un ērtu e-konsultāciju iesniegšanas iespēju, mēs vadījāmies pēc savas izpratnes par kvalitatīvu saziņu starp valsti un tās iedzīvotājiem, it īpaši brīžos, kad cilvēkam noteiktā situācijā ir nepieciešams saprotams skaidrojums kādas tiesību normas piemērošanai, bet ar likuma panta izlasīšanu ir par maz.

Tā mēs arī izpratām Satversmes 90. panta “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības” piemērošanu jautājumā par tiesību normu saprotamību. Kā to ir atzinusi Satversmes tiesa, “likumam un tiesību normām jābūt gan pienācīgi saprotamiem, gan paredzamiem, t. i., formulētiem ar pietiekamu precizitāti, lai indivīds, nepieciešamības gadījumā atbilstoši konsultējoties, varētu regulēt savu uzvedību1,” uzrunājot pasākumā klātesošos, norādīja LV portāla direktore Zaida Kalniņa.

Uz e-konsultāciju sniedzēju pirmo satikšanos klātienē tika uzaicināti ilggadējie sadarbības partneri no valsts un pašvaldības pārvaldes iestādēm, Zvērinātu advokātu kolēģijas pārstāvji – zvērināti advokāti –, Zvērinātu notāru padomes un Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pārstāvji, kā arī privāti praktizējoši juristi.

Neatlaidīgs ikdienas darbs un savstarpēja pieslīpēšanās informācijas apmaiņā ir izveidojusi labu paraugu jēdzīgai sadarbībai, un tās rezultātus vērtē lasītāji, kas saņēmuši atbildes, un atbilžu meklētāji.

Oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” un LV portāls izsaka pateicību par kvalitatīvu sadarbību skaidrojošās informācijas veidošanā saviem sadarbības partneriem:

Valsts kancelejai

Finanšu ministrijai

Tieslietu ministrijai

Labklājības ministrijai

Izglītības un zinātnes ministrijai

Ekonomikas ministrijai

Veselības ministrijai

Zemkopības ministrijai

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai

Datu valsts inspekcijai

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei

Valsts ieņēmumu dienestam

Valsts policijai

Izglītības kvalitātes valsts dienestam

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai

Valsts ieņēmumu dienestam

Valsts darba inspekcijai

Pārtikas un veterinārajam dienestam

Nacionālajam veselības dienestam

Veselības inspekcijai

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai

Ceļu satiksmes drošības direkcijai

Rīgas bāriņtiesai

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam

Rīgas pašvaldības policijai

Zvērinātu notāru padomei

Zvērinātu advokātu padomei

Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai

un visām pārējām iestādēm, organizācijām par atbalstu e-konsultāciju atbilžu sagatavošanā.

Novērtējot ikviena atbilžu sniedzēja ieguldījumu, LV portāls īpaši saka paldies par sadarbību

Artūram Lielgalvim

Agitai Silniecei

Aivai Zīrākai

Armandam Smanam

Artim Ozoliņam

Anitai Jakseborgai

Aleksim Jarockim

Brigitai Fricsonei

Danai Ronei

Dacei Stivriņai

Edgaram Butānam

Egilam Zariņam

Evitai Teicei-Mamajai

Evijai Lenei

Evitai Urpenai

Elīnai Avotai

Gatim Graustiņam

Gitai Oškājai

Ģirtam Jirgensonam

Ivetai Dainei

Intai Bērziņai

Inai Samoilovai

Ilzei Jurēvicai

Imantam Muižniekam

Ivo Krievam

Jānim Aizporam

Jānim Muižniekam

Jānim Frīdmanim

Jolantai Kramerovskai

Janai Veinbergai

Jānim Skrastiņam

Kristīnei Augstkalnei-Jaunbērziņai

Lienei Krīvenai

Lanai Mauliņai

Lāsmai Zemenei

Lindai Sparānei

Mairai Kalniņai

Oskaram Šneideram

Rasmai Kalniņai

Solvitai Sukurei

Saivai Lustei

Santai Zarānei

Simonai Grāvītei

Taivo Tramam

Tanitai Tammei-Zvejniecei

Vjačeslavam Mitņičukam

Zitai Zaharenko

Zaigai Strodei

un visiem citiem atbilžu sagatavotājiem par spēju iedziļināties jautājumu bieži neskaidri traktētajā izklāstā un viegli uztverama tiesiskā regulējuma skaidrojuma sagatavošanu. Iedzīvotājam ērta un saprotama saziņa ar valsts struktūrām ir kvalitatīvas komunikācijas apliecinājums.

E-konsultācijas ir pieprasīts un lietotāju aptaujās augsti novērtēts LV portāla pakalpojums. Ik mēnesi 250 iesūtāmo jautājumu limits vienmēr tiek izsmelts 7–10 dienas pirms mēneša beigām.

Katra sagatavotā e-konsultācija tiek skaidrota pēc būtības, balstoties uz aktuālo tiesisko regulējumu. Informācijas arhivēšanas vajadzībām atbildes tiek sistematizētas, tās atbilst vienai vai vairākām LV portāla tēmu katalogā pieejamajām 200+ tēmām. Lietotāju vidū vispopulārākās ir šādas tēmas: darba tiesības, nodokļi, līgumu dokumenti, tieslietas, īpašumtiesības, parādu piedziņa, ģimene.

Kā atzina pasākumā klātesošie, vajadzība pēc šāda veida informācijas nemazinās, par spīti tam, ka iespēju iedzīvotājam uzdot savu jautājumu šobrīd piedāvā daudzas valsts iestādes. Diskusijā pasākuma dalībnieki izklāstīja savas institūcijas pieredzi iedzīvotāju konsultēšanā gan klātienes konsultācijās, gan telefonkonsultācijās, gan e-saziņā un informēja par nākotnes izaicinājumiem iestādes digitālās komunikācijas pilnveidošanā.

Kopsolī ar laikmeta iezīmēm par to domā arī LV portāls.

1 Satversmes tiesa, Nr. 2006-12-01., 20.12.2006., 16. punkts

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI