NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts vērtības

4. maiju svin latvieši visā pasaulē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Šogad mūsu tautieši 4. maija svētkos kopā sanāks vismaz 14 valstīs vairāk nekā 25 vērienīgos sarīkojumos. Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu svinēs ASV, Austrijā, Austrālijā, Beļģijā, Dānijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Norvēģijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā. Diasporas portāla “Latviesi.com” apkopotā informācija liecina, ka neatkarības atjaunošanu ārzemju latvieši svinēs ļoti dažādi: latviešu kopienas, biedrības un organizācijas par godu svētkiem rīkos nometnes, skrējienus, koncertus, dziedās dziesmas, skatīsies teātra izrādes un jaunākās filmas, kā arī pulcēsies piknikos un dievkalpojumos.

No 3. līdz 5. maijam plaša svinību programma būs Itālijas centrā Toskānā, netālu no Florences. Itālijas un itāļu Šveices latviešu biedrība ALISI aicina latviešus svinēt Latvijas svētkus ģimeņu nometnē. Tajā piedalīsies vismaz 70 latvieši no Itālijas un arī viesi no Latvijas un Luksemburgas. Gan mazie, gan lielie dalībnieki varēs piedalīties latviešu valodas, vēstures un rokdarbu nodarbībās. Tāpat vecāki varēs noskatīties Latvijas simtgades filmu “Homo Novus”, savukārt bērni – animācijas filmu “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”. Apmeklētāji varēs piedalīties arī interaktīvā literatūras un vēstures apguves nodarbībā, kurā paredzēts virtuāls ceļojums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumos. Noslēguma pasākumā 5. maijā uzstāsies Itālijas latviešu koris “Saule” diriģentes Ilzes Atardo vadībā, bet latviešu literatūras tulkojumus un ieskatu Latvijas vēsturē itāļu valodā piedāvās tulkotājs un blogeris Paolo Pantaleo.

Savukārt Kanādā, Toronto, par godu svētkiem izskanēs koncerts “Es savu tēvzemi dzirdu”. Tajā būs fragmenti no Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes leģendārās rokoperas “Lāčplēsis”.

Latvieši Austrijas galvaspilsētā Vīnē vienosies kopīgā 101 km garā stafetes skrējienā, kam sekos svinīgā daļa Latvijas vēstniecības dārzā, kurā uzstāsies Vīnes latviešu bērnu ansamblis. 4. maija svētkus svinēs arī Austrijas pilsētā Grācā, piedaloties Tukuma bērnu ansamblim “Varavīksne”.

Svētkus svinēt kopā aicina arī latviešu centrs “Bērzaine” Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā. Svētku dievkalpojumu vadīs mācītājs Rolands Eimanis, uzstāsies ģimeņu koris “Trejzemīte” un latviešu skolas “Bērzainīte” audzēkņi, pēc tam sekos sadziedāšanās un svētku turpinājums ar draudzīgām sarunām. Vācijā Latvijas valsts svētkus svinēs arī Minsterē un Hamburgā.

Plaša programma gaidāma arī Dublinā. 4. maijā tautieši kāps Svētā Patrika kalnā, kura galotnē dziedās valsts himnu, taču kalna pakājē uz galdiem klās baltus galdautus un svinēs svētkus. Svētdien, 5. maijā, visi aicināti pulcēties uz svētku dievkalpojumu Svētā Pētera draudzes namā. Dievkalpojumā piedalīsies arī Ventspils vokālās grupas, bet vēlāk koncertu sniegs Ventspils jauktais koris “Kalve”.

Tāpat svinības neizpaliks Kraistčērčā, Melburnā, Adelaidā, Stokholmā, Malmē, Briselē, Bergenā, Tartu, Veljē, Madridē, Kalamazū un Sentpītersbērgā.

Plašāku informāciju par valsts svētku svinību vietām var sameklēt portāla “Latviesi.com” notikumu kalendārā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI